Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Duminică este comemorarea liturgică a Sfintei Tereza a lui Isus

Numai Dumnezeu este îndeajuns

de Roberto Cutaia

Printre "vârfurile" spiritualității creștine din orice timp, cel al misticei spaniole și carmelite desculțe Sfânta Tereza a lui Isus - a cărei comemorare liturgică este duminică, 15 octombrie - reprezintă una dintre culmile cele mai importante. Canonizată în 1622 (la opt ani după beatificare), a fost recunoscută învățătoare a Bisericii de către Paul al VI-lea la 27 septembrie 1970, devenind astfel prima femeie din istorie care primește titlul de doctor.

Tereza Sánchez de Cepeda Dávila y Ahumada se naște în 1515, fiică din a doua căsătorie a unui evreu convertit de origine toledană. Copilăria fericită petrecută împreună cu frați și verișori o vede fascinată pentru romanele cavalerești. După moartea în bătălie a fratelui mai mare, Ioan, în 1524 și pierderea mamei, Beatrice, tânăra este trimisă să studieze în mănăstirea augustinienelor "Stăpâna Noastră a Harurilor", unde este lovită de o primă criză existențială. La vârsta de 20 de ani intră în mănăstirea carmelită a Întrupării, tot la Avila; în viața călugărească ia numele de Tereza a lui Isus.

Femeie cu extraordinare talente de espíritu și corazón, Tereza încă de tânără are ideile clare în privința propriei vocații. Scrie ea: "Îmi amintesc de inclinațiile bune pe care Domnul mi le dăruise" (Cartea vieții, 1,3). De asemenea, pentru a sublinia iubirea incomensurabilă și durabilă față de Dumnezeu, folosește fraza cunoscută "mereu, mereu, mereu" (ibidem, 1,4). Tereza de Avila dispune în inimă un parcurs de perfecționare spirituală sub aspectul unei urcări pe trepte a sufletului către Dumnezeu. Eficacitatea răbdării este poezia sa cea mai celebră: "Nimic să nu te tulbure nici să nu te înspăimânte, totul se dizolvă, Dumnezeu nu se schimbă. Cu răbdarea se obține totul; cu Dumnezeu în inimă nu lipsește niciodată nimic: numai Dumnezeu este îndeajuns".

Tereza unește cu cea mai înaltă contemplație o activitate intensă ca fondatoare, cu Sfântul Ioan al Crucii, a Ordinului carmelit masculin și feminin, dus din nou la puritatea și la austeritatea de la începuturi. Scrie și cărți pătrunse de înaltă doctrină și încărcate cu experiența sa profundă. Cea mai vestită, din 1577, la vârsta matură, este fără îndoială Castelul interior, itinerar al sufletului în căutarea lui Dumnezeu prin șapte treceri deosebite de ridicare. Tereza se inspiră din constituirea unui castel cu șapte camere, ca reprezentare a interiorității omului, accesibile prin rugăciunea zilnică, inserând, în același timp, simbolul viermelui de mătase care se renaște în fluture, pentru a exprima trecerea de la sensibil la suprasensibil. Este vorba de summa parcursului său de viață spirituală, dar, în același timp, programul de apropiere a celor care vor să-l întreprindă, pentru a-l parafraza pe seraficul Sfânt Bonaventura din Bagnoregio, Itinerarium mentis in Deum.

Sfânta din Avila este exemplu și referință de viață creștină, o martoră neobosită a lui Dumnezeu. Toată existența sa este o invitație actuală de a ne îndrepta spre virtuțile evanghelice pentru o viață creștină sănătoasă și sigură. Trecerea printre celelalte opere ale Sfintei Tereza, precum Drum de perfecțiune (1566), Cartea vieții (1562) și Cartea fundațiilor (1573-1582), a permis și a facilitat reînnoirea teologiei spirituale însăși. Cu privire la Euharistie, Sfânta Tereza subliniază: "Cum ar îndrăzni o sărmană păcătoasă cum sunt eu, de exemplu, care l-am ofensat de atâtea ori, să stau așa de aproape de el? Sub specia acelei pâini este accesibil, cine ar îndrăzni să se apropie de el cu răceala, nevrednicia, imperfecțiunile de care suntem plini?" (Drum de perfecțiune, 34,9).

(După L'Osservatore Romano, 14 octombrie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat