Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: La început de un nou an universitar

Duminică după-amiază, 15 octombrie 2023, la ora 16:00, în Bazilica "San Vitale" din Roma, preoții români prezenți pentru diferite studii în Cetatea Eternă au participat la Sfânta Liturghie prezidată de PS Petru Sescu, episcop auxiliar, în cadrul căreia s-a implorat, împreună cu întreaga comunitate, binecuvântarea lui Dumnezeu pentru noul an academic (2023-2024) ce tocmai a început.

Sfânta Liturghie a fost prezidată de PS Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași, aflat în vizită în Italia. Alături de el au concelebrat pr. paroh Isidor Iacovici, Mons. Anton Lucaci, Mons. Claudiu Carteș, pr. Iulian Misariu, pr. Mihai Budău, paroh de Horpaz, și 14 preoți studenți din trei dieceze diferite: din Arhidieceza de București au fost prezenți pr. Alexandru Abadi, pr. Cătălin Mititelu, pr. Octavian Enache și pr. Liviu Matieș; din Arhidieceza de Alba-Iulia a fost prezent pr. Kelemen Arnold; din Dieceza de Iași au fost prezenți pr. Marius Cojan, pr. Leonard Farcaș, pr. Tiberiu Iancu, pr. Cătălin Farcaș, pr. Andrei Gherghel, pr. Iosif Doboș, pr. Iulian Echert, pr. Emilian Jitaru și pr. Laurențiu Turbuc.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de Mons. Claudiu Carteș. Plecând de la textele liturgice propuse de Biserică pentru această duminică, părintele a subliniat imaginea lui Dumnezeu care nu obosește niciodată să invite oamenii de toate națiunile și limbile la marele ospăț pregătit de el, un ospăț cu "mâncăruri grase și cu băuturi alese" (Is 25,6). De asemenea, a accentuat și libertatea omului de a spune "nu" invitației divine, dar și riscul acestuia de a se prezenta la ospăț fără haina de nuntă. Provocarea pe care părintele a lansat-o la finalul predicii întregii comunități și preoților din altar suna cam așa: "Să mă întreb: în ce stare mă aflu eu acum? Dacă peste puțin timp ar trebui să mă prezint în fața lui Dumnezeu, sunt eu pregătit?"

La sfârșitul Sfintei Liturghii, toți cei prezenți, la invitația părintelui paroh, și-au unit vocile pentru a cânta un "La mulți ani!" PS Petru Sescu, care peste aproape o lună, pe 11 noiembrie, va sărbători doi ani de la consacrarea sa episcopală. Apoi, părintele paroh a mulțumit tuturor celor prezenți pentru participare și implicare, cerând totodată comunității să se roage pentru preoții studenți. Înainte de binecuvântarea finală, PS Petru, după ce a transmis salutul PS Iosif Păuleț, a adresat la rândul său un cuvânt de mulțumire și de încurajare tuturor.

După procesiune și cântecul final, de la mic la mare, participanții de la Sfânta Liturghie s-au adunat în curtea interioară a bazilicii pentru a continua sărbătoarea. Din meniu nu puteau lipsi tradiționalele sarmale românești, atent pregătite și oferite cu atâta generozitate de credincioșii parohiei.

E de menționat și faptul că PS Petru Sescu, în cursul dimineții, la ora 10:00, pentru prima dată, a prezidat Sfânta Liturghie și la Ostia, în mijlocul comunității păstorite de pr. Cătălin Farcaș. De asemenea, a fost prezent și la Grotte Celoni la Sfânta Liturghie de la ora 12:30, împărțind binecuvântarea lui Dumnezeu asupra tuturor participanților. După fiecare dintre cele două Sfinte Liturghii, comunitățile s-au organizat cu tradiționalul cozonac dăruit tuturor celor prezenți.

Pr. Laurențiu Turbuc

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 15 octombrie: Roma: La început de un nou an universitar


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat