Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Acțiunea Catolică: Formare pentru comitetele parohiale din trei zone

Parohia "Înălțarea Sfintei Cruci" din Bacău și Parohia "Coborârea Duhului Sfânt" din Adjudeni au găzduit sâmbătă, 7 octombrie 2023, ziua de formare a comitetelor parohiale ale Acțiunii Catolice din zonele Bacău, Roman și Iași, activitate a cărei denumire este tema anului asociativ "În noutatea Duhului, entuziasmul mărturiei", fiind organizată de membrii Consiliului Diecezan.

În zonele Roman și Iași au fost prezenți 80 de reprezentanți din 17 parohii, iar în zona Bacău au participat 47 reprezentanți din 11 parohii.

Ziua a început cu rugăciunea împreună și saluturile pline de bucurie din partea părinților parohi, pr. Toma Encuță (Adjudeni), care a exprimat, prin cuvinte de suflet, bucuria cu care găzduiește întâlnirea, și pr. Gabriel Farcaș (Bacău), care le-a urat tuturor participanților să fie hotărâți, fermi în îndeplinirea misiunii lor în Biserică.

Președintele diecezan, Marius Balint, a fost între noi ca "o noutate", hotărât, cu obiective clare și elan în misiunea încredințată, împreună cu ceilalți responsabili din consiliu diecezan, toți având câte un rol în buna desfășurare a acestei zile, străduindu-se ca participanții să aibă parte de o zi ACtivă, plină de momente ce ne întăresc credința.

A urmat momentul de formare ținut la Adjudeni de părintele Felix Roca, asistent spiritual general al Acțiunii Catolice "Sfântul Iosif", care ne-a introdus în tema anului asociativ și a evenimentelor ce se desfășoară în această perioadă la nivel diecezan, național și în întreaga Biserică Catolică - Sinodul de la Roma. La Bacău momentul de formare a fost coordonat cu măiestrie de pr. Iosif Dămătăr, care ne-a ajutat să aprofundăm semnificația temei noului an asociativ: "În noutatea Duhului, entuziasmul mărturiei", însoțită de versetul biblic "Dumnezeu nu ne-a dat un duh de frică ci duhul tăriei, al iubirii și al chibzuinței" (2Tim 1,7)

Membrii comitetelor parohiale au avut posibilitatea de a se cunoaște și de a aprofunda pe sectoare și împreună despre rolul și misiunea încredințată cu mărturii împărtășite interparohial, prin jocuri tematice, codate, propuse în scopul redescoperirii obiectivelor și a responsabilității pe care o avem de aplicat și aprofundat la întoarcerea în parohiile noastre.

Sfânta Liturghie a încununat activitatea propusă, încredințându-ne Domnului temerile noastre, așa cum a punctat părintele Francisc Fărcășel, asistent spiritual al sectorului adulți, la predică: asemeni Mariei, când a fost aleasă să fie mama lui Cristos, nu știa cum și ce se va întâmpla cu ea; nici noi nu știm, dar la fel cum îngerul i-a vorbit Mariei, Dumnezeu ne va fi călăuză și nouă, prin darul Duhului Sfânt care ne va lumina, inspira și ne va da putere în a fi slujitori rodnici în comunitățile noastre.

Fiind și luna sfântului rozariu, chiar ziua Sfintei Fecioare Maria - Regina Sfântului Rozariu, am fost invitați să "depănăm" cu credință misterele în rugăciune, izvorul unde îl vom găsi pe Cristos bucuria, iubirea și milostivirea de care noi și toți din jurul nostru avem mare nevoie.

Și la Bacău, Sfânta Liturghie a fost momentul central al zilei, cu toții ne-am adunat în jurul altarului pentru a-i mulțumi Domnului, dar și pentru a ne ruga Fecioarei Maria să ne dea măcar puțin din curajul pe care l-a avut ea atunci când a răspuns afirmativ chemării Domnului. După cum menționa părintele Iosif Dămătăr, decan de Bacău Sud și asistent spiritual al sectorului adulți, în cuvântul de învățătură, "arma" creștinului rămâne rugăciunea, mai ales acum în luna octombrie, când suntem invitați să ne rugăm sfântul Rozariu.

După o agapă generoasă din partea gazdelor au urmat momente de împărtășiri și consilii zonale unde din nou am descoperit că este nevoie de multă noutate în implicare, de creativitate și de o bună colaborare între laici și păstorii noștri!

Concluzia zilei? Avem mare nevoie de Duhul Sfânt, să-i facem cu încredere un loc în inima, în grupul și în comunitatea noastră. Inspirați în tot ce vom face de el, vom avea comunități vii, animate de entuziasmul mărturiei darului primit și împărtășit.

Simona Enășoaie
și Andreea Vințilă


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat