Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
La Atena a avut loc întâlnirea episcopilor orientali catolici din Europa: focus asupra războiului și al familiilor

S-a desfășurat la Atena, în Grecia, de la 18 la 21 septembrie 2023, întâlnirea anuală a episcopilor orientali catolici din Europa, cu titlul: "Familia în contextul Bisericilor orientale catolice din Europa", la invitația lui Manuel Nin i Güell, exarh apostolic pentru catolicii de tradiție bizantină din Grecia, și a Monseniorului Joseph Bezazian, administrator apostolic al ordinariatului armean-catolic din Grecia. La întâlnire au participat peste 60 de episcopi și preoți reprezentanți ai Bisericilor catolice orientale din Ucraina, România, Ungaria, Slovacia, Bulgaria, Serbia, Croația, Germania și Țările Scandinave, Grecia armeană și bizantină, Bielorusia, Cipru, Italia și reprezentanți ai Bisericii siro-malabareze și ai Bisericii siro-catolice în diaspora sa europeană. Erau prezenți și nunțiul apostolic din Grecia, Monseniorul Jan Romeo Pawłowski; președintele CCEE, Monseniorul Gintaras Grušas; părintele Michel Jalakh, secretar al Dicasterului pentru Bisericile Orientale.

Zile sinodale

În discursul inaugural, episcopul Manuel Nin a amintit cei o sută de ani de la venirea episcopului Giorgio Calavasis de la Constantinopol la Atena, subliniind că exarhatul s-a mărit "în aceste ultime decenii cu alte două realități etnice și mai ales ecleziale: credincioșii de tradiție caldeeană care provin din Irak și din Siria și credincioșii ucraineni de tradiție bizantină. Într-o unică realitate eclezială fără deosebiri, nici grade, nici privilegii, ci toți suntem una în Cristos". Urând ca aceste zile de rugăciune, de reflecție și de împărtășire să fie "pentru noi toți cu adevărat sinodale, pentru că vom merge cu Cristos, unic Stăpân al vieților noastre și al Bisericilor noastre", a concluzionat intervenția sa cu "o amintire specială pentru Biserica catolică de tradiție bizantină din Ucraina și pentru tot poporul ucrainean în acest moment de război nedrept și de suferință enormă".

Problematicile familiilor catolice orientale

Cel care a prezentat episcopilor problematicile pe care le trăiesc astăzi familiile catolice orientale a fost Monseniorul Milan Lach, episcop auxiliar al eparhiei de Bratislava. În societatea de astăzi, familia trebuie să înfrunte pretutindeni o presiune inimaginabilă, a spus prelatul. "Există o luptă pentru familie, dacă supraviețuiește familia, supraviețuiește societatea, dacă nu supraviețuiește familia, nu supraviețuiește nici societatea." "Funcția familiei - a adăugat el - este aceea de a permite fiecăruia dintre membrii săi să devină o persoană matură care are simțul clar al propriei identități și, prin urmare, este capabil de intimitate." Fiind "operă a lui Dumnezeu unică și irepetabilă, fiecare persoană trebuie să recunoască și să dezvolte în sine această unicitate". Și pentru că nimeni nu poate construi identitatea sa în singurătate, ci are nevoie de alții pentru a o realiza, are în familie primul și privilegiatul loc care îi permite să construiască propria identitate. O familie unită, unde fiecare rezervă timp celuilalt, trăiește în dialog și permite membrilor săi să înfrunte multele situații de criză și de conflict și să facă față eventualelor dependențe care debusolează familia însăși. În această optică, însoțirea familiilor trebuie să fie una dintre prioritățile Bisericii. Trebuie creată, în parohie, o comunitate pentru familiile tinere așa încât să se evite ca, după căsătorie, să ajungă să fie singure pentru a înfrunta problemele și provocările vieții de cuplu. Și a concluzionat: "în Bisericile orientale, un model pentru a inspira iubirea în familiile noastre poate fi găsit în Preasfânta Treime care este iubirea Persoanelor Divine una față de alta".

Familiile preoților

Despre raportul dintre episcop și clerul căsătorit a vorbit diaconul János Nyirán, din Biserica mitropolitană de Hajdudorog. Căsătorit, profesor și tată a cinci copii, protodiaconul ungar a ilustrat multele probleme și provocările pe care le înfruntă și familiile preoților. Foarte delicate sunt pentru clerici raportul cu banii și folosirea timpului. Ce nivel de viață își poate permite un preot căsătorit? Care sunt pretențiile economice ale familiei sale? Ce exemplu este pentru credincioși? De asemenea, cum să folosească bine timpul? Cât timp trebuie să petreacă un preot căsătorit cu familia sa? Cum să se asigure ca să nu neglijeze clericul spiritualitatea sa? Sunt numai câteva dintre întrebările cu care trebuie să se confrunte în fiecare zi un preot, precum și episcopul său, în însoțirea cu grijă a preoțimii încredințate lui. Și mai delicate sunt problemele care pot apare în viața unui preot referitoare la dependențe, adulter, divorț, abuzuri mai ales față de minori. Cum trebuie ajutată familia unui cleric aflată în dificultate? Ce trebuie făcut atunci când căsătoria este în criză? Cum pot fi găsite cazurile de abuz și să se acționeze imediat? Printre soluțiile indicate, favorizarea inițiativelor de formare permanentă, însoțirea psihologică a experților calificați, formularea codurilor de conduită obligatorii pentru toți. Foarte importantă este și grija față de soțiile preoților și însoțirea parcursului formativ și educativ al copiilor.

Răspunsul Bisericii catolice din Europa la războiul din Ucraina

Monseniorul Bohdan Dzyurakh, exarh apostolic pentru ucrainenii de rit bizantin din Germania și Scandinavia, a relatat "Răspunsul Bisericii catolice din Europa la tragedia războiului rus împotriva Ucrainei". "Astăzi, familiile ucrainene suferă cea mai grea și dureroasă lovitură a acestui război inuman și barbar. 14 milioane de persoane, mai ales femei, copii și bătrâni, au fost constrânșse să fugă din casele lor și din locurile lor de origine. Războiul a lovit însăși inima societății ucrainene, și această inimă este familia." Pentru aceasta, a continuat episcopul Bohdan, sprijinul și asistența spirituală, psihologică și socială a familiilor va continua să fie tema principală "a reuniunilor noastre sinodale și a întregii noastre munci pastorale în Ucraina și în străinătate". Apoi a exprimat recunoștință pentru solidaritatea marii familii creștine și europene: "suntem în picioare și, sunt ferm convins de asta, vom rezista la aceste încercări de astăzi, pentru că suntem susținuți de forța credinței și de harul lui Dumnezeu. Suntem susținuți și de sprijinul și de solidaritatea europenilor, mai ales a fraților și a surorilor în credință și a milioane de persoane de bunăvoință. În sfârșit, a prezentat răspunsul catolic pentru Ucraina, inițiativa CR4U. Deja la începutul lui martie 2022, reprezentanții principalelor organizații umanitare de inspirație catolică au format un grup de lucru "Catholic Response for Ukraine" (CR4U) pentru a coordona acțiunile lor în regiunea lovită. CR4U este coordonat de International Catholic Migration Commission (ICMC), comisia care reunește oficiile pentru migrație din Conferințele Episcopale din toată lumea și colaborează strâns cu Dicasterul vatican pentru Promovarea Dezvoltării Umane Integrale.

Următoarea întâlnire în România

Dumnezeiasca Liturghie în catedrala bizantină catolică "Preasfânta Treime" din Atena, celebrarea vecerniei cu rugăciunea pentru martirii armeni și pacea în Ucraina la ordinariatul armean-catolic, împreună cu multe alte momente de rugăciune și de agapă fraternă, au însoțit lucrările din aceste zile. Momente intense de împărtășire, rod al minorităților care îmbogățesc Biserica, experiență pe deplin sinodală pentru a merge împreună spre Cristos.

La sfârșitul întâlnirii a fost decisă tema următoarei întâlniri: "Umanitatea preotului. Raportul dintre episcop și clerul său". Întâlnirea se va desfășura la Oradea, în România, de la 17 la 19 septembrie 2024.

(După Vatican News, 25 septembrie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat