Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
La Piacenza beatificarea preotului martir Iosif Beotti

Om de caritate

"Dacă ar mai lipsi o jertfă pentru a face să înceteze acest război, Doamne, ia-mă pe mine!": cuvinte ale părintelui Iosif Beotti la Liturghia duminicală din 16 iulie 1944, la Sidolo (Parma). Soldații germani sosesc și formațiunile partizane s-au risipit în munți. Părintele Iosif este conștient de importanța și de seriozitatea acelei oferte, a format-o în timp, ajungând s-o simtă necesară, împlinire a misiunii sale de păstor. Va fi ucis in odium fidei la 20 iulie 1944. În după-amiaza zilei de astăzi, 30 septembrie, în catedrala din Piacenza, cardinalul Marcello Semeraro, prefect al Dicasterului Cauzelor Sfinților, reprezentându-l pe papa Francisc, îl beatifică.

Iosif Beotti se naște în ajunul Primului Război Mondial, la 26 august 1912, la Gragnano Trebbiense (Piacenza). Părinții erau lucrători agricoli. Creșterea sa umană este marcată în mod indelebil de durerea conflictului. Supraviețuitorii, lipsa locului de muncă, durerea familiilor celor căzuți: în acest ambient petrece primii săi ani. De la viața în comun a marii cruți, de la ambientul simplu și rural din Gragnano, de la demnitatea părinților săi, învață să-l cunoască pe om și să devină aproapele.

Simte de adolescent chemarea la preoție și imediat, din cauza dificultăților de sănătate și economice, înțelege că slujirea adusă poporului lui Dumnezeu impune durere și cere să experimenteze suferințele lui Cristos. Învață să zâmbească în fața a tot ceea ce ar putea să pară dificil sau imposibil. Înfruntă în pace internările în spital, boala la plămâni: va trebui să întindă mâna ca să ceară pomană pentru a plăti taxa anuală de la seminar. Toate aceste înjosiri nu-l descurajează, ci îl întăresc despre adevărul chemării sale de a-l urma pe Isus slab și sărac.

Părintele Beotti a fost considerat un om de caritate de toți cei care au dat mărturie despre viața sa. Această expresie riscă să izoleze persoanelor cărora le este atribuită într-o aureolă de "specialitate" pe care Biserica n-o recunoaște. Nu avem caritate prin natură sau prin voință proprie, ci o avem prin harul lui Dumnezeu și o păstrăm cu lupta spirituală. Cel care l-a cunoscut pe părintele Iosif încă din timpurile seminarului a văzut în el semnele acestei lupte. Pentru el caritate însemna înainte de toate ajutor dat săracului. Îngrijirea celui nevoiaș, atenția față de necesitățile celuilalt, a experimentat-o pe persoana sa. Fiu al unui lucrător agricol care iarna era șomer, s-a născut sărac și a făcut alegerea de a fi sărac și ca preot. Cele două sărăcii cu care se confruntă în viața sa sunt lipsa de mijloace și lipsa de sănătate. Intră în seminar grație carității părintelui Faustino Grilli, care îi promite tatălui său să plătească o parte din taxă și să dedice întreținerii sale toate ofertele primite pentru liturghii. Primește cele necesare grație unei colecte în rândul femeilor catolice din Gragnano și în timpul vacanțelor, așa cum este atestat de cardinalul Ersilio Tonini, colegul său la seminarul episcopal, Iosif trebuie să ceară "pomană de la câteva familii din Gragnano pentru a strânge câteva ofrande cu care să ușureze rata lunară care apăsa greu asupra bugetului familiei".

După ce a intrat în seminarul episcopal, este admis după aceea la colegiul Alberoni din Piacenza și la 2 aprilie 1938 este hirotonit preot pentru aceeași dieceză. Este trimis ca vicar la Borgonovo Val Tidone, unde petrece cincisprezece luni foarte intense prin dedicare pentru tineri și pentru săraci. La 20 ianuarie 1940 este numit paroh de Sidolo, un mic sat din nordul zonei Appenino Piacentino-Parmense. Intuițiile care vor sprijini credința sa vor fi esențiale: săracul este cel care nu-l cunoaște și nu știe să-l iubească pe Dumnezeu, păcatul trebuie combătut mai întâi în sine decât în ceilalți.

În pofida populației mici din Sidolo, se angajează într-o activitate pastorală pasionată îndreptată spre tineri, spre bătrâni, spre bolnavi și, în perioada războiului, se remarcă prin caritatea față de dezorientați, partizani, soldați răniți și mai ales prin asistența dată grupurilor de evrei care fugeau. Când parohia sa izolată ajunge la răscrucea străzilor atâtor destine umane - soldați, evacuați, partizani - părintele Iosif știe ce trebuie să facă: să iubească și să devină părinte al celor care-l caută. Simte că nu mai posedă viața pentru sine, ci înainte de toate pentru oamenii săi și apoi pentru lumea întreagă.

De fapt, va da refugiu pentru circa o sută de evrei care fugeau și pentru salvarea lor materială și spirituală, va oferi lui Dumnezeu viața sa. Știrea a ceea ce face în favoarea acestor persecutați este denunțată la autoritățile locale.

În iulie 1944, în cadrul operațiunii Wallestein II, forțele naziste-fasciste fac o percheziție care comportă jefuirea și distrugerea satelor din zona Bardi și uciderea de civili. Când se înțelege că va fi vizat satul Sidolo, mulți locuitori fug și oferă parohului posibilitatea de a-i urma, dar părintele Beotti nu vrea să părăsească parohia sa pentru a asista până la capăt pe cei mai slabi care n-au putut să fugă.

Legislația germană pedepsea cu moartea pe cei care dădeau găzduire evreilor: părintele Beotti, dar și toți locuitorii din Sidolo, sunt dispuși să riște aceasta, numai să nu încalce porunca iubirii față de aproapele. De altfel, el nu se limitează la asistența materială, ci găsește, cu delicatețea care-l caracterizează, modul de a le vorbi despre Cristos și despre iubirea sa. Dorința de a se boteza apare în ei în mod spontan, așa încât mulți au primit sacramentul.

Petrece noaptea în rugăciune împreună cu părintele Francesco Delnevo, paroh de Porcigatone, și cu clericul Italo Subacchi, seminarist din Parma, care au găsit refugiu la el. Când au venit trupele în dimineața zilei de 20 iulie, sunt prinși, duși la mică distanță de casa parohială, aliniați la zidul de susținere a străzii și ținuți ostateci câteva ore. Petrec acest timp rugându-se. În momentul poziționării plutonului de execuție, preoții își dau dezlegare unul altuia și seminaristului. După ce s-au îmbrățișat pentru ultima dat, cad sub o rafală de mitralieră. Niciunul din enoriașii săi nu este ucis. Dumnezeu a primit oferirea tinerei sale vieți și l-a răsplătit cu onoarea martiriului.

(După L'Osservatore Romano, 30 septembrie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat