Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Angelus (24 septembrie 2023)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Evanghelia de la liturgia de astăzi ne prezintă o parabolă surprinzătoare: stăpânul unei vii iese de la primele ore ale dimineții până seara pentru a chema câțiva lucrători, dar, la sfârșit, îi plătește pe toți în același mod, chiar și pe cei care au lucrat numai o oră (cf. Mt 20,1-16). Ar părea o nedreptate, dar parabola nu trebuie citită prin criterii salariale; mai degrabă, este nevoie de a arăta criteriile lui Dumnezeu, care nu face calculul meritelor noastre, ci ne iubește ca fii.

Să ne oprim asupra a două acțiuni divine care reies din relatare. În primul rând, Dumnezeu iese la toate orele pentru a ne chema; al doilea, îi plătește pe toți cu aceeași "monedă".

Înainte de toate, Dumnezeu este Cel care iese la toate orele pentru a ne chema. Parabola spune că stăpânul "a ieșit dis-de-dimineață ca să tocmească lucrători în via sa" (v. 1), dar apoi continuă să iasă la diferite ore ale zilei până la apus, pentru a-i căuta pe cei pe care nimeni încă nu i-a tocmit ca să muncească. Înțelegem astfel că iese mereu, fără încetare, toată ziua. Așa este Dumnezeu: nu așteaptă eforturile noastre pentru a veni în întâmpinarea noastră, nu ne dă un examen pentru a evalua meritele noastre înainte de a ne căuta, nu capitulează dacă întârziem să-i răspundem; dimpotrivă, el însuși ia inițiativa și în Isus a "ieșit" spre noi, pentru a ne manifesta iubirea sa. Și ne caută la toate orele zilei care, așa cum afirmă Sfântul Grigore cel Mare, reprezintă diferitele faze și perioade ale vieții noastre până la bătrânețe (cf. Omilii despre Evanghelie, 19). Pentru inima sa nu este niciodată prea târziu, el ne caută și ne așteaptă mereu. Să nu uităm asta: Domnul ne caută și ne așteaptă mereu, mereu!

Tocmai pentru că este așa de larg la inimă, Dumnezeu - este a doua acțiune - îi plătește pe toți cu aceeași "monedă", care este iubirea sa. Iată sensul ultim al parabolei: lucrătorii de la ultima oră sunt plătiți ca și primii, pentru că, în realitate, dreptatea lui Dumnezeu este o dreptate superioară. Merge dincolo. Dreptatea umană spune să "i se dea fiecăruia ceea ce este al său, după cât merită", în timp ce dreptatea lui Dumnezeu nu măsoară iubirea pe cântarul acțiunilor noastre, al prestațiilor noastre sau al falimentelor noastre: Dumnezeu ne iubește și gata, ne iubește, pentru că suntem fii, și face asta cu o iubire necondiționată, o iubire gratuită.

Fraților și surorilor, uneori riscăm să avem cu Dumnezeu o relație "negustorească", bazându-ne mai mult pe bravura noastră decât pe generozitatea sa și pe harul său. Uneori și ca Biserică, în loc să ieșim la fiecare oră a zilei și să lărgim brațele către toți, putem să ne simțim primii din clasă, judecându-i pe ceilalți îndepărtați, fără a ne gândi că Dumnezeu îi iubește și pe ei cu aceeași iubire pe care o are față de noi. Și chiar în relațiile noastre, care sunt țesutul societății, dreptatea pe care o practicăm uneori nu reușește să iasă din colivia calculului și ne limităm să dăm după cât primim, fără a îndrăzni ceva mai mult, fără a ne baza pe eficacitatea binelui făcut gratuit și a iubirii oferite cu lărgimea inimii. Fraților, surorilor, să ne întrebăm: eu creștin, eu creștină, știu să ies spre ceilalți? Sunt generos, sunt generoasă față de toți, știu să dau acel "mai mult" de înțelegere, de iertare, așa cum a făcut Isus cu mine și face în toate zilele cu mine?

Sfânta Fecioară Maria să ne ajute să ne convertim la măsura lui Dumnezeu, aceea a unei iubiri fără măsură.

________________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

Astăzi se celebrează Ziua Mondială a Migrantului și a Refugiatului, care are ca temă "Liberi de a alege dacă să emigreze sau să rămână", pentru a aminti că a migra ar trebui să fie o alegere liberă și niciodată singura posibilă. De fapt, dreptul de a migra astăzi a devenit pentru mulți o obligație, în timp ce ar trebui să existe dreptul de a nu emigra pentru a rămâne în propria țară. Este necesar ca fiecărui bărbat și fiecărei femei să-i fie garantată posibilitatea de a trăi o viață demnă, în societatea în care se află. Din păcate, mizeria, războaiele și criza climatică îi constrâng pe mulți să fugă. De aceea, toți suntem chemați să creăm comunități pregătite și deschise să primească, să promoveze, să însoțească și să integreze pe cei care bat la ușile noastre.

Această provocare a fost în centrul lui Rencontres Méditerranéennes, desfășurate în zilele trecute la Marsilia și la a cărei sesiune de încheiere am participat ieri, mergând în acel oraș, răscruce de popoare și culturi.

Mulțumesc în mod special episcopilor din Conferința Episcopală Italiană care fac totul pentru a ajuta pe frații noștri și surorile noastre migranți. L-am auzit, puțin mai înainte, pe Monseniorul Baturi la televizor, în programul "A Sua Immagine" care explica asta.

Vă salut pe voi toți, romani și pelerini din Italia și din atâtea țări, îndeosebi Seminarul diecezan internațional Redemptoris Mater din Köln, în Germania. Așa cum salut și grupul de persoane afectate de boala rară numită "ataxie", cu cei din familiile lor.

Reînnoiesc invitația de a participa la Veghea ecumenică de rugăciune, intitulată "Together - Împreună", care va avea loc sâmbăta viitoare, 30 septembrie, în Piața "Sfântul Petru", ca pregătire pentru Adunarea sinodală care va începe la 4 octombrie.

Să amintim martirizata Ucraina și să ne rugăm pentru acest popor care suferă mult.

Urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat