Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Profesiunea solemnă a sorei Maria Ecaterina a Voinței Divine

Sâmbătă, 7 octombrie 2023, când Biserica o sărbătorește pe Sfânta Fecioara Maria, Regina Rozariului, sora Maria Ecaterina Boașă a Voinței Divine a încheiat legământul său definitiv cu Dumnezeu, prin profesiunea solemnă ce a avut loc în cadrul Sfintei Liturghii, la Mănăstirea "Sfânta Maria a Îngerilor" a Surorilor Clarise din Roman, la doar câteva zile după ce comunitatea a sărbătorit jubileul celor 25 de ani de profesiune de viață consacrată a sorei Maria Tereza Bogliș a Duhului Sfânt.

La ora 10.30, a început Sfânta Liturghie solemnă prezidată de Excelența Sa Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași, alături de care au fost pr. Ionel-Emilian Dumea, vicar provincial, pr. Alexandru Olaru, asistent provincial al Surorilor Clarise, pr. Sebastian Bilboc, decan de Roman, pr. Fabian Iacob, paroh de Luizi-Călugăra, și alți preoți de la Institutul Teologic Franciscan din Roman și din împrejurimi, dar și persoane consacrate.

La această frumoasă celebrare s-au alăturat cu emoție, de asemenea, membrii familiei și mulți prieteni ai sorei Maria Ecaterina, un grup venit din satul ei natal, Luizi-Călugăra, îmbrăcați în haine naționale, precum și alți credincioși care au dorit să se roage împreună și să mulțumească Domnului pentru acest mare dar.

Imnul care a însoțit procesiunea de la intrare ilustra deja realitatea spirituală ce urma să aibă loc. Cuvintele lui Cristos sunau astfel: "Vino, mireasa mea, așeză-te la dreapta mea!", în timp ce sora Maria Ecaterina înainta spre altar cu lampa aprinsă în mână, pentru a răspunde chemării Domnului și a se consacra lui pentru totdeauna prin voturile de castitate, sărăcie și ascultare.

În predica sa, Preasfințitul Petru Sescu a subliniat cum, de-a lungul vieții sale, sora Ecaterina a fost atentă să discearnă chemarea Domnului în mod gradual, dar și dispusă să ia decizii hotărâte pentru a fi tot mai fidelă inspirațiilor sale. Această disponibilitate sufletească a ajutat-o să se asemene cu cea avute de Fecioara Maria la Buna-Vestire, care nu s-a dat înapoi de la planul de mântuire al lui Dumnezeu în ciuda misterului ce îl învăluia. Deși a fost un moment de bucurie, Evanghelia se încheie prin cuvintele "și îngerul a plecat de la ea", ceea ce ilustrează faptul că experiențele spirituale extraordinare sunt momente deseori scurte, pasagere, însă viață obișnuită de fiecare zi este locul în care noi dăm dovadă de adeziunea noastră la Cristos și punem în practică poruncile și învățăturile sale, în ciuda dificultăților ce se ivesc.

Preasfințitul a lăudat, apoi, frumoasa rugăciune a Rozariului, care pe data de 7 octombrie este amintită într-un mod cu totul special, deoarece marchează un moment istoric, câștigarea bătăliei de la Lepanto, atunci când o flotă a Ligii Sfinte a învins definitiv armata otomană, iar Papa Pius al V-lea a atribuit această victorie intervenției Mamei lui Dumnezeu și protecției sale. În același mod, și în viața noastră Sfântul Rozariu trebuie folosit ca o armă pentru a lupta împotriva celui rău și a dobândi virtuțile ce au strălucit în misterele vieții lui Cristos.

Un alt moment deosebit al celebrării a fost intonarea Litaniei tuturor sfinților în timp ce sora Ecaterina era prosternată la pământ pentru a primi binecuvântarea lui Dumnezeu prin mijlocirea lor, urmată de profesarea voturilor călugărești în mâinile sorei Maria Tereza Bogliș a Duhului Sfânt, responsabila acestei comunități, și de salutul fratern din partea tuturor surorilor care au marcat în acest mod primirea ei pentru totdeauna în sânul comunității și al Ordinului Clariselor.

La finalul celebrării, pr. Alexandru Olaru a dat citire unei speciale binecuvântări din partea Papei Francisc, acordate sorei Maria Ecaterina, familiei sale și întregii comunități călugărești. Un gest emoționant, de asemenea, a fost făcut de mama ei înaintată în vârstă, atunci când i-a înmânat buchetul de flori și a îmbrățișat-o în semn de prețuire și de oferire lui Dumnezeu. Preasfințitul Petru Sescu a dorit astfel să sublinieze mărturia de viață creștină pe care această mamă a demonstrat-o de-a lungul vieții sale prin faptul că șase copii din cei nouă ai familiei sale i-a oferit Bisericii, iar Dumnezeu i-a chemat la viața consacrată prin diferite carisme, devenind o adevărată binecuvântare pentru Biserică.

Îi dorim sorei Maria Ecaterina Boașă a Voinței Divine ca în simplitatea vieții de sărăcie și contemplație să se unească din ce în ce mai mult cu Cristos, mirele său divin, și să poarte în rugăciune nevoile spirituale ale noastre și ale lumi întregi.

Iulia Fârte

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 7 octombrie: Roman: Profesiunea solemnă a sorei Maria Ecaterina a Voinței Divine


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat