Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc, copiii și pacea: o mare întâlnire în Vatican la începutul lunii noiembrie

de Adriana Masotti

Copiii și copilele de la 7 la 12 ani, peste 6 mii din diferite părți ale lumii, vor fi protagoniștii evenimentului "Să învățăm de la copii și de la copile" care se va ține la 6 noiembrie 2023 în Aula "Paul al VI-lea" cu prezența Papei Francisc care va răspunde la întrebările lor. La masa raportorilor, în timpul conferinței de presă din 17 octombrie 2023 în Sala de Presă vaticană, sunt așezați mulți - dar în sală sunt prezenți și câțiva foarte tineri -, pentru că sunt numeroase realitățile ecleziale și civile care au fost implicate în organizare unei zile dedicate în întregime ascultării glasurilor lor.

Papa Francisc o anunțase la Angelus din 1 octombrie de la fereastra Palatului apostolic împreună cu 5 copii și copile reprezentând cele cinci continente. "Este vorba de o întâlnire - a spus el - pentru a manifesta visul tuturor: a avea din nou sentimente curate precum copiii, pentru că împărăția lui Dumnezeu aparține celui care este ca un copil. Copiii ne învață limpezimea relațiilor și primirea spontană a celui care este străin și respectul față de toată creația. Dragi copii, vă aștept pe toți pentru a învăța și eu de la voi".

Importanța de a visa lucruri mari, de a visa pacea

Cardinalul José Tolentino de Mendonça, prefect al Dicasterului pentru Cultură și Educație, principal subiect organizator al evenimentului, deschizând întâlnirea cu jurnaliștii, reia cuvintele repetate de multe ori de papa în care subliniază că visele sunt importante, pentru că țin largă privirea noastră și că visele tinerilor sunt cele mai importante și că ceea ce trebuie făcut este să se transforme acele vise în realitate. "Astăzi conflictele și războaiele - afirmă cardinalul - cer de la noi toți acest curaj, curajul de a visa pacea și de a cuceri pacea. Să învățăm de la copii să avem acest curaj." Durerea pentru ceea ce se întâmplă în lume și speranța copiilor, continuă prefectul, sunt cele două sentimente care ne însoțesc în pregătirea inițiativei. "Pentru a face pacea este nevoie de mult mai mult curaj decât pentru a face războiul - mai afirmă el -, este nevoie de mai mult curaj pentru a spune da dialogului și nu ciocnirii. (...) Fie ca toți copiii pe care-i vom întâlni la 6 noiembrie să fie pentru noi izvor al acestui curaj."

"Când voi fi mare, va fi prea târziu"

Îndeosebi franciscanii, Comunitatea "Sfântul Egidiu", Cooperativa Auxilium, susțin inițiativa la care participă și Federația Italiană de Fotbal și Trenitalia, aceasta din urmă - așa cum explică Maria Luisa Grilletta, director Planificare industrială - pentru organizarea transportului participanților la Roma din toate regiunile din Italia, cu 8 trenuri speciale și câteva autocare. Dar scriitorul și pilotul Aldo Cagnoli este cel care relatează cum a pornit totul de la un dialog între el și fiul de 12 ani. Papa Francisc îi dăruise lui Cagnoli un exemplar al enciclicei Laudato si' scriindu-i o dedicație băiatului. Primindu-l cadou, copilul îl întreabă pe papa ce este o enciclică. "Este un lucru foarte important - a simțit el să răspundă - pe care îl vei citi când vei fi mai mare." "Dacă este un lucru așa de important, atunci dacă îl voi citi când voi fi mare, va fi prea târziu!" Din acel schimb și din acel "va fi prea târziu", spune Cagnoli, s-a născut ideea de a scrie mai întâi o carte pentru copii despre Laudato si' și apoi de a proiecta o întâlnire pentru ei unde adulții să poată asculta glasurile lor și să învețe de la cei mai mici.

Dialogul Papei Francisc cu copiii și copilele

Cel care a luat cuvântul în numele familiei franciscane a fost fratele minor conventual, părintele Ento Fortunato, care descrie programul întâlnirii. Explică faptul că lipiciul pentru toate va fi iubirea, nevoia de iubire și de a fi primit, pe care fiecare copil o simte profund. Ziua va începe la ora 12.00 în Bazilica "Sfântul Petru" care va primi grupurile venite deja pentru un moment de cateheză și de rugăciune la mormântul Sfântului Petru. De la ora 14.00, în Aula "Paul al VI-lea", diferite grupuri provenind din Vietnam, Australia, Amazonia, Brazilia, Benin și Italia se vor alterna cu cântece și mărturii. Întâlnirea va fi animată de Corul "Antonianum" și va cânta un cântec și interpretul Mr. Rain, favoritul celor mai mici. După sosirea papei, la ora 15.30, după o scurtă intervenție a sa, va urma dialogul prin întrebări și răspunsuri între Francisc și copii și copile. Am trimis o scrisoare la toate școlile, subliniază părintele Fortunato, cerând să stimuleze întrebările copiilor, fantezia lor, pentru ca ei să fie protagoniștii întâlnirii cu papa. Și conclude declarându-se fericit pentru marele răspuns și entuziasmul provocate de inițiativă care merg dincolo de orice așteptare inițială.

Ce ai vrea să-l întrebi pe Papa Francisc?

Marco Impagliazzo, președinte al Comunității "Sfântul Egidiu", spune că delegația celor foarte tineri care va fi însoțită la întâlnire de Comunitate va fi internațională, formată mai ales din noii italieni, adică fiii imigraților, dar vor fi și copii refugiați veniți în Italia prin coridoarele umanitare. Vorbește despre "Școlile păcii" pe care "Sfântul Egidiu" le promovează și despre o expoziție cu titlul "Facem Pace?!", care va fi organizată în Aula "Paul al VI-lea", în care se aude glasul copiilor care spune nu războiului după ce l-au experimentat pe piele proprie. "Adulții - afirmă Impagliazzo - sunt convinși adesea că au puțin de învățat de la copii care, dacă sunt ascultați, ne spun în schimb multe, precum respectul față de persoane și față de creație." În aceste "Școli ale Păcii", continuă el, copiii pregătesc întrebările solicitate pur și simplu de întrebarea: "Ce ai vrea să-l întrebi pe Papa Francisc?". "Fac asta în mod liber și simplu: unele exprimă curiozități despre papa și despre viața sa, afirmă el, dar altele scot în evidență importanța relațiilor, familia, durerea, fericirea, suferința, moartea, întrebări din care transpare că numai dacă suntem primiți și iubiți putem să fim fericiți." Oricum, toate aceste întrebări, spune el, vor fi duse papei chiar dacă nu toate vor putea să fie exprimate în timpul întâlnirii. Există multă așteptare și emoție pentru acest eveniment, conclude el, în care papa ne va arăta cum se ascultă copiii și va fi o ocazie pentru a reînnoi pactul între generații pentru a privi cu mai multă încredere la viitor.

Copiii ne învață că avem nevoie unii de alții

În sfârșit, Angelo Chiorazzo, fondator al Cooperativei Auxilium, confirmă valul de cereri care vin din orice colț al lumii pentru participarea la întâlnirea din Vatican. Va fi un mod pentru a-i readuce în atenția tuturor pe copii, adesea uitați. Dar ce anume putem învăța de la ei?, se întreabă Chiorazzo. "Că avem nevoie de alții, că avem nevoie de iubire și de capacitate de iertare", răspunde amintind că astăzi în lume sunt uciși mai mulți copii decât combatanți, este suficient a vedea ceea ce se întâmplă actualmente în Orientul Mijlociu. Printre cei prezenți în Sala de Presă vaticană a fost Flavio Lotti, coordonator al Mesei Păcii. La sfârșitul conferinței, exprimă apreciere pentru inițiativa la care este bucuros să contribuie, o inițiativă care, spune el, este o nouă etapă pe drumul de formare a tinerilor drept constructori de pace care vede atâția subiecți angajați. A ne concentra asupra celor mai mici, afirmă el, înseamnă a răspunde la multele dureri și angoase care ne oprimă astăzi și înseamnă a investi asupra viitorului.

(După Vatican News, 17 octombrie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat