Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Mesaj al Sfântului Părinte Francisc cu ocazia celor 180 de ani de la înființarea Operei Pontificale a Sfintei Copilării

Excelență Voastră,
dragi copii și adolescenți misionari,
părinți, formatori și prieteni!

La 19 mai s-au celebrat cei o sută optzeci de ani de la întemeierea Operei Pontificale a Sfintei Copilării și mulți dintre voi sărbătoresc și în aceste zile această aniversare fericită.

Mons. Charles de Frobin Janson, episcop de Nancy, păstor înzestrat cu o mare inimă apostolică, o întemeia în 1843, ajungând să descopere, prin scrisorile misionarilor francezi, că mulți copii și copile, în China, mureau din cauza foamei și a abandonării. Astfel s-a născut în el o preocupare puternică pentru mântuirea lor, nu numai fizică, ci și spirituală, pentru că Isus, Fiul lui Dumnezeu, a murit și a înviat pentru mântuirea tuturor.

Tocmai din zelul său misionar, așadar, cu ocazia acestei aniversări, vrem să scoatem o primă învățătură importantă: aceea de a ne preocupa pentru mântuirea celorlalți. De fapt, ca adevărați discipoli ai lui Isus, cultivând în noi o inimă asemănătoare cu a lui, nu putem să nu dorim cu ardoare ca toți să se mântuiască. Astfel a început asociația voastră foarte frumoasă, care și astăzi, activă și vie după 180 de ani, îi învață pe atâția copii și adolescenți din toată lumea să fie discipoli misionari.

Apoi, anul acesta este a 150-a aniversare a nașterii unui membru foarte special al Operei: Sfânta Tereza a Pruncului Isus, patroană a misiunilor, înscrisă încă de la vârsta de șapte ani. Astăzi, 1 octombrie, celebrăm comemorarea sa liturgică și chiar de la ea vrem să primim un al doilea mesaj prețios: cu rugăciunea noastră, chiar dacă suntem mici, putem contribui pentru a-l face cunoscut și iubit pe Isus, în tăcere, ajutându-i pe ceilalți să facă bine. Rugăciunea - ne învață Sfânta Tereza cea Mică - este prima acțiune misionară și poate ajunge în orice loc din lume, la fiecare copil și adolescent, la fiecare misionar. Pentru aceasta vă invit să creșteți, prin intermediul ei, în prietenia cu Mântuitorul nostru și în prietenia dintre voi și dintre toți copiii și adolescenții din lume, pentru a fi făcători de pace.

Dragi copii și adolescenți misionari, vreau să vă mulțumesc, pentru că voi cu angajarea voastră ne ajutați pe noi toți să fim martori curajoși ai evangheliei și să împărtășim cu alții, în afară de ajutoarele materiale, ceea ce avem mai prețios: credința. Și vreau să le mulțumesc și părinților voștri și animatorilor care vă însoțesc, promovând carisma și spiritualitatea Operei Sfintei Copilării.

Este o "Operă Pontificală", adică universală, a Bisericii Catolice, a papei și prin urmare vă consider colaboratorii mei speciali. Însă vă amintesc că acest calificativ implică și o altă angajare importantă: aceea de a construi punți și relații, după exemplul lui Cristos însuși, și vă îndemn și la asta.

Continuați să vă angajați după carisma pe care Mons. Charles de Forbin Janson v-a lăsat-o, urmând calea mică a Sfintei Tereza a Pruncului Isus, fideli față de motoul vostru: "copiii se roagă pentru copii, copiii îi evanghelizează pe copii, copiii îi ajută pe copii".

Domnul să vă binecuvânteze și să vă însoțească mereu și, vă recomand, nu uitați să vă rugați pentru mine.

Roma, Sfântul Ioan din Lateran, 1 octombrie 2023

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat