Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Sinodul schimbării

de Giacomo Costa

De la "motu proprio" al lui Paul al VI-lea "Apostolica sollicitudo" care l-a instituit în 1965, Sinodul Episcopilor pentru Biserica universală a știut să evolueze, adaptându-se la timpuri și lărgind discernământul la tot poporul lui Dumnezeu.

Sinodul Episcopilor se naște în 1965 la inițiativa lui Paul al VI-lea care, în "motu proprio" Apostolica sollicitudo, îl definește "un consiliu permanent de episcopi pentru Biserica universală". Astfel realizează o cerere formulată de Conciliu, aflat în acel moment aproape de încheiere, mai ales cu ocazia dezbaterii despre colegialitate. Deja atunci Paul al VI-lea era conștient că în timp Sinodul se va schimba. De fapt, scrie în "motu proprio": "Ca orice instituție umană, cu trecerea timpului va putea fi perfecționat".

Evoluția Sinodului s-a depănat în același pas cu receptare progresivă a Conciliului, îndeosebi a viziunii ecleziologice în care se înrădăcinează relațiile dintre poporul lui Dumnezeu, colegiul episcopilor și episcopul de Roma. Exprimă acest lucru Papa Francisc, reflectând asupra dimensiunii sinodale constitutive a Bisericii cu ocazia celei de-a cincizecea aniversări a instituirii Sinodului (2015): "O Biserică sinodală este o Biserică a ascultării, [...] o ascultare reciprocă în care fiecare are ceva de învățat. Popor credincios, colegiu episcopal, episcop de Roma: unul în ascultarea celorlalți; și toți în ascultarea Duhului Sfânt".

În 2018, constituția apostolică Episcopalis communio continuă în linia perfecționării Sinodului: din eveniment punctual - o adunare de episcopi dedicată să trateze o problemă - îl transformă într-un proces articulat în diferite faze, la care toată Biserica și toți în Biserică sunt invitați să ia parte. Pe această bază reînnoită a fost conceput procesul Sinodului 2021-2024, intitulat Pentru o Biserică sinodală. Comuniune, participare, misiune. Astfel se explică articularea sa, mult mai complexă decât aceea a sinoadelor precedente.

Înainte de toate, ea a prevăzut o lungă fază de consultare și ascultare a poporului lui Dumnezeu în toate Bisericile din lume, care s-a desfășurat în diferite etape: s-a început la nivel local (parohial și apoi diecezan), pentru a trece după aceea la cel al Conferințelor Episcopale naționale și a se termina cu cel continental. În acest proces, ascultarea a devenit ocazie de întâlnire și de dialog în cadrul fiecărei Biserici locale și între ele, îndeosebi cele care aparțin aceeași regiuni, precum și la nivel de Biserică universală, grație și stimulentelor Documentului pregătitor și al Documentului de lucru pentru etapa continentală pregătite de Secretariatul General al Sinodului, al doilea îndeosebi pe baza elementelor adunate din ascultarea poporului lui Dumnezeu.

Și dinamica eclezială la nivel continental, pe care acest sinod o valorizează cu forță, are inspirație în Conciliu, îndeosebi în decretul Ad gentes care, la nr. 22, afirmă: "Așadar, e de dorit, ba chiar se cuvine ca, în limitele fiecărei arii socio-culturale, conferințele episcopale să se întâlnească pentru a putea realiza în deplină armonie și în urma unor dezbateri comune acest scop al adaptării".

Faza discernământului, misiune care revine în mod obligatoriu păstorilor, accentuează, de asemenea, caracterul procesul propriu, grație faptului că a XVI-a Adunare Generală Ordinară a Sinodului Episcopilor se va desfășura în două sesiuni, având un timp pentru aprofundările oportune și mai ales pentru a interpela din nou poporul lui Dumnezeu. Articularea cea mai mare a procesului nu poate să nu se reverbereze în compunerea adunării sinodale. Ea menține propriul caracter episcopal fundamental, dat fiind că episcopii sunt cele trei sferturi dintre membrii. Lor li se adaugă preoți și diaconi, călugărițe și călugări, laici și laice, aleși dintre cei care s-au angajat mai intens în diferitele etape ale procesului sinodal. Misiunea lor este tocmai de a duce mărturia și amintirea bogăției acelui proces în cadrul adunării căreia îi revine discernământul. Recunoscând importanța slujirii lor, dăm spațiu - în acest număr din Religio - vocilor câtorva dintre ei.

(După L'Osservatore Romano, 27 septembrie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat