Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
La 96 de ani, părintele Luis Pascual Dri va fi creat cardinal de Papa Francisc

"Iartă-mă pentru că am iertat prea mult."

de Alver Metalli

Sâmbătă, 30 septembrie, Biserica argentiniană va trăi un eveniment singular, cel al unei persoane de peste optzeci de ani care a parcurs bună parte din viață într-un confesional, care se va adăuga la colegiul cardinalilor Papei Francisc. Luis Pascual Dri, primul din nouă frați - caz probabil unic -, toți hirotoniți preoți sau călugărițe, este mai aproape de 97 de ani decât de 96 de ani, zece în plus față de cel care l-a ales pentru purpura roșie. Vârsta, desigur, îl privează de facultatea de a alege succesorul pontifului aflat în funcție, dar nu acela de a sublinia în ochii contemporanilor săi calități care îl disting de ceilalți confrați care deja îmbracă haina de cardinal. Ca aceea de duhovnic neobosit care împarte oamenilor ceea ce consideră el medicamentul puternic al iertării. L-am căutat, la sugestia papei, Andrea Tornielli, astăzi responsabil al mass-media vaticane, și subsemnatul, în urmă cu câțiva ani. L-am descoperit la locul său de muncă, un confesional strâmt dintr-o bazilică din Buenos Aires care se ridică la marginile unei populate "villa miseria" care este un pic baza așa-numiților preoți din villas, cum se desemnează în Argentina imensele mahalale care pătează capitala și periferia sa.

A fost uimit că este în centrul atenției jurnaliștilor, o rasă cu care încă nu a avut de-a face, dar a fost uimit și mai mult când i-am revelat identitatea celui care ne-a trimis. Din acel moment a început o lungă conversație care a durat câteva luni și care a dat viață unei cărți pe care însuși Bergoglio, devenit papă, a acceptat să o prefațeze. Pornind de la o îndoială cu privire la sine - aceea de a fi excesiv de "iertător" - și de la un episod care l-a impresionat și pe care l-a relatat în diferite ocazii. "L-am întrebat ce ar face atunci când, ieșind din confesionalul unde petrecuse multe ore ale zilei, simțea scrupulul că a iertat prea mult. Mi-a spus că obișnuia să meargă în fața tabernacolului, în fața Preasfântului Sacrament, cerând el însuși iertare pentru că a iertat prea mult și că încheia adresându-se astfel lui Isus: «Dar tu ai fost cel care mi-ai dat exemplu rău!»." Părintele Dri de astăzi merge în scaunul cu rotile, are multe dureri, diferite fracturi, a suferit diferite operații chirurgicale, a supraviețuit unui cancer la colon. Dar este viu, în sănătate discretă, proiectat spre secolul de viață, făcând ceea ce a făcut mereu: să spovedească.

Spune că a aflat știrea numirii sale de cardinal în ziua următoare a anunțului papal, dimineața devreme, și că a reacționat cu un râs, pentru că el considera că acela care îi aducea vestea voia să-l ia în râs. După aceea, când a înțeles că purpura îi va fi dată cu adevărat, a început să plângă în hohote, exclamând între un sughiț și altul că el trebuia să fie primul care să fie iertat, așa cum se poate vedea în opera inseparabilă a lui Rembrandt (care este pusă în confesional) a fiului risipitor îmbrățișat de tatăl. Și, la distanță de câteva ore, reflectă că numirea îl obligă "să mă ocup mai mult de Biserică".

Ochii sunt cei ai duhovnicului care consideră iertarea ca "un dig în calea răului social, a egoismului care debordează în proiect politic, a viziunilor care exclud, marginalizează, țintesc la bunăstarea câtorva". Ceva, amintește el, ce a observat și răposatul Benedict al XVI-lea care a văzut în milostivire "unica adevărată și ultimă reacție eficace împotriva puterii răului". Pentru aceasta Papa Francisc poate spune că "iertarea este baza oricărui proiect de societate viitoare mai dreaptă și solidară", spune Dri. Papa, la rândul său, a repetat asta în urmă cu câteva zile, comentând o pagină din evanghelie cu multe cifre, de șaptezeci de ori șapte, 100 de dinari, 10.000 de talanți: "Iertarea este o altă măsură, este oxigenul care purifică aerul poluat de ură, iertarea este antidotul care vindecă otrăvurile supărării, este calea pentru a dezamorsa furia și a vindeca atâtea boli ale inimii care contaminează societatea".

Părintele Dri are de partea sa faptul că a iertat mereu. Sau aproape mereu. În șaizeci de ani ca duhovnic se plânge că n-a făcut asta în câteva, puține, ocazii: când cel care s-a îngenuncheat în fața lui i-a spus dinainte că nu se căia deloc. "Se poate întâmpla că nu am făcut tot posibilul pentru a trezi în penitenți dispoziția corespunzătoare", se plânge el și în aceste cazuri. După perioada pandemiei, a reluat obiceiul său de a săruta mâna penitentului. Ca alți duhovnici vestiți. L-a cunoscut pe Padre Pio și s-a spovedit la el. Amintește începutul capucinului antipatic din Pietrelcina când i-a fost prezentat duhovnicul argentinian: "Ce vrea acest indian aici" și obișnuita plângere cu privire la suferința care îl însoțea. Dri îl admiră pe Mandich. "Sfântul Leopold era convins - și spunea asta - că Dumnezeu prefera «mai degrabă defectul care duce la umilire decât corectitudinea orgolioasă» care pune în ghips într-o prefăcută ireproșabilitate și inhibă dorința de a se converti." În sfârșit, mai laic îl citează pe Mandela atunci când vorbește despre iertare ca "unica manieră ca dușmanii să fie tot mai puțini".

(După L'Osservatore Romano, 29 septembrie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat