Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Angelus (8 octombrie 2023)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Astăzi, evanghelia ne prezintă o parabolă dramatică, având un epilog trist (cf. Mt 21,33-43). Stăpânul unui teren a plantat acolo o vie și a îngrijit-o bine; apoi, trebuind să plece, o încredințează unor lucrători. În momentul culesului, trimite pe servitorii săi pentru a prelua recolta. Dar lucrătorii îi maltratează și îi ucid; atunci stăpânul îl trimite pe fiul său și aceia îl ucid și pe el. Cum așa? Ce a mers greșit? Există un mesaj al lui Isus în această parabolă.

Stăpânul face totul bine, cu iubire: trudește personal, plantează via, o înconjoară cu un gard pentru a o proteja, sapă un teasc și construiește un turn de pază (cf. v. 33). Apoi încredințează via unor lucrători, dându-le în chirie binele său prețios și tratându-i de aceea în mod egal, pentru ca via să fie bine cultivată și să aducă rod. Date fiind premisele, culesul ar trebui să se încheie în mod fericit, într-un climat de sărbătoare, cu o împărtășire corectă a recoltei pentru satisfacția tuturor.

În schimb, în mintea lucrătorilor s-au strecurat gânduri ingrate și avide. Priviți că la rădăcina conflictelor există mereu vreo nerecunoștință și gânduri avide, a poseda repede lucrurile. "Nu avem nevoie să dăm nimic stăpânului. Produsul muncii noastre este numai al nostru. Nu trebuie să dăm cont nimănui!" Așa este discursul acestor muncitori. Și acest lucru nu este adevărat: ar trebui să fie recunoscători pentru ceea ce au primit și pentru modul în care au fost tratați. În schimb, nerecunoștința alimentează aviditatea și crește în ei un sentiment progresiv de răzvrătire, care îi face să vadă realitatea în mod greșit, să se simtă creditori și nu debitori față de stăpânul care le-a dat de lucru. Atunci când văd fiul, ajung chiar să spună: "Acesta este moștenitorul. Haideți să-l ucidem, ca să avem moștenirea lui!" (v. 38). Și din agricultori devin asasini. Este un întreg proces. Și acest proces se întâmplă de atâtea ori în inima oamenilor, chiar și în inima noastră.

Cu această parabolă, Isus ne amintește ce se întâmplă atunci când omul se înșală că se descurcă singur și uită recunoștința, uită realitatea fundamentală a vieții: că binele vine de la harul lui Dumnezeu, că binele vine de la darul său gratuit. Atunci când se uită asta, gratuitatea lui Dumnezeu, se ajunge să nu se mai trăiască propria condiție și propria limită cu bucuria de a se simți iubiți și mântuiți, ci cu iluzia tristă de a nu avea nevoie nici de iubire, nici de mântuire. Se încetează să se lase iubiți și ajung să fie prizonieri ai propriei avidități, prizonieri ai nevoii de a avea ceva în plus decât ceilalți, de a se evidenția asupra celorlalți. Este urât acest proces, și de atâtea ori ni se întâmplă nouă. Să ne gândim serios. De aici provin atâtea insatisfacții și reproșuri, atâtea neînțelegeri și atâtea invidii; și, împinși de supărare, se poate cădea în vârtejul violenței. Da, iubiți frați și surori, nerecunoștința generează violență, ne ia pacea și ne face să simțim și să vorbim urlând, fără pace, în timp ce un simplu "mulțumesc" poate readuce pacea!

Așadar, să ne întrebăm: eu îmi dau seama că am primit în dar viața și credința? Îmi dau seama că sunt eu însumi, eu însămi, un dar? Cred că totul începe de la harul Domnului? Înțeleg că am fost binecuvântat fără merite, am fost iubit și mântuit în mod gratuit? Și mai ales, ca răspuns la har, știu să spun "mulțumesc"? Știu să spun "mulțumesc"? Cele trei cuvinte care sunt secretul conviețuirii umane: mulțumesc, se poate, iertare. Eu știu să spun aceste trei cuvinte? Mulțumesc, se poate, iertare, scuză-mă. Eu știu să rostesc aceste trei cuvinte? Este un cuvânt mic, "mulțumesc" - este un cuvânt mic, "se poate", este un cuvânt mic a cere scuze "iertare" - așteptat în fiecare zi de Dumnezeu și de frați. Să ne întrebăm dacă acest cuvânt mic, "mulțumesc", "se poate", "iertare, scuze" este prezent în viața noastră. Știu să mulțumesc, să spun "mulțumesc"? Știu să cer scuze, iertare? Știu să nu fiu invadent - "se poate"? Mulțumesc, iertare, se poate.

Să ne ajute Maria, al cărei suflet îl preamărește pe Domnul, să facă din recunoștință lumina care răsare în fiecare zi din inimă.

________________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

Urmăresc cu îngrijorare și durere ceea ce se petrece în Israel, unde violența a explodat și mai feroce, provocând sute de morți și răniți. Exprim apropierea mea familiilor victimelor, mă rog pentru ei și pentru toți cei care trăiesc ore de teroare și de angoasă. Atacurile și armele să se oprească, vă rog, și să se înțeleagă că terorismul și războiul nu duc la nicio soluție, ci numai la moartea și la suferința atâtor nevinovați. Războiul este o înfrângere: orice război este o înfrângere! Să ne rugăm ca să fie pace în Israel și în Palestina!

În această lună octombrie, dedicată, în afară de misiuni, rugăciunii Rozariului, să nu încetăm să invocăm, prin mijlocirea Mariei, darul păcii asupra multor țări din lume marcate de războaie și de conflicte; și să continuăm să ne amintim de iubita Ucraina, care în fiecare zi suferă mult, atât de martirizată.

Mulțumesc celor care urmăresc și mai ales însoțesc cu rugăciunea Sinodul aflat în desfășurare, eveniment eclezial de ascultare, împărtășire și comuniune fraternă în Duhul. Invit pe toți să încredințeze lucrările Duhului Sfânt.

Vă salut pe voi toți, romani și pelerini care provin din Italia și din atâtea părți ale lumii, îndeosebi elevii și profesorii de la Centrul Formativ Stimmatini din Verona, și pe iezuiții din diferite țări, oaspeți ai Colegiului "Sfântul Robert Bellarmin" din Roma. Atâția polonezi: văd atâtea steaguri poloneze aici. Un salut vouă tuturor și tinerilor Neprihănitei.

Urez tuturor o duminică frumoasă și, vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat