Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Promoția 1992, întâlnire colegială cu PS Petru Sescu

Vineri, 22 septembrie 2023, a fost rândul promoției 1992 să se întâlnească cu PS Petru Sescu, continuând astfel seria de întâlniri colegiale cu diferitele promoții ale Seminarului Mare Diecezan din Iași. Întâlnirea a avut loc la sediul Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași.

Dintre cei opt colegi de serie au participat trei: pr. Alois Farțadi, pr. Ștefan Lupu și pr. Ferentz Tancău. Ceilalți cinci colegi nu au putut fi prezenți pentru că activează în alte dieceze: pr. Iosif Antoci (Arhidieceza de Viena, Austria), pr. Petru Balint (Arhidieceza de București), pr. Ieronim Ciceu (Arhidieceza de Viena), pr. Ionel Demetercă (Dieceza de Civitavecchia) și pr. Anton Roca (frate în Ordinul Fraților Minori Conventuali, Roma, Italia).

Dialogul nostru fratern și colegial a debutat cu rememorarea momentelor frumoase petrecute împreună în Seminarul din Iași, începând din anul 1986, când am intrat în anul I de studiu, și până în 1992 când am fost hirotoniți preoți: trei la Faraoani (pr. Ieronim Ciceu, pr. Alois Farțadi, pr. Ferentz Tancău), trei la Săbăoani (pr. Iosif Antoci, pr. Petru Balint, pr. Ștefan Lupu), unul la Civitavecchia (pr. Ionel Demetercă) și unul la Roman (pr. Anton Roca). În toți acești șase ani de formare în Seminar, timp de cinci ani am fost colegi cu PS Petru Sescu (promoția 1991). În continuare, ne-am împărtășit bucuriile și greutățile, realizările și neajunsurile, corespunderile și cedările intervenite pe parcursul celor 31 de ani de slujire preoțească.

O altă parte importantă a întâlnirii noastre a fost dedicată analizei provocărilor timpului prezent, dar și de viitor la adresa prezbiteriului nostru diecezan, precum și grijii față de slujirea poporului lui Dumnezeu din dieceza noastră. Mulțumim Domnului, media de vârstă și numărul de preoți care lucrează în dieceza noastră sunt bune, însă privite în perspectiva scăderii numărului vocațiilor la Preoție, a renunțărilor la slujirea preoțească, a migrației populației tinere și a diminuării participării credincioșilor la viața Bisericii, ar trebui să ne facem mai multe griji pentru viitor și să-l rugăm cu mai multă insistență pe Stăpânul secerișului să trimită mereu lucrători în ogorul său, care este Biserica. De asemenea, în fața valului de secularizare și individualizare a societății noastre, ar trebui să acordăm mai multă atenție profilului nostru preoțesc în relațiile dintre noi, preoții, și cu credincioșii, pentru o mărturie credibilă a mesajului pe care îl vestim de la amvon.

Pe măsură ce discuțiile înaintau, în fața ochilor noștri se deschideau noi teme de aprofundat și de împărtășit, însă timpul s-a scurs repede și fiecare dintre noi trebuia să se întoarcă la activitățile sale, de aceea, la ora 12.30, am mers să ne reculegem în capela "Sfânta Tereza", unde am concelebrat Sfânta Liturghie alături de PS Petru Sescu. I-am mulțumit Domnului pentru darul Preoției și i-am oferit Tatălui ceresc toate roadele slujirii noastre, l-am rugat pe Duhul Sfânt să ne ierte pentru necorespunderile noastre. Celebrând jertfa sfântă, ne-am rugat și pentru toți colegii noștri care nu au putut fi de față, dar cu care ne simțim strâns legați, în pofida distanțelor care ne separă, prin formarea, activitatea și năzuințele noastre comune.

Ne-am întors la locurile noastre de muncă, reflectând la cuvintele Sfântului Paul proclamate la Sfânta Liturghie: "Dar tu, om al lui Dumnezeu... urmărește dreptatea, evlavia, credința, iubirea, statornicia, blândețea! Luptă lupta cea bună a credinței, cucerește viața cea veșnică la care ai fost chemat și pentru care ai dat o bună mărturie înaintea multor martori!" (1Tim 6,11-12).

Pr. Ștefan Lupu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 22 septembrie: Iași: Promoția 1992, întâlnire colegială cu PS Petru Sescu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat