Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© renovabis.de
München (Germania): Congresul Internațional Renovabis la 30 de ani de existență

"Libertatea pe care mi-o imaginez. Europa între trezire, deziluzie și amenințare" a fost tema celui de-al 27-lea Congres Internațional Renovabis desfășurat la München, în Germania, între 12 și 14 septembrie 2023. Din partea Diecezei de Iași au participat Ramona Ciobanu, manager diecezan de proiecte, și pr. Egidiu Condac, fost econom diecezan, actualmente director general al Centrului Diecezan Caritas Iași. S-au marcat și 30 de ani de existență a acestei asociații, fondată în ziua de 3 martie 1993 de Conferința Episcopală Germană.

Chiar dacă au trecut deja câteva zile de la ultimul eveniment de anvergură - Congresul Internațional Renovabis desfășurat la München în Germania, emoția acelor momente este încă prezentă.

La sărbătorirea celor 30 de ani de existență a acestei importante asociații de binefacere, care sprijină proiecte sociale, pastorale, educaționale, de dezvoltare strategică în toată lumea, inclusiv în România, a fost prezentă și o delegație din partea Episcopiei Romano-Catolice Iași, reprezentată de Ramona Ciobanu, manager diecezan de proiecte, și pr. Egidiu Condac, fost econom diecezan, actualmente director general al Centrului Diecezan Caritas Iași. Prin reprezentanții săi, Episcopia Romano-Catolică Iași și-a arătat susținerea cu privire la toate inițiativele propuse de partenerul său Renovabis, precum și bucuria de a sărbători, într-un mod atât de frumos, caritatea și sprijinul reciproc.

Congresul International Renovabis a început pe data de 12 septembrie, ora 15.30, cu înregistrarea participanților, iar apoi, la ora 17.00, cardinalul Reinhard Marx, arhiepiscop de München, ne-a însoțit în rugăciunea Vesperelor la Biserica "Saint Sylvester" din oraș.

Festivitatea de deschidere, care a început la ora 18.00 la Academia Catolică din Bayern, l-a avut ca gazdă pe pr. prof. dr. Thomas Schwartz, director executiv al Renovabis, care a oferit salutul său de bun-venit celor peste 300 de oaspeți prezenți din diferite colțuri ale lumii, invitând totodată distinșii invitați de onoare să exprime cuvântul lor de felicitare și apreciere pentru toate activitățile desfășurare în colaborare cu Renovabis în cei 30 de ani de existență.

Au luat cuvântul: Wolfgang Klose - vicepreședintele Comitetului Central al Catolicilor din Germania, pr. dr. Hans Langendörfer SJ - fost secretar al Conferinței Episcopilor din Germania, Joachim Gauck - fost președinte al Germaniei, care a oferit publicului prezent perspectiva sa în ceea ce privește relația Germaniei cu țările din Europa de Est. Ulterior, prof. dr. Klara-Antonia Csiszar - profesor de teologie pastorală la Institutul Pastoral Catolic al Universității din Linz (Austria) și membru al Colegiului Doctoral pentru Cultură, Religie și Societate de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (România), dr. Irina Shcherbakova, Annegret Kramp-Karrenbauer - fost ministru federal și cardinalul Reinhard Marx - arhiepiscop de München și Freising au susținut discursuri în cadrul unei mese rotunde, moderată de Irene Esmann, care a avut ca temă: "Între trezire și deziluzie: lupta pentru libertate și democrație în Europa". La finalul zilei a fost organizată o recepție într-un cadru oficial deosebit, de către Guvernul statului bavarez.

Zilele de 13 și 14 septembrie au fost dedicate discuțiilor despre libertate, democrație, drepturile omului, prosperitate socială, perspective ale prezentului și tendințe viitoare.

Prof. dr. Andreas Heinemann-Grüder - expert pe domeniul politic în cadrul Centrului Internațional pentru Studiul Conflictelor (BICC) din Bonn și prof. dr. Marek Cichocki - director de programe al Centrului European Natolin (CEN), editor-șef al publicației "Nowa Europa. Przeglčd Natoliński" din Polonia și profesor la Universitatea "Collegium Civitas" din Polonia, au vorbit, în prima parte a zilei de 13 septembrie, despre dezvoltarea socială în Europa Centrală și de Est după căderea comunismului. Tema a fost continuată de prof. dr. Klara-Antonia Csiszar și sr. prof. dr. Helen Alford OP - președinte al Academiei Pontificale de Științe Sociale din Vatican, decan al Facultății de Științe Sociale din cadrul Universității Pontificale "San Tommaso d`Aquino" (Angelicum) din Roma (Italia), care au evidențiat faptul că "Acolo unde este Duhul Sfânt, acolo este libertate".

În a doua parte a zilei de 13 septembrie au fost organizate grupuri de discuții pe diferite teme de actualitate, pe care participanții la eveniment le-au considerat importante a fi propuse. Astfel, fiecare dintre cei prezenți au putut alege o temă de interes pentru el și s-a alăturat grupului care avea ca obiectiv trasarea unor direcții legate de respectiva temă. Toate temele propuse au avut în vedere modul în care Biserica este pregătită să facă față provocărilor actuale legate de criza economică, de războiul din Ucraina, de secularizare - fenomen care ia amploare în multe țări europene și nu numai. Ziua s-a încheiat cu celebrarea Euharistică la Biserica "Saint Ludwig" din München.

Joi, 14 septembrie, au continuat discuțiile în plen, tema fiind: "Este amenințată Libertatea în Europa? Provocări pentru societate, mediul politic și Biserică". Din panelul de discuții au făcut parte: Knut Abraham MdB - membru al Guvernului German, dr. Yauheniya Danilovich - membru al Consiliului Academic din cadrul Departamentului pentru Teologie Practică și Educație Religioasă din cadrul Facultății de Teologie Protestantă a Universității Westphalian Wilhelms și lector în cadrul Institutului de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Ludwig-Maximilians din München, Mons. dr. Petar Palić - episcop al Diecezei din Mostar-Duvno (Bosnia și Herțegovina) și Sofija Todorović - director de programe ale Inițiativei Tinerilor pentru Drepturile Omului din Belgrad (Serbia).

Evenimentul organizat de Renovabis a fost și un foarte bun prilej de conectare directă cu unii dintre colaboratorii și susținătorii proiectelor implementate în Dieceza de Iași, dintre care amintim: Angelika Schmähling, din partea Renovabis, Jennifer Healy, din partea Conferinței Episcopilor Catolici din America, și Marco Mencaglia, din partea ACN International.

Suntem recunoscători bunului Dumnezeu pentru toate harurile primite cu ocazia participării la acest grandios eveniment, care ne-a arătat că Biserica este una pentru toți, că doar împreună putem construi realități care să determine schimbări profunde la nivel social, că uniți în Cristos avem forța să facem față provocărilor cu care umanitatea se confruntă. Este important să fim conștienți că nu suntem singuri și împreună cu partenerii noștri vom putea găsi soluții la problemele viitoare.

Asist. univ. drd. Ramona Ciobanu
manager diecezan proiecte
Episcopia Romano-Catolică Iași

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 12-14 septembrie: München (Germania): Congresul Internațional Renovabis


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat