Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Marele dușman de astăzi este războiul, nu există siguranță fără dialog

"Exploatarea este una dintre originile războiului. Cealaltă origine este de tip geopolitic, de dominare a teritoriului", a afirmat Papa Francisc într-un interviu acordat agenției de presă Télam, în care a tratat și alte teme precum criza și falșii mesia, munca, inteligența artificială, sinodul și speranța.

"Cuvântul criză îmi place pentru că are mișcare internă. Dar dintr-o criză se iese spre înălțime, nu se iese «cu compromisuri». Se iese spre înălțime și nu în singurătate. Cei care vor să iasă din criză singuri transformă calea de ieșire într-un labirint, care face mereu să se învârtă și să se învârtă", a spus papa, care a subliniat și importanța de a-i învăța pe tineri să rezolve crizele, pentru că asta permite maturizarea, și să fie atenți la mesianisme: "Nimeni - a repetat el - nu poate promite rezolvarea conflictelor decât prin crize, ieșind din ele spre înălțime. Și nu singuri".

Criza de umanitate

Ziarista de la Télam, Bernarda Llorente, l-a întrebat pe Francisc: "Ce anume îi lipsește omenirii?". Francisc a răspuns amintind necesitatea de a promova "adevăratele valori". "Omenirii - a afirmat el - îi lipsesc protagoniști de umanitate, îi lipsește ca să arate protagonismul său uman. Uneori observ că lipsește această capacitate de a gestiona crizele și de a face să înflorească propria cultură. Nu trebuie să ne fie frică să iasă afară adevăratele valori ale unei țări. Crizele sunt ca niște glasuri care ne indică în ce direcție să mergem".

În afară de asta, Francisc a amintit că "gândirea unică exilează bogăția umană. Și bogăția umană trebuie să contemple trei realități, trei limbaje: al capului, al inimii și al mâinilor. Asta pentru ca unul să gândească ceea ce simte și ceea ce face, să simtă ceea ce gândește și ceea ce face și să facă ceea ce gândește și ceea ce simte. Aceasta este armonia umană. Dacă unuia îi lipsește unul din aceste limbaje, există un așa dezechilibru care duce la sentimentul unic, la pragmatismul unic sau la gândirea unică. Sunt trădări pentru umanitate".

Demnitatea muncii

Vorbind despre muncă, pontiful a amintit demnitatea muncii și păcatul grav al exploatării: "Munca îți dă demnitate. Or, trădarea cea mai mare față de acest drum de demnitate este exploatarea. Nu a pământului pentru ca să producă mai mult, ci exploatarea muncitorului. A-i exploata pe oameni este unul din cele mai grave păcate. Mai ales a-i exploata pentru folosul propriu". Papa a subliniat și necesitatea drepturilor muncitorilor pentru ca să nu devină sclavi: "Când un muncitor - a afirmat el - nu are drepturi sau îi este oferit un contract pe termen scurt pentru a angaja după aceea pe un altul și astfel a nu-i plăti contribuțiile, el este transformat în sclav și cel care-l angajează este transformat în călău".

Lui Francisc îi pare rău că unii îl definesc un dictator atunci când aud vorbindu-se despre enciclicele sale sociale: "Nu este așa. Papa afirmă evanghelia și spune ceea ce spune evanghelia. Și în Vechiul Testament dreptul ebraic cerea să se aibă grijă de văduvă, de orfan, de străin. Dacă o societate se îngrijește de aceste trei aspecte merge înainte foarte bine". "Și clarific că nu sunt comunist așa cum spun unii. Papa urmează evanghelia", a repetat el.

Dominarea persoanei asupra tehnologiei

Apoi s-a cerut lui Francisc părerea sa cu privire la progresele tehnologiei și la implicațiile sale: "Linia conducătoare a unui progres cultural, ca inteligența artificială, este - a indicat el - capacitatea pe care o au bărbatul și femeia de a-l gestiona, de a-l asimila și de a-l reglementa. Adică, bărbatul și femeia sunt stăpâni ai Creației și în asta nu trebuie să avem îndoieli. Dominarea persoanei asupra oricărui lucru. Schimbarea științifică serioasă este progres, trebuie să fim deschiși la asta".

Siguranța universală

Reluând tema războiului, papa a făcut un apel la siguranța universală prin dialog: "Nu se poate vorbi de siguranță socială dacă nu există siguranță universală sau o siguranță care se universalizează. Cred că dialogul nu poate să fie numai naționalist, este universal, mai ales astăzi cu toate facilitările care există pentru a comunica. Pentru aceasta vorbesc de dialog universal, de armonie universală, de întâlnire universală. Este clar, dușmanul a toate acestea este războiul". "Exploatarea" și "dominarea teritoriilor", a adăugat el, sunt la originea războaielor "promovate de dictaturi".

Pentru construirea păcii și pentru binele comun pontiful înseamnă să se facă în așa fel încât "să se conștientizeze propria identitate. Nu se poate dialoga cu celălalt dacă nu avem conștiința de unde pornim. Când două identități conștiente se întâlnesc pot să dialogheze și să facă pași spre un acord, spre progres, spre a merge împreună".

Biserica este armonie

La întrebările despre desfășurarea Sinodului și despre ce anume are nevoie Biserica în aceste timpuri, Francisc a răspuns: "Încă de la începutul Conciliului al II-lea din Vatican, Ioan al XXIII-lea a avut o percepție foarte clară: Biserica trebuia să se schimbe. Și Paul al VI-lea gândea așa și a continuat în aceeași direcție, precum și papii care au urmat după el. Nu este vorba numai de a urma modele, este vorba de o schimbare de creștere și în favoarea demnității persoanelor. În asta constă progresul teologic, al teologiei morale și al tuturor științelor ecleziastice, inclusiv interpretarea Scripturilor, care au progresat în armonie cu simțirea Bisericii. Mereu în armonie".

Speranța, un condiment zilnic

Interviul continuă înfruntând teme personale, precum raportul cu Dumnezeu: "Domnul este un prieten bun, mă tratează bine", a spus el, și cu privire la capacitatea de a râde: "Simțul umorului ne face umani", în timp ce despre importanța virtuții speranței a adăugat: "Nu putem trăi fără speranță. Dacă am elimina micile speranțe de fiecare zi, am pierde identitatea. Nu ne dăm seama că trăim din speranțe. Și speranța teologală este foarte umilă, ci este aceea care condimentează cotidianitatea".

În sfârșit, cu privire la călătoriile apostolice, a destăinuit că i-ar plăcea să meargă în Argentina și a adăugat: "Vorbind despre cele mai îndepărtate, îmi rămâne Papua Noua Guinee".

(După Vatican News, 17 octombrie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat