Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Octombrie, luna Rozariului

Rugăciune care dă forță

de cardinalul Giovanni Battista Re, decanul Colegiului Cardinalilor

Duminică, 1 octombrie 2023, după recitarea rugăciunii mariane Angelus, Sfântul Părinte a spus: "Astăzi începe luna octombrie, luna Rozariului și a misiunilor. Îndemn pe toți să experimenteze frumusețea rugăciunii Rozariului, contemplând cu Maria misterele lui Cristos și invocând mijlocirea sa pentru necesitățile Bisericii și ale lumii. Să ne rugăm pentru pace, în martirizata Ucraina și în toate ținuturile rănite de război".

Rozariul este o rugăciune ușoară și frumoasă, care a însoțit generații și generații de creștini; este o rugăciune bogată în conținuturi biblice și teologice, profund iubită de sfinți și viu încurajată de papi. Papa Leon al XIII-lea spunea că, printre multiplele forme de evlavie față de Sfânta Fecioară Maria, cea mai stimată este cea excelentă a sfântului Rozariu (Adiutricem populi, nr. 3). Această rugăciune nu a pierdut nimic din valoarea sa din cauza ritmurilor și a schimbărilor din societatea noastră tehnologică. Și în al treilea mileniu rămâne o rugăciune cu mare semnificație, destinată să aducă roade de spiritualitate. Dacă este adevărat că, printre rugăciuni, primul loc merge spre liturgia euharistică, izvor și culme a vieții ecleziale, nu este mai puțin adevărat că, printre devoțiunile poporului lui Dumnezeu, Rozariului îi revine un loc de onoare. Este rugăciunea care o cinstește pe Sfânta Fecioară Maria ca Mama lui Dumnezeu și Mama noastră, căreia nu-i scapă nimic din problemele noastre și din neliniștile, preocupările și dorințele noastre. Este cea mai populară dintre rugăciunile mariane.

Rozariul este, conform expresiei frumoase a Fericitului Bartolo Longo, "lanț dulce care ne leagă de Dumnezeu", prin mijlocirea puternică a Mariei.

Istoria ne învață că Biserica, în momentele dificile și îngrijorătoare (este suficient să ne gândim la Lepanto), a recurs la această rugăciune, care posedă o forță deosebită, pentru a obține ajutorul lui Dumnezeu prin mijlocirea Sfintei Fecioare Maria. Este rugăciune care alimentează spiritualitatea și ne face să creștem ca niște creștini, pentru că, în timp ce o rugăm pe Sfânta Fecioară Maria, suntem duși la o cunoaștere mai profundă a cât de mult ne-a iubit Cristos și a rolului Sfintei Fecioare Maria în misterul lui Cristos și al Bisericii.

La prima vedere, Rozariul ar putea să pară o rugăciune repetitivă, însă repetarea cadențată a lui Bucură-te, Marie, o face să devină o devoțiune de iubire. Așa cum îndrăgostiții exprimă iubirea lor cu puține cuvinte, care sunt repetate adesea, repetarea lui Bucură-te, Marie, este exprimare de iubire care înflorește din inimă față de Sfânta Fecioară Maria. Cu cele douăzeci de mistere ale sale (inclusiv cele adăugate de Papa Ioan Paul al II-lea) este o sinteză a adevărurilor credinței noastre: în timp ce depănăm între degete bobițele coroniței, rozariul ne face să reparcurgem, în compania Sfintei Fecioare Maria, evenimentele cele mai importante ale vieții lui Isus și ale istoriei mântuirii. Exprimă credința Bisericii și ajută să avem încredere în Dumnezeu.

Rozariul este rugăciune contemplativă, pentru că, în timp ce decurge recitarea lui Bucură-te, Marie, mintea și inima se înalță către Dumnezeu, îndreptând privirea spre misterul propus în acea "decadă". Prin cele douăzeci de mistere (de bucurie, de lumină, de durere și de slavă) îl însoțim pe Isus de la vestirea întrupării sale până la cruce, până la învierea și înălțarea sa la cer. În același timp, gândirea se îndreaptă spre prezentul vieții noastre, spre preocupările noastre și spre nevoile Bisericii și ale lumii. Fiecare mister al Rozariului poate să fie rugat, așa cum sugerau Papa Roncalli și Papa Ioan Paul al II-lea, pentru o intenție particulară pe care o avem la inimă și astfel devine și rugăciune de mijlocire.

În aparițiile de la Lourdes și de la Fatima, Sfânta Fecioară Maria s-a prezentat cu rozariul în mână și a recomandat recitarea sa. Sfântul Ioan Paul al II-lea, într-una din vizitele sale la Lourdes, a destăinuit că încă din anii tinereții rugăciunea Rozariului a avut un loc important în viața sa. În scrisoarea apostolică despre Rozariu, Rosarium Virginis Mariae (din 16 octombrie 2002), Papa Wojtyła afirmă: "Rozariul m-a însoțit în momentele de bucurie și în cele de încercare. Lui i-am încredințat multe griji; în el am aflat mângâiere" (nr. 2). El obișnuia să spună că a recita Rozariul însemna "a ne ruga cu Maria și la școala Mariei". În afară de asta, afirma că "Rozariul, de fapt, deși este caracterizat de aspectul său marian, este o rugăciune profund cristologică. În sobrietatea elementelor sale, concentrează în sine profunzimea întregului mesaj evanghelic, constituind un fel de compendiu al acestuia. În el răsună rugăciunea Mariei, veșnicul ei Magnificat pentru opera Întrupării mântuitoare începută în sânul ei feciorelnic. Prin el, poporul creștin învață la școala Mariei, pentru a se lăsa inițiat în contemplarea frumuseții chipului lui Cristos și în experimentarea profunzimii iubirii sale. Prin Rozariu creștinul dobândește belșug de haruri, ca și cum le-ar primi din înseși mâinile Maicii Mântuitorului" (Rosarium Virginis Mariae, nr. 1).

Padre Pio din Pietrelcina a destăinuit unui fiu spiritual al său că Sfânta Fecioară Maria nu i-a negat niciodată harurile cerute prin recitarea Rozariului (Giovanni Bardazzi, Un discepolo di Padre Pio, p. 92). Și atunci când, în ultimele zile ale vieții sale, a fost întrebat "Ce anume ne lasă ca moștenire?", padre Pio a răspuns: "Vă las Rozariul".

Istoria este plină de mărturii care ne arată cum această rugăciune a însoțit oamenii simpli, dar chiar și personalități vestite. În casa lui Alessandro Manzoni la Milano (Via del Morone, 1), atârnat la capul patului se vede și astăzi coronița sa: o recita în mod obișnuit. În vestitul său roma Logodnicii, Lucia, în momentul cel mai dramatic al vieții sale, scoate din buzunar coronița și recită Rozariul (capitolul 21) și în timp ce deapănă rozariul simte cum apare și crește și inimă o anumită încredere și o speranță neașteptată. În ziua următoare, arhiepiscopul de Milano este în vizită la Valle și Nenumitul, chinuit și tulburat după colocviul cu acea fată bună, aude sunetul clopotelor, merge și îl întâlnește pe cardinal; se convertește și o eliberează pe săraca Lucia.

Alcide De Gasperi, în Scrisori din închisoare pe care le-a adresat soției atunci când a fost arestat de fasciști, a scris că îi era sprijin spiritual rugăciunea Rozariului, pe care-o recita "așa cum putea", adică fără coroniță. După aceea, soția i-a trimis-o. Într-o scrisoarea următoare, Alcide a scris că îi era de întărire, recitând Rozariul, să se gândească la faptul că pe la ora aceea și soția și cele două fete ale sale erau în rugăciune și concludea: "Astfel spiritul meu se îngenunchează cu voi" (Lettere dalla prigione, p. 26-27).

Cristofor Glück, mare muzician, în timpul recepțiilor la Curtea din Viena, se retrăgea în fiecare zi ca să recite Rozariul. Fericitul Contardo Ferrini, profesor universitar la Pavia, când avea seara prieteni în casă sau era invitat de prieteni la cină, înainte de plecare scotea din buzunar coronița sa și îi invita pe prieteni să-l recite împreună.

În partea de mijloc a frescei mari a Judecății Universale din Capela Sixtină, capodoperă a lui Michelangelo, se evidențiază un amănunt: o persoană care se află deja în cer coboară cu mâna dreaptă coronița Rozariului unui bărbat și unei femei care încă sunt pe pământ pentru a-i ajuta să urce în paradis, agățându-se de ea. Cu această reprezentare pictorică sobră, artistul a exprimat convingerea că Rozariul este o rugăciune importantă pentru a obține mântuirea veșnică.

Papa Francisc a spus: "Rozariul este rugăciunea care însoțește mereu viața mea [...], este rugăciunea inimii mele".

Practica Rozariului în familie în trecut era foarte răspândită. Astăzi, din păcate, seara se privește televizorul sau o parte dintre membrii familiei este în afara casei. Să redescoperim și să valorizăm din nou Rozariul. Să-l simțim ca unghi de contemplație de asigurat, aproape ca o gură de oxigen, pentru zilele noastre, și să-l facem să devină legătură de unitate pentru familiile noastre. Rozariul aruncă lumină asupră drumului nostru uman și este izvor de speranță și de întărire, care ne dă forța pentru a merge înainte. Departe de a fi o fugă de problemele din viața noastră zilnică și din societate, Rozariul ne determină să le privim cu ochi responsabil și senin și ne obține forța de a le înfrunta cu ajutorul lui Dumnezeu.

Luna octombrie este ocazie pentru a recurge la rugăciunea Rozariului pentru pacea în lume și, îndeosebi, pentru a implora ca mâna lui Dumnezeu să intervină pentru a pune capăt războiului din Ucraina, ale cărui consecințe devin tot mai dezastruoase și grele în toată Europa.

(După L'Osservatore Romano, 2 octombrie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat