Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Deschiderea anului universitar 2023-2024 și concert al Corului "Juvenes Ecclesiae"

În Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași a fost celebrată, în ziua de duminică, 15 octombrie 2023, la ora 16.00, o sfântă Liturghie prin care s-a marcat deschiderea noului an universitar 2023-2024. Celebrarea a fost prezidată de pr. Iosif Antili, profesor la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași.

Alături de tinerii și credincioșii de toate vârstele, au participat la sfânta Liturghie pr. David Eduard Cristian, responsabil al Oficiului pentru Pastorația Universitară, pr. Daniel Iacobuț, parohul parohiei catedralei, pr. Richardo Dominic Baciu și pr. Richard Gundel, profesori și formatori la Seminarul "Sfântul Iosif" din Bacău.

Sfânta Liturghie a început cu salutul și binecuvântarea din partea Preasfințitului Iosif Păuleț, transmise de pr. Iosif Antili, vicar episcopal pentru secțiunea Cultură și Dialog Ecumenic. Acesta a mai subliniat importanța ca lucrurile bune și importante pe care le începem să le așezăm în mâna lui Dumnezeu.

La predică, pr. Richardo Dominic Baciu, făcând o reflecție asupra textului evanghelic din duminica a XXVIIII-a de peste an, a adresat un îndemn spre erudiție, implicare și sete de cunoaștere: "Pentru educație investești un timp, dar pentru ignoranță, plătești toată viața. [...] Există o carte scrisă de Carlo Frabetti care se intitulează Cartea Iad și prezintă cea mai groaznică situație din iad, și anume: imaginați-vă că intrați într-o bibliotecă imensă, cu milioane de cărți. Aveți acces la orice carte, aveți acces la cuvinte, dar nu le înțelegeți semnificația. Durerea ar fi aceasta: să ai totul, dar să nu te poți bucura de nimic. Prin ignoranță, ajungem să trăim ca în iad, nu înțelegeți nimic din jurul vostru, iar acest autor continuă: «Învață și descifrează și vei face pași spre tine și spre paradis»".

În final, părintele predicator i-a îndemnat pe tineri ca în acest an universitar să își aducă aminte de cel mai bun prieten al lor, Cel care nu îi abandonează niciodată, ba din contra, le dă putere și îi ajută să devină mai buni, mai iertători și mai iubitori. Prietenul care îi face să ajungă la cea mai bună versiune a lor, și anume Isus Cristos: "Vă îndemn, dragi studenți, ca în acest an universitar, în acest drum de formare intelectuală, să nu-l uitați pe cel mai bun prieten care nu vă va dezamăgi niciodată, și anume Isus. Din câte știu, n-am auzit niciodată ca acest Isus să se plângă de ceea ce găsește în interiorul nostru. Niciodată nu se plânge, nu se vaită ci, din contra, încearcă mereu să îmbunătățească ceea ce găsește în noi."

Tinerii care s-au strâns în jurul altarului au avut parte de momente unice în care s-au implicat trup și suflet prin citirea lecturilor și a rugăciunii credincioșilor, dar și prin momentul de oferirea darurilor, atunci când, la altar, au fost aduse mai multe simboluri ale grupurilor de tineri care își desfășoară activitatea la catedrală: Asociația Studenților Catolici din Iași, Acțiunea Catolică, corul de tineri "Juvenes Ecclesiae" și grupul de rugăciune Taizé.

Sfânta Liturghie a fost animată de corul "Juvenes Ecclesiae", dirijat de Maximilian Husaru, care, după Sfânta Liturghie, a oferit tinerilor și tuturor celor prezenți un cadou cu ocazia deschiderii anului universitar: un concert în care au interpretat "Missa Criolla", cea mai cunoscută lucrare a compozitorului și pianistului argentinian Ariel Ramirez.

Corul tinerilor a dat glas acestei frumoase compoziții susținut fiind de invitați de excepție: tenorii Ovidiu Manolache și Petru Pavel, chitaristul Eduard Eghyed și Teodor Popescu la percuție, pianist fiind Octavian Bișoc și dirijor Maximilian Husaru.

După Sfânta Liturghie a existat și un moment de comuniune la subsolul catedralei unde tinerii au putut interacționa și discuta.

Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru aceste momente frumoase și îl rugăm să aibă grijă de noi și să binecuvânteze acest drum de formare intelectuală, umană și spirituală.

Francesca Paula Pelciar

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 15 octombrie: Iași: Deschiderea anului universitar 2023-2024 și concert al Corului "Juvenes Ecclesiae"


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat