Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: A opta întâlnire formativă pentru preoții Diecezei de Iași

După ce s-au derulat șapte întâlniri ale preoților care activează în Episcopia Romano-Catolică de Iași - care au avut loc în lunile mai, iunie, septembrie și octombrie din acest an, în Centrul "Gaudium et Spes" din Traian, Mănăstirea Fraților Carmeliți din Luncani și Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași -, în perioada 17-19 octombrie 2023, a avut loc ultima sesiune de formare a clerului acestei eparhii, la care au participat aproape 40 de preoți diecezani și franciscani.

În urmă cu șapte luni, mai exact în ziua de 29 martie, Preasfințitul Iosif Păuleț a trimis preoților o scrisoare circulară prin care a anunțat programul întâlnirilor de formare pentru preoții din Dieceza de Iași, accentuând rolul și importanța acestor zile formative pentru cler: "Formarea permanentă a clerului reprezintă una dintre cele mai constante preocupări ale Bisericii. Importanța acesteia a fost accentuată îndeosebi de Conciliul Vatican al II-lea, dar și de documentele magisteriale recente. Ceea ce o recomandă și o face indispensabilă este, în primul rând, identitatea însăși a ministerului preoțesc ca dar al Duhului care cere să fie mereu reînflăcărat...". Episcopul diecezan a apelat atunci la două texte din exortația apostolică "Evangelii gaudium" a Sfântului Părinte Francisc, despre vestirea evangheliei în lumea actuală: "Pentru ca slujirea care ne-a fost încredințată să fie cât mai eficientă, este necesară o reînnoire continuă a modalităților de a face pastorație, pentru ca astfel să fim în stare să prezentăm lumii un mesaj viu și actual, capabil să înflăcăreze inimile (nr. 142) și să stimuleze operele de dreptate și caritate (nr. 233)".

Acestor recomandări magisteriale adaug câteva paragrafe din "Cartea sinodală. Biserica, noul Popor al lui Dumnezeu, este trimisă în misiune la oamenii de astăzi", rod al reflecțiilor, constatărilor și analizei episcopilor, preoților, persoanelor consacrate și laicilor care s-au implicat în anii 1999-2004, în diferite grade și etape, la lucrările Sinodului diecezan al Episcopiei Romano-Catolice de Iași. În această carte se menționează de peste 20 de ori necesitatea formării permanente a clerului în diferite aspecte pastorale, liturgice, doctrinare și experiențiale. Cel de-al cincilea capitol din partea a II-a a "Cărții sinodale" ("Forme de trăire a vieții de credință în Biserica Romano-Catolică din Moldova") sintetizează în trei paragrafe "formarea permanentă a clerului" din Dieceza de Iași: "§1. Formarea permanentă a slujitorilor hirotoniți nu este o simplă datorie de reînnoire culturală sau practică, ci un proces permanent de convertire care vizează planul existențial al preotului, promovând modalitățile spirituale adecvate pentru a trăi slujirea în actualul context istoric. Primii responsabili ai formării permanente sunt preoții înșiși. §2. Primul loc al formării permanente pentru preoții diecezani este slujirea însăși. Prin exercitarea slujirii ierarhice, crește obiectivitatea vocației și se aprofundează propria dăruire. În sensul acesta, nu va lipsi aspectul de înnoire teologică și culturală, de orientare și constructiv, menit să furnizeze instrumentele necesare pentru un discernământ pastoral. Să fie promovată atenția față de științele umane necesare în zilele noastre pentru o exercitare serioasă a slujirii pastorale. §3. Responsabilul formării permanente sugerează și organizează inițiative specifice. Se vor publica norme după statutul Oficiului pentru cler, care să cuprindă în formă organizată liniile fundamentale și structura competențelor pentru formarea permanentă a clerului" (nr. 169).

Prima conferință din ziua de miercuri a vizat "pastorala vocațională în condițiile comunităților de astăzi" și a fost prezentată de preotul Gabriel-Iulian Robu, profesor la Seminarul din Iași, și sora Lucia Vârgă, din cadrul Congregației "Surorile Providenței". După câteva minute dedicate discuțiilor asupra celor prezentate, părintele Felician Tiba și doamna Eugenia Gabor Dămătăr, din cadrul Oficiului pentru Pastorația Familiei, au expus câteva idei despre "pastorația familiei într-o lume cu multiple orientări". A treia conferință a zilei a fost susținută de domnul Ilie Fârte, profesor la Departamentul de Științe ale Comunicării și Relații Publice din cadrul Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice a Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași, care sub titlul "Cum comunicăm în era digitală?" a prezentat sintetic modalități de utilizare a mijloacelor actuale de comunicare la nivel instituțional și personal.

Expunerile din cea de-a doua zi au fost inițiate de preotul Iosif Antili, profesor la Institutul Teologic din Iași, care a prezentat conferința "Cuvântul lui Dumnezeu, izvor permanent de reîmprospătare creștină și sacerdotală". A urmat relatarea făcută de părintele decan de Bacău-centru, Benone Lucaci, care sub titlul "Preotul în comunitate, pentru credincioși, împreună cu credincioșii" a căutat să identifice raporturile care se sesizează între preoți și credincioșii laici. Pe aceeași temă a vorbit și domnul Cornel Bărbuț, antreprenor și președinte al Asociației "Fericitul Vladimir Ghika" din București. Conferința de după-amiază a fost prezentată de preotul Marcelin Rotaru, formator la Seminarul Greco-Catolic din Cluj Napoca, prin care i-a ghidat pe preoți "cum să îmbine munca pastorală cu viața spirituală".

Ultima oră de formare a preoților a fost condusă de păstorul diecezei, Preasfințitul Iosif Păuleț, care a prezentat unele dintre situațiile delicate întâlnite în ultima vreme în eparhie și i-a încurajat pe preoți să trăiască mai intens comuniunea sacerdotală. Acest fapt s-a concretizat atât în discuțiile care au urmat, dar și la cina din acea seară, când preoții l-au felicitat pe episcop cu ocazia aniversării zilei de naștere.

Cele trei zile ale acestei întâlniri sacerdotale au fost atent supravegheate de părintele Felician Tiba, coordonatorul Centrului "Gaudium et Spes", programul fiind presărat cu multe momente prielnice unei asemenea reuniuni: celebrarea Sfintei Liturghii; recitarea Breviarului; meditații, discuții și plimbări în generoasa grădină a "fântânii de la capătul satului" etc.

În intervențiile lor, preoții și-au amintit de unele momente de har pe care le-au trăit pe parcursul lor educativ, de datele importante pe care le-au marcat în calendarul formării lor seminariale, de provocările pe care le-au avut atunci când au fost transferați dintr-un loc de apostolat în altul, de anumite crize vocaționale prin care au trecut, de bucuriile și dezamăgirile pe care le-am întâmpinat în anii de formare seminarială și cei de slujire ca preoți în Biserica lui Cristos. S-a accentuat de multe ori universalitatea slujirii preoțești, atât ca arie geografică, cât și ca moduri diverse de activitate (pastorală, formativă, administrativă, educativă, creativă, editorială, istorică...), conchizând că misiunea de bază a preotului trebuie să fie cea pastorală, celelalte slujiri fiind suplimentare și colaterale.

Fie ca aceste zile de formare, rugăciune și comuniune sacerdotală să-i întărească pe preoții în activitatea pastorală și în statornicia vocațională!

Pr. Alois Moraru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 17-19 octombrie: Traian: A opta întâlnire formativă pentru preoții Diecezei de Iași

* * *

Din arhiva ercis.ro:

Iași: Zile de formare pentru preoți la Seminarul Mare (19-21 septembrie 2023)

Iași: O nouă sesiune a cursului de formare permanentă a preoților (5-7 septembrie 2023)

Traian: O nouă serie de preoți la formare (20-22 iunie 2023)

Luncani: Seria a treia de formare permanentă a preoților din Dieceza de Iași (13-15 iunie 2023)

Traian: Al doilea modul de formare pentru preoți (23-25 mai 2023)

Traian: Prima serie din anul 2023 a cursului de formare permanentă a preoților din dieceză (9-11 mai 2023)

Întâlniri de formare pentru preoții Diecezei de Iași (scrisoarea circulară din 29 martie 2023)


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat