Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Angelus (1 octombrie 2023)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Astăzi, evanghelia vorbește despre doi fii, cărora tatăl le cere să meargă pentru a lucra în vie (cf. Mt 21,28-32). Unul dintre ei răspunde imediat "da", dar apoi nu merge. În schimb, celălalt spune "nu", dar apoi îi pare rău și merge.

Ce să spunem despre aceste două comportamente? Ne vine să ne gândim imediat că a merge pentru a lucra în vie cere jertfă și că a ne jertfi costă, nu vine spontan, chiar și în frumusețea de a ne ști fii și moștenitori. Dar aici problema nu este atât de mult legată de rezistența de a merge pentru a lucra în vie, ci de sinceritatea sau nesinceritatea în fața tatălui și în fața noastră. De fapt, niciunul dintre cei doi fii nu se comportă în mod impecabil, primul minte, în timp ce al doilea greșește, dar rămâne sincer.

Să privim la fiul care spune "da", dar după aceea nu merge. El nu vrea să facă voința tatălui, dar nu vrea nici să discute despre asta și să vorbească despre asta. Astfel se ascunde în spatele unui "da", în spatele unui asentiment prefăcut, care ascunde lenea sa și pentru moment își salvează reputația, este un ipocrit. Se descurcă fără conflicte, însă îl înșală și îl dezamăgește pe tatăl său, fiind lipsit de respect într-un mod mai rău decât ar fi făcut-o cu un "nu" direct. Problema unui om care se comportă astfel este că nu este numai un păcătos, ci un corupt, pentru că minte fără probleme pentru a acoperi și a camufla neascultarea sa, fără a accepta vreun dialog sau confruntare cinstită.

Celălalt fiu, cel care spune "nu", dar după aceea merge, este în schimb sincer. Nu este perfect, dar sincer. Desigur, ne-ar fi plăcut să-l vedem spunând imediat "da". Nu este cazul, dar, cel puțin își manifestă în mod direct și într-un anumit sens curajos refuzul său. Adică își asumă responsabilitatea comportamentului său și acționează la lumina soarelui. După aceea, cu această onestitate de fond, ajunge să se pună în discuție, ajungând să înțeleagă că a greșit, revenind asupra deciziei sale. Am putea spune că, este un păcătos, dar nu un corupt. Ascultați bine asta: acesta este un păcătos, dar nu este un corupt. Și pentru păcătos există mereu speranță de răscumpărare; în schimb, pentru corupt este mult mai dificil. De fapt, "da"-urile sale false, aparențele sale elegante dar ipocrite și ficțiunile sale devenite obișnuințe sunt adesea ca un "zid de cauciuc", în spatele căruia se adăpostește de reclamațiile conștiinței. Și acești ipocriți fac mult rău! Fraților și surorilor, păcătoși da - toți suntem păcătoși -, corupți nu! Păcătoși da, corupți nu!

Acum să privim la noi înșine și, în lumina a toate acestea, să ne punem câteva întrebări. În fața trudei de a trăi o viață cinstită și generoasă, de a mă angaja conform voinței Tatălui, sunt dispus să spun "da" în fiecare zi, chiar dacă asta costă? Și când nu reușesc asta, sunt sincer în confruntarea mea cu Dumnezeu cu privire la dificultățile mele, la căderile mele, la fragilitățile mele? Și când spun "nu", după aceea mă întorc? Să vorbim cu Domnul despre aceasta. Când greșesc, sunt dispus să-mi pară rău și să revin asupra deciziei mele? Sau mă prefac că nu-i nimic și trăiesc purtând o mască, preocupându-mă numai să apar bun și cumsecade? În definitiv, sunt un păcătos, ca toți, sau există în mine ceva corupt? Nu uitați: păcătoși da, corupți nu.

Maria, oglindă de sfințenie, să ne ajute să fim creștini sinceri.

________________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

Ieri, la Piacenza, a fost proclamat fericit părintele Iosif Beotti, ucis din ură față de credință în 1944. Păstor după Inima lui Cristos, nu a ezitat să-și ofere propria viață pentru a proteja turma încredințată lui. Aplauze pentru noul fericit!

Urmăresc în aceste zile situația dramatică a evacuaților din Nagorno-Karabah. Reînnoiesc apelul meu la dialogul dintre Azerbaidjan și Armenia, dorind ca discuțiile dintre părți, cu sprijinul comunității internaționale, să favorizeze un acord durabil care să pună capăt crizei umanitare. Asigur rugăciunea mea pentru victimele exploziei unui depozit de carburant petrecută lângă orașul Stepanakert.

Astăzi începe luna octombrie, luna Rozariului și a misiunilor. Îndemn pe toți să experimenteze frumusețea rugăciunii Rozariului, contemplând cu Maria misterele lui Cristos și invocând mijlocirea sa pentru necesitățile Bisericii și ale lumii. Să ne rugăm pentru pace în martirizata Ucraina și în toate ținuturile rănite de război. Să ne rugăm pentru evanghelizarea popoarelor. Și să ne rugăm și pentru Sinodul Episcopilor, care în această lună va trăi prima Adunare despre tema sinodalității Bisericii.

Astăzi este sărbătorită Sfânta Tereza a Pruncului Isus, Sfânta Tereza cea Mică, sfânta încrederii. La 15 octombrie se va publica o exortație apostolică despre mesajul său. Să ne rugăm Sfintei Tereza cea Mică și Preasfintei Fecioare. Să ne ajute Sfânta Tereza cea Mică să avem încredere și să lucrăm pentru misiuni.

Vă salut pe voi toți, romani și pelerini din Italia și din atâtea țări. Îndeosebi salut grupul de la "Santuario della Vergine della Rivelazione alle Tre Fontane" din Roma, pe credincioșii dintr-o parohie din Catania, pe candidații la Mir din Port Sant'Elpidio, pe scoutiștii din Afragola și confraternitățile "Arcieri Storici" și "Cavalieri di San Sebastiano". Un gând și o încurajare adresez Asociației Naționale Femei Operate la Sân.

Astăzi, aici alături de mine, puteți vedea, sunt cinci copii, reprezentând cele cinci continente. Împreună cu ei doresc să anunț că în după-amiaza de 6 noiembrie, în Aula "Paul al VI-lea", voi întâlni copii din toată lumea. Evenimentul, patronat de Dicasterul pentru Cultură și Educație, va avea ca temă "Să învățăm de la băieți și de la fete". Este vorba de o întâlnire pentru a manifesta visul tuturor: a avea din nou sentimente curate precum copiii, pentru că Împărăția lui Dumnezeu aparține celui care este ca un copil. Copiii ne învață limpezimea relațiilor și primirea spontană a celui care este străin și respectul față de toată creația. Dragi copii, vă aștept pe toți pentru a învăța și eu de la voi.

Urez tuturor o duminică frumoasă. Și vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat