Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Bisericile creștine din Ierusalim: Opriți violența, protejați civilii!

Liderii spirituali, împreună cu arhiepiscopul de Canterbury, Welby, care se află în Țara Sfântă în acest moment, condamnă bombardarea bisericii ortodoxe "Sfântul Porfirie" din Gaza, își asumă angajamentul de a oferi adăpost celor fără adăpost și fac apel la comunitatea internațională pentru o încetare a focului din motive umanitare.

Condamnarea categorică a atacurilor aeriene israeliene împotriva bisericii ortodoxe "Sfântul Porfirie" la Gaza, cu un bilanț de 18 morți, între care nouă copii; angajamentul de a nu renunța la "datoria sacră și morală de a oferi asistență", și un apel la comunitatea internațională pentru ca să se protejeze locurile de refugiu și să se proclame o încetare umanitară a focului în ajutorul sutelor de mii de civili evacuați din Gaza. Acesta este conținutul unei declarații a patriarhilor și conducătorilor Bisericilor din Ierusalim care se unesc astfel la condamnarea exprimată de arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, ajuns la Ierusalim la 19 octombrie 2023, în ziua de după explozia la spitalul anglican al-Ahli din Gaza. Cu el, conducătorii Bisericilor creștine, patriarhul de Ierusalim al latinilor, cardinalul Pierbattista Pizzaballa, custodele din Țara Sfântă, părintele Francesco Patton, patriarhul greco-ortodox, Teofil al III-lea, și vicarul patriarhal al Bisericii siriace-catolice, Mar Yacoub Ephrem Semaan, s-au reunit în rugăciune în seara de vineri, 20 octombrie.

Datoria de a oferi asistență civililor

Exploziile din Gaza, care au provocat prăbușirea a două săli ale bisericii în jurul a zeci de refugiați printre ei femei și copii care dormeau acolo. Acesta este, se citește în declarație, "ultimul caz de civili nevinovați răniți sau uciși din cauza atacurilor cu rachete împotriva altor refugii. Între acestea sunt școli și spitale unde persoanele s-au refugiat deoarece casele lor au fost demolate în timpul campaniei neîncetate de bombardamente dusă împotriva zonelor rezidențiale din Gaza în ultimele două săptămâni". Călugării creștini, "în pofida devastării", rămân angajați să împlinească "datoria lor sacră și morală de a oferi asistență, sprijin și refugiu acelor civili care ni se adresează într-o nevoie atât de disperată". O misiune creștină care nu va fi abandonată, "chiar și în fața cererilor militare" de a evacua instituțiile caritative și casele de cult, "pentru că nu există literalmente alt loc sigur la care acești nevinovați se pot adresa".

Pacea justă pentru astăzi și pentru viitor

Biserica, se mai citește, este chemată să presteze slujire celor mai vulnerabili, și nu numai în timpuri de pace, ci mai ales în timp de război, "pentru că acolo suferința umană este maximă". O misiune care are nevoie însă de sprijin și pentru aceasta apelul este la comunitatea internațională pentru ca să facă să fie "respectate imediat protecțiile la Gaza pentru refugii, precum spitale, școli și case de cult". Apoi se cere să se realizeze o imediată "încetare umanitară a focului, în așa fel încât hrană, apă și furnizări medicale vitale să poată fi înmânate în siguranță agențiilor de ajutor care asistă sutele de mii de civili evacuați în Gaza", inclusiv cele gestionate de biserici. Declarația se încheie solicitând părțile aflate în conflict să "reducă violența, să nu-i lovească în mod nediscriminat pe civili din toate părțile și să acționeze respectând regulile internaționale ale războiului". Numai așa se va putea ajunge în toată Țara Sfântă o "pace justă și durabilă", în prezent ca și pentru generațiile viitoare.

(După Vatican News, 21 octombrie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat