Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Un milion de copii se roagă Rozariul, pentru unitate și pace, miercuri, 18 octombrie 2023

Campania "Un milion de copii se roagă Rozariul" are loc și anul acesta în ziua de 18 octombrie. Această inițiativă, promovată la nivel mondial de fundația de drept pontifical "Aid to the Church in Need" (ACN), urmărește să îi implice pe copii într-o campanie de rugăciune pentru pace și unitate în lume. Anul acesta, 2023, copiii sunt îndemnați să se roage pentru unitate și pace.

Originea campaniei

Ideea de a promova această inițiativă s-a născut în anul 2005, în Caracas (Venezuela). În timp ce un grup de copii se ruga Rozariul în fața unei grote de-a lungul unei străzi, multe mame ce erau de față au simțit prezența Sfintei Fecioare Maria. În acest context și-au adus aminte de profeția lui Padre Pio: "Dacă un milion de copii s-ar ruga Rozariul, lumea s-ar schimba". Inițiativa s-a răspândit în lumea întreagă ca semn al puterii rugăciunii înălțate de copii, fiind susținută de fundația "Aid to the Church in Need" (ACN).

Cum se poate participa la acest lanț de rugăciune?

În ziua de 18 octombrie se pot organiza grupuri de copii care să recite Rozariul în biserici, grădinițe sau școli. Este recomandat ca grupurile să se înscrie pe situl oficial al inițiativei: https://acninternational.org/millionchildrenpraying/.

Materiale

Pentru răspândirea inițiativei "Un milion de copii se roagă Rozariul" sunt disponibile mai multe materiale, pe site-ul oficial www.acninternational.org/millionchildrenpraying/material/.

Afișul campaniei și "Consacrarea copiilor către Mama cerească" în limba română sunt disponibile aici.

Pr. Felix Roca
Oficiul pentru Pastorația Tineretului

*

Scrisoarea adresată copiilor

Un milion de copii se roagă Rozariul 2023

Dragi prieteni!

Un milion de copii se roagă Rozariul! În fiecare an, pe 18 octombrie, ACN organizează această inițiativă cu mare convingere. De ce? Pentru că voim ca toți copiii să învețe și să se roage Rozariul. De ce vă cerem angajamentul personal pentru a ne asigura că un număr cât mai mare de copii acceptă această invitație?

Pentru că am ajuns la convingerea că Rozariul este un mijloc dat de Dumnezeu și necesar care face diferența decisivă! Și de unde vine această convingere a noastră? Pe de o parte, pentru că este ceea ce ne cere Maria, Mama lui Dumnezeu, în aparițiile sale! În al doilea rând, pentru că este experiența Bisericii și a multora dintre sfinții săi.

De exemplu, Sfântul Louis Maria Grignon de Montfort a scris: "Vă implor, rugați-vă zilnic Rozariul! Într-o zi veți lăuda în ceruri ziua și ora în care ați crezut în mine". Afirmația sa este doar una dintre sutele de sute de sfinți și papi care ne-au făcut să recunoaștem valoarea rugăciunii Rozariului.

În aparițiile de la Fatima, recunoscute oficial de Biserică, Mama lui Dumnezeu însăși le-a cerut tinerilor clarvăzători să se roage zilnic Rozariul, pentru convertirea păcătoșilor și pentru pace în lume.

Clarvăzătoarea Lucia scria: "În aceste ultime vremuri pe care le trăim, Sfânta Fecioară a dat Rozariului o nouă putere. De aceea, nu există nicio problemă, oricât de gravă ar fi, pe care să nu o putem rezolva prin rugăciunea Rozariului. Cu Rozariul ne vom salva, ne vom sfinți, ne vom încredința Domnului nostru și vom obține vindecarea multor suflete". ACN, de la începuturile sale și până în prezent, este consacrată mesajului de la Fatima și se angajează ferm să îl respecte.

Pentru ziua de rugăciune din acest an, am dori să luăm în considerare un alt aspect al rugăciunii Rozariului care este ușor de trecut cu vederea. În Rozariu, contemplarea misterelor vieții lui Isus Cristos este inserată în contextul vizitei Arhanghelului Gabriel la Maria. Repetând cuvintele îngerului, noi contemplăm mistere importante din viața lui Isus. În acest moment atât de decisiv în istoria mântuirii, un înger, Arhanghelul Gabriel, este cel care îi aduce mesajul lui Dumnezeu Mariei. Și tot îngerul este cel care primește răspunsul Mariei și îl transmite lui Dumnezeu. Biserica știe despre aceste spirite sfinte, despre creația vizibilă și invizibilă.

De la ea putem afla că un înger, o persoană pur spirituală fără trup, este așezat alături de fiecare dintre noi ca ajutor al lui Dumnezeu. El poate și vrea să ne ajute să învățăm să înțelegem și să realizăm viața nouă și veșnică primită la botez.

Din ea putem afla că fiecare dintre noi a primit un înger care este alături de noi, purtător al mesajului lui Dumnezeu. El poate și dorește să ne ajute să înțelegem și să materializăm viața nouă și veșnică, pe care am primit-o prin Botez.

"Din copilărie până în ceasul morții, viața omului este înconjurată de ocrotirea și de mijlocirea lor [a îngerilor]. «Fiecare credincios are alături un înger ca apărător și păstor care să-l îndrume la viață.» Încă de pe pământ, viața creștină participă, în credință, la comunitatea preafericită a îngerilor și a oamenilor, uniți în Dumnezeu." (Catehismul Bisericii Catolice, nr. 336).

Nu este oare un mesaj pentru lumea noastră să devenim din nou conștienți de prezența îngerilor păzitori și să le cerem ajutorul, astfel încât în multiplele provocări ale timpului nostru să învățăm să distingem clar și să facem alegerile juste? Nu ar avea sens să-i învățăm din nou pe copii rugăciunea îngerului păzitor, care timp de atâtea secole a fost atât de naturală în viața Bisericii?

În acest context, în campania din acest an am dorit să le prezentăm copiilor o poveste ilustrată care vorbește despre ajutorul dat de înger Sfântului Iosif. Cum el a fost prevenit de înger în vis și imediat a plecat spre Egipt pentru a proteja viața pruncului Isus.

Așadar, vă invităm cordial să participați și în acest an la rugăciunea Rozariului, pe 18 octombrie. Vă rugăm să organizați întâlniri, să informați grupurile de copii, grupurile școlare, grupurile de rugăciune, posturile de radio și televiziune, platformele digitale, rețelele de socializare... chemându-vă și copiii și nepoții. Să-i dăm glas Domnului, care îi cheamă și astăzi pe discipolii săi: "Lăsați copiii și nu-i opriți să vină la mine, căci împărăția cerurilor este a acelora care sunt ca ei!" (Mt 19,14).

Încrezători în cooperarea voastră generoasă, suntem uniți cu voi în rugăciune. Dumnezeu să vă binecuvânteze pe voi și pe cei dragi, iar Sfânta Fecioară să vă ocrotească!

Roma, 25 iulie 2023

Card. Mauro Piacenza,
președinte

Pr. Anton Laesser CP,
asistent ecleziastic

(Traducere de Ovidiu Bișog)

Mai multe informații și materiale despre campania de rugăciune pot fi găsite pe site-ul: www.millionchildrenpraying.org


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat