Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Întâlnirea colegială a promoției de preoți 1995 cu PS Petru Sescu

Marți, 3 octombrie 2023, promoția de preoți hirotoniți în anul 1995 a încheiat ciclul de întâlniri colegiale inițiate de PS Petru Sescu. Aceasta din urmă a avut loc la sediul Episcopiei Romano-Catolice Iași.

Dintre cei nouă colegi care au pornit pe drumul preoției acum 28 de ani au fost prezenți patru: pr. Lucian Păuleț, profesor la Seminarul "Sfântul Iosif" din Iași și la Facultatea de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași, pr. Claudiu Iștoc, paroh misionar în Maykona, Kenya, pr. Iosif Gârleanu, paroh în Parohia Bârgăuani, și pr. Egidiu Condac, director general al Asociației Centrul Diecezan Caritas Iași. Din Austria au salutat inițiativa și au trimis un mesaj de comuniune pr. Vasile Ciobanu, paroh în Dieceza de Viena, și pr. Mihai Horvat, paroh în Dieceza de Feldkirch.

Fiecare dintre preoții prezenți a avut ocazia să împărtășească din experiența de preot acumulată în cei 28 de ani de preoție. Ne-am amintit cu bucurie de multe momente frumoase din seminar, de profesorii care ne-au fost nu numai îndrumători în tainele științelor teologice, ci și formatori și modele de viață preoțească. S-au rememorat cu plăcere nu atât conținuturile predate la ore, cât mai ales modul în care acei profesori ne făceau să ne simțim la cursuri: apreciați, prețioși, pentru a crește, a prinde curaj și a ne pregăti pentru viitorul ce ne aștepta.

Conducând discuția spre situația actuală a societății și a Bisericii, Preasfințitul Petru ne-a invitat apoi să reflectăm asupra trăirii vieții de credință din comunitățile noastre de astăzi, care trec prin transformări rapide determinate și de secularizare, de fenomenul migrației, de digitalizare, dar și de multe alte provocări. S-a scos în evidență necesitatea de a ne alimenta mai des din valorile vieții de credință găsind mai multe momente de comuniune, rugăciune și chiar reflecții și discuții mature între noi, preoții, dar și nevoia de a descoperi noi moduri de pastorație, punând accent pe o abordare personală și relațională.

După prânz, preoții au celebrat alături de episcopul auxiliar la altarul de la subsolul catedralei istorice din Iași. Un moment încărcat emoțional a fost rugăciunea pentru cei răposați: preoții profesori și colegul nostru Ilie Sandu, trecut la cele veșnice în timp ce era seminarist.

Am încheiat această întâlnire cu episcopul cu sentimente de recunoștință pentru darul preoției, pentru toate darurile primite în decursul slujirii noastre sacerdotale, precum și față de PS Petru Sescu, la cărui chemare ne-am adunat. Mulțumim lui Dumnezeu că în jurul episcopului, la masa cuvântului și a Euharistiei, am avut convingerea că facem parte din marea familie a lui Dumnezeu, pe care dorim să o slujim în continuare.

Pr. Egidiu Condac

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 3 octombrie: Iași: Întâlnirea colegială a promoției de preoți 1995 cu PS Petru Sescu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat