Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Sâmbătă, 30 septembrie, veghea de rugăciune ecumenică în Piața "Sfântul Petru"

Papa, tinerii, sinodul

Mai ales tinerii, între 18 și 35 de ani, vor fi protagoniștii veghii de rugăciune ecumenică Together - Adunarea poporului lui Dumnezeu organizată sâmbătă, 30 septembrie 2023, în Piața "Sfântul Petru", pentru a încredința Duhului Sfânt lucrările Sinodului despre sinodalitate, programat de la 4 la 29 octombrie. Papa Francisc va ajunge în piață la ora 18.00. Cu el, patriarhul ecumenic Bartolomeu, arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, și numeroși reprezentanți de diferite confesiuni. Și foarte mulți tineri primiți la Roma în întregul sfârșit de săptămână, de vineri seara, 29 septembrie, pentru o experiență de credință și împărtășire. Veghea va fi precedată, începând de la ora 17.00, de o "celebrare de recunoștință" în jurul a patru daruri: cele ale unității și drumului sinodal, al celuilalt, al păcii și al creației. În afară de asta, la întâlnirea de rugăciune din Piața "Sfântul Petru" va fi dat spațiu ascultării cuvântului lui Dumnezeu și momentelor de reflecție și de tăcere ca semne puternice de fraternitate, unitate și pace. Și prin experiența cântecelor de la Taizé.

În același spirit, tot la 30 septembrie sau oricum în jurul acestei date, vor fi organizate rugăciuni comune în toată lumea. Până acum au fost programate peste două sute, cu credincioși de diferite confesiuni care vor împărtăși împreună rugăciune și reflecție.

Proiectul s-a născut din inițiativa lui frère Alois, prior de Taizé, cu ocazia deschiderii Sinodului în octombrie 2021. "Prin botez - a spus frère Alois - suntem surori și frați în Cristos, uniți într-o comuniune încă imperfectă dar foarte reală, și atunci când problemele teologice rămân fără răspuns. O asemenea adunare - aici la Roma și în același timp în altă parte în lume - ar avea în centru o celebrare sobră a ascultării Cuvântului lui Dumnezeu, cu un lung moment de tăcere și o mijlocire pentru pace".

Pregătirea veghii a fost un adevărat exercițiu de sinodalitate cu implicarea, încă de la început, a unor realități cu origini confesionale diferite care au lucrat în strânsă colaborare cu Secretariatul Sinodului Episcopilor, cu Dicasterul pentru Promovarea Unității Creștinilor, cu Dicasterul pentru Laici, Familie și Viață și cu Vicariatul de Roma. Și cu aceștia din urmă Taizé a colaborat la realizarea programului Together - Adunarea poporului lui Dumnezeu, pentru a primi la Roma pelerinii care vor participa la veghe. Îndeosebi, circa optzeci printre parohii și comunități călugărești din teritoriul Diecezei de Roma vor oferi ospitalitate persoanelor care provin îndeosebi din Polonia, Franța, Spania, Ungaria, dar și din Egipt, Vietnam, Coreea, Statele Unite. După adunarea în locurile de primire prevăzută pentru vineri, 29 septembrie, participanții vor fi implicați, în seara aceleiași zile, în veghi de rugăciune în comunitățile locale și momente de asociere și fraternitate.

În ziua de sâmbătă, 30 septembrie, de la 10.30 la 15.00 va fi pregătit un punct informativ în afara Bazilicii "Sfântul Ioan din Lateran" unde de la 11.30 la 12.30 vor fi distribuite și prânzul la pachet și cina. La ora 13.00, tot în bazilică, este prevăzut un moment de rugăciune la sfârșitul căruia, la 14.30, participanții vor părăsi catedrala din Roma îndreptându-se spre bazilica vaticană pentru un pelerinaj la mormântul apostolului Petru. Un "drum împreună", explică Vicariatul de Roma într-o notă, care reflectă însăși etimologia cuvântului "sinod": "drumul de 6 km va fi un simbol al angajării noastre împreună, together".

În sfârșit, sunt multiple laboratoarele și întâlnirile pentru tineri. Printre întâlnirile propuse: ascultarea refugiaților, discuții despre experiențele lor, a învăța de la celelalte confesiuni și religii, vizitarea operei misiunilor din oraș cu persoanele marginalizate, recunoașterea lui Cristos în diversitatea propriilor tradiții, participarea la mese rotunde ecumenice, preocuparea pentru creație. Pentru toate informațiile este activ situl www.together2023.net.

(După L'Osservatore Romano, 26 septembrie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat