Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa către tinerii din Asia: Fiți martori de armonie împotriva ideologiilor

Dialogul virtual al Papei Francisc cu doisprezece studenți de la universități catolice din India, Nepal și Pakistan, grație inițiativei "Building Bridges" a Comisiei Pontificale pentru America Latină și a Universității Loyola din Chicago. O discuție sinodală pe tema libertății religioase și a mărturiei, a bullying-ului și a sinuciderilor în rândul tinerilor, a rețelelor sociale și a educației mediatice. "Avem nevoie de armonia care se găsește în frumusețea diferențelor și pe care știți să o creați atât de bine în Asia."

de Alessandro Di Bussolo

Florina din Delhi, India, Nyra din Nepal și Sheril din Pakistan, trei studente universitare catolice din Asia de Sud unde creștinii sunt minoritate, relatează Papei Francisc, în engleză, despre discriminări, prejudecăți și persecuții din partea societăților sectare și uneori fundamentaliste. Îi destăinuie, într-un dialog intens prin Zoom, visul unui viitor mai bun, dificultatea și frustrarea de a nu fi libere să mărturisească propria credință și frica de a o vedea șovăind. Este o întâlnire la distanță, virtuală, a treia din inițiativa "Building Bridges", născută din colaborarea dintre Comisia Pontificală pentru America Latină și Institutul de Studii Pastorale cu Oficiul pentru angajarea globală și comunitară de la Universitatea Loyola din Chicago. După America în februarie 2022 și Africa în noiembrie din anul trecut, în ajunul Sinodului, se confruntă cu papa tinerii din Asia de Sud. Dar îmbrățișarea lui Francisc nu este deloc virtuală.

Asia Bibi, victimă a fanatismului care se naște din frică

Pontiful zâmbește și destăinuie, răspunzând în spaniolă, că mărturia creștină a celor trei tinere "îmi atinge inima" și îl face să-i revină în minte "martiriul" pakistanezei Asia Bibi, victimă nevinovată "a unui fanatism care se naște din frica" de diferențe, care creează o discriminare antifraternă. Motivul "este reducerea valorilor sociale în idei". Și pe cel care nu gândește ca mine îl transform în inculpat, în vinovat și apoi în martir. Dar astfel devenim ideologi ai propriei sinucideri culturale". Răspunsul, în fața unei astfel de laicități, pentru Papa Francisc, poate să fie numai mărturia, întăriți de "gândul că Dumnezeu are un plan pentru mine". Gândiți-vă, este sfatul său, la îndrăzneala părinților voștri în a-l recunoaște pe Isus ca Mântuitor "și visați că se poate trăi ca puncte de vedere diferite, dar cu mâna întinsă. Nu paralitică. Asta îi face pe toți să crească. Mereu iertare, mână întinsă și mărturie".

Înțelegerea cu toți, dar prezentând propriile convingeri

Lui Rosita, care a emigrat cu familia în Emiratele Arabe Unite, unde a absolvit economie și sociologie, și care se teme să-și piardă identitatea culturală și religioasă, de la "Sfânta Marta" papa îi amintește că, la Rusalii, Duhul Sfânt a permis tuturor să se înțeleagă. Și o invită să "aibă tensiunea de a se înțelege cu ceilalți, prezentând și propria convingere". Subliniază că și tatăl său era un migrant și că acela care este în diaspora începe un drum nou, "dar fără a uita propriile rădăcini".

Nu intimidării (bullying), a recunoaște frumusețea în armonie

Alți trei tineri universitari tratează temele intimidării, chiar și în rețelele sociale, și a sinuciderilor în rândul tinerilor. Lui Merilin Rose, care studiază chimie la Bangalore și care relatează că a fost ridiculizată, de când era mică, "din cauza unui corp care nu corespundea standardelor de frumusețe din societate", Francisc îi răspunde relatând că în clasa lui, cu colegii, "era luat în râs un băiat foarte gras". "Odată a căzut la pământ și toți am râs de el - amintește el -, dar când tatăl meu a aflat asta, m-a trimis acasă la el pentru a-i cere scuze". L-am întâlnit după mulți ani, deja preot, și devenise un pastor evanghelic, "depășind trauma intimidării. Era o persoană frumoasă, pentru că era armonioasă. Toți au frumusețea lor, este suficient să știm s-o recunoaștem, în armonia interioară, precum și exterioară". Voi în Asia știți să creați această frumusețe a diferențelor, adaugă el, "nu cedați în fața ispitei de a uniformiza totul".

A-i ajuta pe tineri să depășească eșecul

Un tânăr se sinucide, continuă pontiful, "atunci când nu mai vede un orizont, ci numai uși închise pentru visurile sale. Trebuie ajutat să depășească eșecul". Și amintește că "dacă îngerii cad și nu se pot ridica, nouă oamenilor Dumnezeu ne-a dat capacitatea recuperării". Așa cum cântă alpinii, important nu este a nu cădea, ci a nu rămâne căzuți și a găsi pe cineva care ne ajută să ne ridicăm. Cu sfatul de a nu pierde niciodată simțul umorului, "care este sănătate mentală".

A face din web în Asia un loc mai bun

Joseph care studiază fizică în Kerala și Mary Lavina, angajată în drept la Bangalore, vorbesc despre provocarea internetului în Asia și despre importanța unei alfabetizări mediatice pentru tineri. Subliniază meritele și pericolele webului, care este adevărat că a permis multor un acces amplu la atâtea informații, dar a și mărit tensiunile religioase și etnice și polarizarea politică. A accentuat prăpastia dintre cei care au acces și cei care nu au acces la tehnologiile digitale. Pentru a învinge provocarea, explică Papa Francisc, "este nevoie de limbajul gândirii, al inimii și al mâinilor. Și multă creativitate, pentru că fiecare dintre noi este o poezie". Și adaugă că "ideologia reduce creierul, face inima mică și mâinile paralitice. Alungați ideologiile și încercați să aveți egalitate în accesul la tehnologii. Asta va face din internet un loc mai bun". Și nu vă specializați prea mult: "specializarea este de folos, dar fără a pierde legătura cu totalitatea și conectarea cu armonia. Cuvântul cheie este armonia".

Fidelitate față de fapte și "mistică a mâinii întinse"

Apoi, despre comunicare, papa subliniază pericolul "jumătăților de adevăr: știrile nu se pot curăța, ci trebuie oferite toate tuturor. Este nevoie de fidelitate față de știre și față de fapte!". În schimb, uneori devin fake-news, "știri care creează monștri, merg pe calea irealității". Și reafirmă că adevărata democrație presupune dialogul, "dar nevoia de acord, care este un lucru foarte uman. Limbajul separării este greșit, dacă în doi gândim diferit, trebuie să ne gândim la acordul pe care-l putem face pentru a merge înainte. Aceasta este mistica mâinii întinse".

(După Vatican News, 26 septembrie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat