Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bordeaux (FR): Români catolici din Libourne la Sărbătoarea popoarelor

Duminică, 15 octombrie 2023, la Bordeaux (FR), în Catedrala "Sfântul Andrei", a avut loc "Sărbătoarea popoarelor". Pe lângă multele națiuni participante a fost prezentă și comunitatea românilor catolici din Libourne și împrejurimi. Sfânta Liturghie a fost celebrată de către PS Jean-Paul James, episcop de Bordeaux.

"Sărbătoarea popoarelor" este deja o tradiție printre emigranții din țările occidentale, iar Dieceza de Bordeaux (FR) nu face excepții de la ea, mai ales că la Libourne, circa 30 km distanță de Bordeaux, se află o frumoasă comunitate de români care își au rădăcinile în Dieceza de Iași.

Sărbătoarea a început cu primirea grupurilor de participanți, anul acesta fiind în jur de nouă țări reprezentate de diverse grupuri, fiecare îmbrăcat în portul popular specific.

De departe grupul românilor a atras atenția prin diversitatea costumului popular din zona Moldovei, precum și prin faimoasele sarmale și pufosul cozonac românesc.

Aportul nostru nu s-a limitat doar la aspectul laic al sărbătorii, ci am fost implicați și la Sfânta Liturghie. Astfel, prin locul pe care l-am ocupat în cadrul celebrării, prin participarea la ofertoriu, la cântări și Împărtășanie, l-am făcut pe Mons. Jean-Paul să adreseze un cuvânt special grupului de români: "Vă felicit pentru costumele voastre populare, a spus Preasfințitul, pentru credința voastră vizibilă pe care o manifestați prin entuziasm și prin participarea la sacramente. Credința voastră este o bogăție pentru noi, dar și pentru celelalte națiuni prezente în dieceza noastră. Să nu încetați să o trăiți! Salutați-i pe episcopii de la Iași!"

Mergând până la limitele județului Gironde, Dieceza de Bordeaux și Bazas este cea mai mare dieceză de pe teritoriul Franței. Are un număr de 1.514.870 de creștini, organizați în 593 de parohii, împărțite în două zone pastorale, având zece unități pastorale și șaizeci și trei de sectoare pastorale.

Dieceza este condusă din anul 2019 de către Mons. Jean-Paul James, arhiepiscop de Bordeaux și Bazas.

Comunitatea românilor catolici din Libourne, parte a Diecezei de Bordeaux, s-a constituit în jurul unui grup de creștini proveniți din Parohia Oțeleni, jud. Iași, Dieceza de Iași, începând cu anul 2004. Actualmente numără în jur de 300 de membri, păstoriți cu multă sârguință de către pr. Valerian Enășcuț, responsabil pentru sectorul Saint Médard și Saint Seurin.

În anul 2019 ne-am bucurat să-l avem ca oaspete pe PS Petru Gherghel, episcop emerit de Iași, iar în 2022 pe PS Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași.

Sărbătoarea de duminică, 15 octombrie 2023, ne-a ajutat să înțelegem că niciodată în Biserică nu suntem singuri și că indiferent din ce colț al pământului provenim, indiferent de cultura pe care o avem sau limba pe care o vorbim, în Biserică toți suntem frați și surori în Cristos.

Comunitatea din Libourne

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 15 octombrie: Bordeaux (FR): Români catolici din Libourne la Sărbătoarea popoarelor


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat