Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Ladispoli: Ziua Migrantului și a Refugiatului

Duminică, 24 septembrie 2023, comunitatea românilor catolici din Ladispoli, Civitavecchia și Cesano de Roma a avut bucuria de a participa la Sărbătoarea Migrantului și a Refugiatului alături de alte comunități provenite din Polonia, Slovacia, Sri Lanka, Filipine, Nigeria și Mexic. Evenimentul a fost găzduit de Parohia "Sacro Cuore di Gesù" din Ladispoli.

Sărbătoarea a început la ora 11.00 cu Sfânta Liturghie prezidată de ES Gianrico Ruzza, fiind prezenți la concelebrare și preoți reprezentați ai comunităților de migranți. Fiecare comunitate a contribuit la această celebrare prin cântecele specifice propriei națiuni, prin lecturile și rugăciunile citite în diferite limbi și prin darurile aduse înaintea altarului de către fiecare comunitate prezentă.

După Sfânta Liturghie a urmat un moment de împărtășire culturală organizat în oratoriul parohiei. Câte un reprezentant din fiecare parohie a avut oportunitatea de a lua cuvântul și de a oferi celor prezenți o mărturie personală cu privire la aspectul migrației.

Din comunitatea de români doamna Cristina Susanu a împărtășit experiența dureroasă pe care a trăit-o atunci când a plecat din România spre Italia. Înainte de plecare, o nepoată i-a oferit în dar rozariul primit cu ocazia primirii sacramentului Mirului, spunându-i că, dacă se va ruga rozariul, cu siguranță Maica Domnului o va ajuta. Întrucât a plecat pe ascuns, împreună cu un grup de persoane, drumul a fost o adevărată dramă. Pentru a nu fi prinși au străbătut diverse păduri și locuri pline de pericole. Însă la un moment dat, în acel grup, a văzut un tânăr care, asemenea ei, avea rozariul în mână și se ruga. A intrat în vorbă cu el și s-au împrietenit. Peste câțiva ani aveau să devină o familie frumoasă cu doi copii. Însă, împreună au reușit să facă față tuturor provocărilor întâlnite ajutați fiind de mijlocirea Sfintei Fecioare Maria.

După împărtășirea acestor mărturii au avut loc și prezentarea anumitor aspecte culturale din viața fiecărei comunități prin cântece dansuri și voie bună.

În sfârșit, sărbătoarea s-a încheiat cu agapa frățească. Fiecare comunitate a pregătit bunătăți specifice propriei națiuni pentru ca toți cei prezenți să se poată bucura de gusturile provenite din zone atât de îndepărtate.

Așa cum ne-a invitat Sfântul Părinte Papa Francisc, îl rugăm pe bunul Dumnezeu să ne dea harul de a ne angaja activ în favoarea dreptății, a solidarității și a păcii, pentru ca tuturor fiilor săi să le fie asigurată libertatea de a alege dacă să migreze sau să rămână. Să ne dea curajul de a denunța toate ororile din lumea noastră, de a lupta împotriva oricărei nedreptăți care desfigurează frumusețea creaturilor sale și armonia casei noastre comune. Să ne susțină cu forța Duhului său, ca să putem manifesta duioșia sa fiecărui migrant pe care îl pune pe drumul nostru și să răspândim în inimi și în orice ambient cultura întâlnirii și a îngrijirii (Cf. Papa Francisc, Mesaj pentru a 109-a Zi Mondială a Migrantului și a Refugiatului).

Luiza Bacoșcă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 24 septembrie: Ladispoli: Ziua Migrantului și a Refugiatului


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat