Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Nicolae Bălcescu: Invitație la consacrarea noului altar

La centenarul înființării satului Nicolae Bălcescu și 45 de ani de la sfințirea bisericii, comunitatea romano-catolică a susținut material și spiritual zidirea în biserica parohială a unui nou altar de piatră naturală, care va fi consacrat duminică, 29 octombrie 2023, în cadrul Liturghiei de la ora 11.00, prezidată de PS Iosif Păuleț, episcop de Iași. Liturghia va fi transmisă în direct de postul de radio ERCIS FM.

Credincioșii catolici din Nicolae Bălcescu, localitate din apropierea orașului Bacău, aniversează anul acesta o sută de ani de la înființarea satului numit la început Ferdinand în cinstea regelui României de atunci care a răsplătit jertfa ostașilor care au luptat în Primul Război Mondial cu loturile de pământ pe care le-a dăruit lor și familiilor lor unde aceștia să-și construiască case și gospodării.

Pentru a marca această aniversare comunitatea romano-catolică a susținut material și spiritual zidirea în frumoasa biserică parohială a unui nou altar de piatră naturală ca semn al prețuirii profunde și al recunoștinței lor sincere pentru binecuvântările nenumărate pe care bunul Dumnezeu le-a revărsat în decursul acestui veac asupra membrilor ei.

În tot acest timp de o sută de ani credincioșii din Nicolae Bălcescu au avut privilegiu să se bucure de prezența preoților catolici care s-au preocupat încă de la înființarea satului de îngrijirea spirituală a locuitorilor lui și de zidirea și întreținerea lăcașelor de cult care au deservit celebrărilor liturgice specifice pastorației poporului.

Prima bisericuță de la Nicolae Bălcescu a fost construită între anii 1923-1924 sub îndrumarea părintelui Petrus Mathias Neumann, paroh la Valea Seacă, după ce a obținut aprobarea de la Monseniorul Alexandru Theodor Cisar, episcopul de atunci al Diecezei de Iași, pentru noul edificiu spiritual așezat în mijlocul satului, cu hramul "Preasfânta Inimă a lui Isus".

Comunitatea din Nicolae Bălcescu a funcționat la început ca filială la parohiile din Valea Seacă sau Galbeni, devenind parohie de sine stătătoare în anul 1957, primul paroh fiind părintele Constantin Hausner, care a administrat parohia de la Galbeni. Cum era de așteptat, satul a crescut în timp și, de la 168 de gospodării, câte număra în anul 1923 în anul 1963, numărul familiilor catolice depășea 300, fapt ce l-a determinat pe părintele Albert Weber, al doilea paroh al comunității, să înceapă în timpuri de grea persecuție a Bisericii demersuri ce păreau imposibile pe atunci pentru construirea unei noi biserici care să fie mai încăpătoare.

Și cum puterea Domnului e mai mare decât cea a oamenilor, doar cu ajutorul său și într-un mod legendar am putea spune, s-a obținut într-un final aprobarea din partea autorităților statului de atunci pentru construirea noii biserici începută în anul 1964 de părintele Cazimir Cotolevici, al treilea paroh al comunității, lucru ce a întâmpinat chiar și așa multe opreliști și amenințării din partea conducerii politice, fapt ce determinat în cele din urmă amânarea lucrărilor până în anul 1969, când, după ce a fost numit paroh în anul 1966 părintele Ioan Sociu, de pie amintire, a reușit cu multă abnegație și străduință cu ajutorul și devotamentul necondiționat al credincioșilor, să înrâurească sub îndrumarea arhitectului Clement Stănescu capodopera arhitecturală a bisericii realizată în stil neogotic ce tronează astăzi drumul E85 ce leagă Moldova de capitală.

Frumusețea și măreția bisericii se datorează interesului continuu pe care comunitatea l-a acordat și-l acordă și astăzi îngrijirii ei, biserica parohială fiind emblema spirituală a comunității cu care pe drept se poate mândri.

De aceea încă de acum 10 ani, sub îndrumarea părintelui Gheorghe Cojocaru, paroh al comunității între anii 2006-2018, s-a început o etapă de renovare/reînnoire a bisericii, căutându-se astfel desăvârșirea ei prin completarea vitraliilor interioare, reconstruirea totală a acoperișului și renovarea fațadei exterioare.

După cum se știe în anul 1978, când noua biserică a fost sfințită de unicul episcop romano-catolic recunoscut atunci în țară, Preasfințitul Jakab Antal, episcop de Alba Iulia, păstrând patronul vechii biserici, "Inima Preasfântă a lui Isus", ea nu dispunea încă de un altar de piatră așa cum recomandă normele liturgice.

În acest sens, la ceas aniversar, și anume 100 de ani de la înființarea satului și 45 de ani de la sfințirea bisericii, comitetul parohial împreună cu părintele paroh Marius Adam sr. și cu sprijinul întregii comunități și al Consiliului local al Primăriei au decis amplasarea după zugrăvirea interioară a bisericii, în absida bisericii a noului grup statuar realizat din lemn de tei de către sculptorul Iózsef Demeter din Târgu Mureș. Acesta îl prezintă în centru pe Mântuitorul Isus cu o înălțime impunătoare de 4,80 m cu Inima sa preasfântă la vedere având în brațul drept oița cea regăsită, flancat fiind de doi îngeri reprezentați în starea de adorație. Și ca o înnoire și în același timp actualizare liturgică, s-a zidit masa de altar din marmura albă de Tasos și roșu de Porfir culorile Preasfintei Inimi a lui Isus pe o lungime de 3,30 m și lățime de 1,20 m însoțită de amvonul cuvântului lui Dumnezeu și fântâna Baptisteriul ce au fost realizate respectând stilul neogotic al bisericii, caracterizat de arcele frânte, simbolul arcei (corabiei) și de coloanele octogonale, simbolul Bisericii. Acestea s-au realizat cu ajutorul și recomandările arhitectului Emanuel Budăeșu, fiu al satului, și ale domnului Andrei Șoșu, deținătorul Luvis SRL, firma cu care s-a contractat realizarea acestui obiectiv.

Pentru a completa toate acestea s-a realizat și un nou tabernacol din lemn masiv de frasin, sculptat de meșterul Cătălin Hădăr cu motive euharistice ce a fost amplasat în soclul statuii lui Isus, locul central al prezbiteriului.

În noua masă de altar, în momentul consacrării, Monseniorul Iosif Păuleț va așeza relicvele următorilor sfinți și fericiți: Sfântul Apostol Iacob cel Mic, Sfântul apostol Filip, Sfântul Konrad, Sfântul Maximilian Kolbe, Fericitul Ieremia Valahul, Fericitul Anton Durcovici, Fericitul Vladimir Ghika și Fericita Veronica Antal, de a căror mijlocire se vor bucura credincioșii din Nicolae Bălcescu multe veacuri de azi înainte.

Mulțumindu-i lui Dumnezeu pentru această lucrare, părintele paroh Marius Adam sr. alături de preoții invitați care au slujit în decursul timpului în această biserică sau sunt originari din localitate împreună cu toată comunitatea imploră binecuvântarea Domnului asupra acestui lăcaș sfânt și vă invită să luați parte la această sărbătoare, duminică, 29 octombrie 2023, la ora 11.00!

Pr. Marius Adam


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat