Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Torino: Vizita PS Petru Sescu la comunitatea catolicilor români

Joi, 19 octombrie 2023, Preasfințitul Petru Sescu, împreună cu părintele Mihai Budău, a avut bunăvoința de a se opri și la Torino cu ocazia călătoriei în Italia, pentru a-i cunoaște și saluta în mod deosebit pe tinerii și copiii care au început pregătirea pentru sfintele sacramente: Mirul și Prima Sfântă Împărtășanie.

O zi obișnuită a săptămânii acesteia s-a transformat în motiv de sărbătoare și comuniune ecleziastică: sosirea Preasfințitului la Torino a făcut în așa fel ca fiecare, cu mic cu mare, să se organizeze pentru a putea ajunge la Sfânta Liturghie de la ora 19, concelebrată de Sfinția Sa împreună cu părintele paroh Iulian Herciu și părintele Claudiu Bereș, părintele Mihai Budău având "misiunea specială" de a-i împăca pe doritori cu Dumnezeu prin sacramentul Spovezii.

În mod special, Sfânta Liturghie a fost oferită pentru pace, atât de necesară, vitală chiar, în primul rând nouă înșine pentru a putea fi apoi transmisă: familiei, comunității din care facem parte, societății, lumii întregi. Cu durere s-au amintit războaiele care în această perioadă mutilează fața umanității.

În același timp, în omilia sa, Preasfințitul ne-a amintit importanța recitării Sfântului Rozariu - luna octombrie fiind dedicată Sfintei Fecioare Maria - povestind experiența pe care pr. Ambrogio Villa a trăit-o în timpul unei exorcizări, chiar în ziua de 7 octombrie (zi în care se celebrează Sfânta Fecioară Maria, regina Rozariului), mai precis la cât de mult urăște diavolul această devoțiune către Maica Sfântă.

Rugăciunea personală și comunitară, participarea la Sfânta Liturghie, micile sacrificii în folosul aproapelui, ajutorul necondiționat al persoanelor nevoiașe sunt pași care ne apropie de o valorizare cât mai autentică a eului interior, în detrimentul eului exterior, care, din nefericire, domină din ce în ce mai mult viețile noastre.

Sfânta Liturghie a continuat cu rugăciunea novenei către Fericitul Ieremia Valahul, sub ocrotirea căruia se află comunitatea din Torino: în acest an sărbătorim 40 de ani de la proclamarea primului Fericit al Bisericii Catolice Române.

După hrana spirituală a urmat și hrana trupească: Preasfințitul Petru a participat cu vădită bucurie și la momentul de agapă frățească împreună cu tinerii și copiii comunității, cu familiile acestora, ocazie de dialog și de împărtășire reciprocă a ultimelor noutăți.

La sfârșitul serii, corul comunității, sub îndrumarea viitorului diacon permanent Octavian Matei, a oferit o surpriză plăcută Preasfințitului prin magnifica interpretare a cântecelor "Benedicam Dominum" de Giovanni Croce (Ps 33,2) și "Tatăl nostru" de Ciprian Porumbescu. De altfel, corul comunității reușește mereu să ne surprindă la fiecare Liturghie, cântecele interpretate reușind mereu să îmbogățească trăirea interioară sufletească a celor prezenți.

Mulțumindu-i Preasfințitului Petru Sescu pentru prezența în mijlocul comunității din Torino, ne rugăm bunului Dumnezeu, așa cum de altfel a amintit și Preasfințitul la omilia sa, ca în această duminică, în a 97-a ediție a Zilei Mondială a Misiunilor, care are ca și mesaj pastoral din partea Sfântului Părinte Francisc: "Inimi care ard, picioare care merg", noi toți să ne însușim chemarea de "misionar": căci putem și trebuie să fim misionari chiar și în locul unde trăim, fără a fi obligați să plecăm în locuri îndepărtate ale lumii.

Tatiana Ghiurca

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 19 octombrie: Torino: Vizita PS Petru Sescu la comunitatea catolicilor români. Foto: Mihai Bursuc


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat