Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Spre Ziua Misionară Mondială

Inițiativele ecleziale multiforme în lume în vederea evenimentului de duminică, 22 octombrie

Inimi arzătoare, picioare care merg

de Paolo Affatato

Împreună pentru a construi pacea. Inimi arzătoare, picioare care merg pentru a construi pacea. Ziua Misionară Mondială, celebrată duminică, 22 octombrie 2023, de comunitățile catolice din toată lumea, nu poate face abstracție de actualitatea pe care a văzut-o chiar în luna octombrie, "luna misionară", izbucnirea unui nou, sângeros război în Orientul Mijlociu. Și astfel tinerii - în familie și în parohii, la întâlnirile de catehism sau în diferitele realități asociative și mișcări ecleziale - sunt invitați să participe cu un gest vizibil la inițiativa Un mulțumesc pentru a construi pacea. În acea zi fiecare va putea să lege un balon alb la balconul propriei locuințe, pe platoul bisericii sau în sediul asociativ, pentru a aminti rugăciunea și angajarea misionară de a semăna pace și reconciliere în numele lui Cristos, Principe al păcii.

Va fi un semn pentru a spune "nu" violenței în comuniune cu Papa Francisc care, la Angelus din 8 octombrie, a amintit că "terorismul și războiul nu duc la nicio soluție, ci numai la moartea și la suferința atâtor nevinovați". Pe de altă parte semnul propus - explică o notă de la Missio Italia, secțiunea italiană a Operelor Misionare Pontificale (OMP) - vrea să relanseze "angajarea personală în a spune «mulțumesc» pentru lucrurile frumoase care adesea sunt considerate sigure și pentru fiecare gest de atenție și slujire pe care-l primim de la aproapele", pentru că, așa cum a spus papa, "la rădăcina conflictelor este mereu nerecunoștința". Comunitățile misionare în cele cinci continente, în fața noii explozii de violență care înspăimântă omenirea, invită pe credincioși să se roage pentru popoarele din Israel și Palestina și din orice alt loc în lumea sfâșiată de conflicte. Izvor de inspirație este mesajul Papei Francisc pentru a 97-a Zi Misionară Mondială care, inspirându-se din relatarea despre discipolii din Emaus (Lc 24,13-35), se intitulează Inimi arzătoare, picioare care merg.

Astfel în Siria încercată de doisprezece ani de război și acum într-o situație de recuperare lentă, părintele Mounir Saccal, director național al OMP, relatează: "Botezații sirieni, tulburați de violența din Orientul Mijlociu izbucnită chiar în timp ce erau în desfășurare pregătirile pentru Ziua Misionară, spun cu Papa Francisc: să trăim în acest timp dificil cu inimi arzătoare, aprinse de cuvântul lui Isus, și cu picioarele care merg, pentru a vesti iubirea sa și în acele circumstanțe mai tragice și potrivnice". Dinamica acelui mesaj a fost bine ilustrată grafic de logoul elaborat de OMP din Brazilia: o inima mare care, din formele sale, generează urmele care reprezintă pașii celui care anunță Vestea Bună. "Picioarele discipolilor - explică Operele Misionare Pontificale - pornesc la drum numai pentru că inima lor era înflăcărată de întâlnirea cu Isus care îi asculta, mergea cu ei, le explica Scriptura, împărtășea pâinea". Astfel campania de sensibilizare misionară din acest an, împărtășită cu cele 279 de dieceze braziliene, evidențiază că spiritul misionar se naște din experiența iubirii lui Cristos care fascinează și stimulează pe fiecare creștin: teme care vor fi aprofundate în vederea celui de-al 6-lea Congres Misionar American (CAM6) la Porto Rico în 2024.

Apoi, implicarea asumă forme de sprijin concret: chiar în cursul Zilei Misionare Mondiale, în timpul Liturghiilor celebrate în toate bisericile catolice din lume, se va face marea colectă internațională care cheamă pe fiecare botezat să doneze un obol mic sau mare, lărgind privirea; acele oferte vor constitui "Fondul universal de solidaritate" care, gestionat de OMP, de care vor beneficia tinerele Biserici din Africa, Asia, America Latină, Oceania, în dezvoltarea lor și în viața pastorală. De exemplu, prin Opera Misionară "Sfântul Apostol Petru", fondul susține formarea a 75.000 de seminariști în "țările de misiune", asigurându-le parcursul școlar necesar: cumpărarea de cărți, hrană, îngrijiri medicale, salariile profesorilor, întreținerea celor peste 800 de seminarii pe care le asistă opera.

Pe de altă parte, credinciosul care într-o parohie din Roma, New York, Cape Town sau Manila dăruiește oferta sa știe că astfel va contribui la realizarea unei capele la Ombada, în Arhidieceza de Khartoum, în Sudan; sau la cumpărarea de aparaturi pentru radioul diecezan la Makala, în Sudanul de Sud. Cu acel "puțin al multora" se ajută pentru a înlesni călătoria ambarcațiunilor diecezane care, în arhipelagul Insulele Solomon, în Pacific, îi conduc pe preoți și pe cateheți pentru a vizita comunitățile catolice mai îndepărtate. Sau se dă posibilitatea de a continua să existe "Centrului Kay Chal", oratoriu pentru copii în Haiti. Un gest puternic și vizibil al universalității Bisericii care spune I care, îmi pasă.

(După L'Osservatore Romano, 18 octombrie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat