Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Conferință de presă a Sfântului Părinte Francisc în zborul de întoarcere din călătoria apostolică la Marsilia (22-23 septembrie 2023)

Matteo Bruni:

Bună seara, Sanctitate, bună seara tuturor! Mulțumim pentru acest timp pe care ni-l dedicați în zborul de întoarcere. A fost o călătorie deosebită în care ați putut simți, cum spunea Eminența Sa cardinalul Aveline, și tot afectul francezilor care au venit să se roage cu dumneavoastră. Dar cred că mai sunt întrebări sau probleme pe care jurnaliștii voiau să vi le adreseze sau dacă dumneavoastră voiați să ne spuneți vreun cuvânt.

Papa Francisc:

Bună seara, multe mulțumiri pentru munca voastră. Înainte de a uita, voiam să spun două lucruri. Primul: astăzi cred că este ultimul zbor al lui Roberto Bellino, pentru că iese la pensie: mulțumesc, mulțumesc, mulțumesc! Și al doilea lucru, astăzi este ziua de naștere a lui Rino, inefabilul Rino (Anastasio). Aplauze pentru el! Acum, cu plăcere, puneți întrebările.

Raphaelle Schapira - France Televisions:

Sanctitate, bună seara! Dumneavoastră ați început pontificatul la Lampedusa, denunțând indiferența. După zece ani, cereți Europei să fie solidară. Sunt zece ani de când repetați același mesaj. Înseamnă că dumneavoastră ați eșuat?

Papa Francisc:

Aș spune că nu. Aș spune că creșterea a mers lent. Astăzi există conștiința problemei migratoare. Există conștiința. Există și conștiința că este un lucru care a ajuns la un punct... ca un "cartof fierbinte" care nu se știe cum să se ia. Angela Merkel a spus odată că se rezolvă mergând în Africa și rezolvând-o în Africa, ridicând nivelul popoarelor africane.

Dar au existat cazuri care sunt urâte, cazuri foarte urâte, unde migranții, ca într-un "ping-pong", au fost trimiși înapoi... Și se știe că de atâtea ori ajung în lagăre, ajung mai rău decât înainte. Am urmărit viața unui tânăr, Mahmoud, care încerca să iasă de acolo, pentru că a plecat... Și, la sfârșit, s-a spânzurat; nu a reușit, pentru că nu tolera această tortură. Eu v-am spus vouă să citiți acea carte Frățiorul, Hermanito... Oamenii care vin sunt mai întâi vânduți, apoi le iau banii... pentru a plăti...; apoi îi pun să telefoneze familiei ca să trimită mai mulți bani... Sărmanii! O viață teribilă. Am auzit pe unul care a fost martor, care atunci când noaptea, în momentul îmbarcării, a văzut acea navă așa simplă, fără siguranță, nu voia să se îmbarce. "Bum, bum": s-a terminat istoria. Este împărăția terorii! Suferă nu numai pentru că au nevoie să iasă, ci suferă pentru că acolo este împărăția terorii. Sunt sclavi. Și noi nu putem, fără a vedea lucrurile, să-i trimitem înapoi ca și cum ar fi o minge de ping-pong. Nu. Pentru aceasta spun din nou principiul: migranții trebuie primiți, însoțiți, promovați și integrați. Dacă tu nu poți să-l integrezi în țara ta, însoțește-l și integrează-l în țara sa, dar nu-l lăsa în mâinile acestor cruzi traficanți de persoane.

Drama migranților este aceasta astăzi: faptul că noi îi trimitem înapoi și cad în mâinile acestor nenorociți care fac mult rău. Îi vând, îi exploatează. Acei oameni încearcă să iasă. Există câteva grupuri de persoane care se dedică să salveze oamenii de pe mare. Am invitat pe unul dintre ei să participe la Sinod, pe unul care este conducătorul de la Mediterranea Saving Humans. Ei îți relatează istorii teribile.

În prima călătorie, așa cum ați spus dumneavoastră, am mers la Lampedusa. Lucrurile s-au îmbunătățit, cu adevărat, există mai mult conștiință astăzi. Atunci nu se știa. Și nu ne spuneau adevărul. Îmi amintesc că, la Casa "Sfânta Marta", era o "recepționeră" care era etiopiană, fiică de etiopieni, cunoștea limba și ea urmărea la televizor călătoria mea. Și la Lampedusa era unul, un sărman etiopian, care îmi explica torturile și aceste lucruri; și traducătorul - ea mi-a spus - a spus minciuni, a spus ceea ce nu a spus celălalt, a "îndulcit" situația. Este greu de avut încredere. Atâtea drame... În ziua aceea în care am fost acolo, mi-au spus: "Priviți femeia aceea" - era un medic - "priviți femeia aceea": mergea printre cadavre privind fețele, pentru că o căuta pe fiica sa, pe care nu o găsise.

Aceste drame... Nouă ne face bine să luăm în mână această realitate: ne va face mai umani, mai umani și de aceea și mai divini. Aceasta este o chemare. Aș vrea să fie ca un strigăt: "Să fim atenți! Să facem ceva!". Nu știu... Conștiința s-a schimbat, cu adevărat, astăzi este mai multă conștiință. Și asta a fost pentru mine nu pentru că am vorbit, ci pentru că oamenii și-au dat seama de problemă. Vorbesc mulți despre asta.

A fost prima mea călătorie și acolo am simțit un lucru interior. Eu nici măcar nu știam unde era Lampedusa, nici măcar, dar am ascultat istoriile, am citit ceva și în rugăciune am simțit: "Tu trebuie să mergi acolo", ca și cum Domnul m-ar fi dus acolo. Prima călătorie. Mulțumesc.

Clément Melki - Agence France-Presse (AFP):

Bună seara, Sfinte Părinte. În această dimineață l-ați întâlnit pe Emmanuel Macron, după ce ați exprimat dezacordul dumneavoastră față de eutanasie. Guvernul francez se pregătește să aprobe o lege controversată cu privire la sfârșitul vieții. Ne-ați putea spune, vă rugăm, ce i-ați spus președintelui francez în această privință? Și dacă credeți că puteți să-l determinați să-și schimbe ideea? Mulțumesc.

Papa Francisc:

Astăzi nu am vorbit despre această temă, dar am vorbit în cealaltă vizită, atunci când ne-am întâlnit, și am vorbit clar despre asta, când a venit el în Vatican. I-am spus părerea mea, clară: cu viața nu ne jucăm, nici la început, nici la sfârșit, nu ne jucăm. Și nu este părerea mea, înseamnă a păzi viața! Pentru că, după aceea, vei termina cu acea politică a non-durerii, a unei eutanasii umaniste... Cu privire la asta, vreau să repet invitația de a citi o carte: este din 1907, un roman, se numește "Stăpânul lumii", The Lord of the World sau The Lord of the Earth, are cele două titluri. Autorul este Robert Benson, un scriitor futurist: arată cum vor fi lucrurile la sfârșit. Totul este... se elimină diferențele, toate; și se elimină durerile, toate; și eutanasia este unul dintre aceste lucruri: moartea dulce; și selecția înainte de naștere... Ne arată cum acest om prevăzuse conflicte actuale. Astăzi, să fim atenți la colonizările ideologice care ruinează viața umană, care merg împotriva vieții umane. Astăzi se șterge viața bunicilor, de exemplu, în timp ce bogăția umană trece prin dialogul nepoților cu bunicii. Se șterg, sunt bătrâni, nu sunt de folos. Cu viața nu ne jucăm. De această dată nu am vorbit despre asta cu președintele, dar cealaltă dată da, atunci când a venit și i-am spus părerea mea: cu viața nu ne jucăm. Fie prin legea de a nu lăsa să crească pruncul în sânul mamei, fie pentru legea eutanasiei în boli sau la bătrânețe. Și nu spun că aceasta este o problemă de credință, nu, este un lucru uman, uman. Este vorba de o formă urâtă de compasiune. Astăzi știința a ajuns să facă în așa fel încât vreo boală dureroasă să fie mai puțin dureroasă și o însoțește cu atâtea medicamente. Cu viața nu ne jucăm. Cu viața nu ne jucăm.

Javier Martínez-Brocal, de la ABC:

Sfinte Părinte, mulțumim pentru că răspundeți la întrebări, mulțumim pentru acest timp pe care ni-l dedicați, mulțumim pentru această călătorie care a fost foarte intensă și foarte densă în conținuturi. Până la capăt, dumneavoastră ați vorbit și despre Ucraina, despre situația din Ucraina. Cardinalul Zuppi tocmai s-a întors de la Beijing. Există progrese în această misiune, cel puțin în problema umanitară a întoarcerii copiilor? Apoi, o întrebare și un pic dură însă: cum trăiți faptul, personal, că această misiune nu reușește să smulgă niciun rezultat concret până acum? Dumneavoastră ați vorbit într-o audiență despre frustrare: dumneavoastră simțiți frustrare? Mulțumesc.

Papa Francisc:

Acel lucru este adevărat, oarecare frustrare se simte, pentru că Secretariatul de Stat face totul pentru a ajuta în asta. Și misiunea Zuppi a mers acolo... Există ceva cu copiii care merge bine. Dar acest război - îmi vine în minte că este și un pic interesat, nu numai de problema ruso-ucraineană, ci pentru a vinde armele, știi?, comerțul de arme. Îmi spunea cineva, în urmă cu câteva luni, că astăzi investițiile care dau mai mult profit sunt fabricile de arme, adică fabrici de moarte. Poporul ucrainean este un popor martir care are o istorie foarte martirizată, o istorie care provoacă suferință. Nu este prima dată: în timpul lui Stalin a suferit mult, mult, mult. Este un popor martir. Dar noi nu trebuie să ne jucăm cu martiriul acestui popor, trebuie să ajutăm să se rezolve lucrurile în modul cel mai posibil: cel mai real și cel mai posibil. În războaie, realul este posibilul. Să nu ne facem iluzii că mâine cei doi lideri aflați în război merg să mănânce împreună. Dar până la posibil, unde vom ajunge. Umili, dar a face posibilul. Acum am văzut că unele țări se dau înapoi, că nu dau armele: începe procesul unde martirul va fi poporul ucrainean, cu siguranță. Și acesta este un lucru urât.

Înainte de a încheia, vreau să mă întorc la prima temă, la călătorie. Marsilia este o civilizația cu atâtea culturi, atâtea culturi. Este un port de migranți. Odinioară erau migranți spre Cayenna, de acolo plecau condamnații, mergeau în închisoare la Cayenna. Arhiepiscopul mi-a dăruit Manon Lescaut pentru a-mi aminti istoria aceea. Marsilia este o cultură de întâlnire. Ca ieri, în întâlnirea cu reprezentanții din diferite religii: conviețuiesc islamici, evrei, creștini. Se face conviețuirea. Este o cultură a ajutorului. Marsilia este un mozaic creativ, este această cultură a creativității. Este un port care este un mesaj în Europa. Marsilia primește. Marsilia primește și respectă și face o sinteză fără a nega identitatea oricărui popor. Trebuie să regândim această problemă, pentru celelalte localități: capacitatea de a face asta.

Întorcându-ne asupra migranților, sunt cinci țări care suferă [din cauza venirii] atâtor migranți; dar, în unele dintre aceste țări, există sate goale! Mă gândesc la cazul concret pe care-l cunosc: există un sat unde locuiesc mai puțin de 20 de bătrâni și nimic mai mult! Vă rog, aceste sate să facă un efort pentru a integra. Avem nevoie de mână de lucru, Europa are nevoie de asta! Migrațiile bine conduse sunt o bogăție, sunt o bogăție. Să ne gândim un pic la această politică migratoare, ca să fie mai rodnică și să ne ajute mult.

Acum, de vreme ce călătoria este scurtă, vine cina, precum și sărbătoarea pentru ziua de naștere a lui Rino și de bun-rămas al acestui coleg. Terminăm aici. Multe mulțumiri! Multe mulțumiri pentru munca voastră și pentru întrebările voastre. Și înainte, până la următorul zbor.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat