Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Sfinți și fericiți "răpiți" de rugăciunea Rozariului

La școala Mariei

de Roberto Cutaia

În luna octombrie, cu recitarea rugăciunii Rozariului, poporul creștin se înscrie la școala Mariei pentru a privi și a contempla fața lui Cristos. Cuvântul "rozariu" înseamnă "ghirlandă de trandafiri", substantiv care provine din latinescul rosarium (grădină de trandafiri). Originea rugăciunii dăinuie din secolul al XII-lea, cu certozinii și cistercienii, și încă mai înainte din secolul al IX-lea în mănăstirile din Irlanda, dar declinarea și răspândirea universală se datorează fraților predicatori, ordin întemeiat în 1216 de Dominic de Guzmán. O rugăciune simplă și sobră, cea a Rozariului, care de secole înseninează și insuflă speranță și care a fascinat și a "răpit" sfinți, pontifi și muzicieni, tineri și mai puțin tineri, fără deosebire femei și bărbați, din toată lumea.

Tocmai după exemplul marilor frați predicatori, Sfântul Ioan Bosco, care recunoștea în rugăciunea Rozariului beneficiu spiritual enorm și salutar, invita, solicita și recomanda confraților și tinerilor din oratoriu la recitarea zilnică. Demonstrează asta printre altele capela mică pe care însuși don Bosco a dedicat-o la Becchi, localitate piemonteză la Castelnuovo Don Bosco (Asti), târg nativ al sfântului: la parterul casei fratelui Giuseppe, în colțul vestic al locuinței, a fost adaptat un mic loc folosit drept capelă și don Bosco l-a dedicat Sfintei Fecioare Maria a Rozariului. Bisericuța a fost inaugurată de el la 8 octombrie 1848. Sfântul, până în anul 1869, celebra acolo în fiecare an sărbătoarea Sfintei Fecioare Maria a Rozariului.

În Memorii biografice (III, 294), se citește că în februarie 1848, marchizul Roberto d'Azeglio, vizitând oratoriul, i-a sugerat lui don Bosco "să neglijeze să recite acea vechitură de cincizeci de Bucură-te, Marie, înșiruite una după alta". Dar sfântul piemontez a răspuns astfel: "Eu țin mult la această practică; și cu privire la asta, aș putea spune că pe ea este întemeiată instituția mea. Aș fi dispus să las atâtea alte lucruri, dar nu pe acesta. Domnule marchiz, dacă ar fi necesar, aș fi dispus să renunț și la prietenia dumneavoastră prețioasă, dar niciodată la recitarea Sfântului Rozariu".

Această profundă convingere a avut-o toată viața, deși scurtă, și fericitul Carlo Acutis. Așa spune despre rugăciunea Rozariului: "Rozariul este scara cea mai scurtă pentru a urca în cer". Aceste puține cuvinte ar fi suficiente pentru a sintetiza unicitatea de raport dintre Mama lui Isus și însuși Fiul, trăite și experimentate de tânărul fericit și nu numai de el. O lecție semnificativă și exemplară pentru copiii și tinerii din zilele de astăzi. De fapt, încă de mic, Acutis a arătat o mare atenție față de "Cer". Și printr-o circumstanță specială, dată fiind maturitatea sa neobișnuită în cele ale credinței și marea sa iubire față de sacramentul Euharistiei, Carlo a fost admis la prima împărtășanie la numai 7 ani și de atunci n-a lipsit niciodată la întâlnirea cotidiană cu Sfânta Liturghie și cu adorația euharistică înainte și după Liturghie și cu Rozariul. Un adevărat îndrăgostit al Rozariului.

"După Sfânta Euharistie, sfântul Rozariu este arma cea mai puternică pentru a-l combate pe diavol", îi plăcea lui Acutis să repete. "Toți se nasc originali, dar mulți mor ca fotocopii". Totuși, pentru a nu muri ca fotocopie decolorată, ar trebui, urmându-l pe Carlo, să ridicăm privirea spre "Cer" sprijiniți de ajutorul zilnic al rugăciunii Rozariului.

(După L'Osservatore Romano, 6 octombrie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat