Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Zile de formare pentru preoți la Seminarul Mare

Între 19 și 21 septembrie 2023, 41 de preoți din Dieceza de Iași au participat la zile de formare la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași. A fost a șasea dintre cele opt sesiuni de cursuri de formare propuse de PS Iosif Păuleț într-o scrisoare circulară adresată preoților la 29 martie 2023. A fost un timp propice pentru împărtășiri îmbogățitoare, schimb de idei, comuniune în ascultarea "cursurilor" și în celebrarea Sfintei Liturghii.

În prima zi ne-a vorbit pr. Daniel Iacobuț, director al Oficiului pentru Pastorația Liturgică, despre însemnătatea unității: "Unitatea este principala sarcină în fișa postului unui preot". Artizanul prim al unității este Duhul Sfânt, cel care "țese unitatea în diversitățile noastre". A fost abordată problema singurătății și a locuirii cu sine care îi revine preotului (habitare cum se). Duhul Sfânt a fost prezentat ca mare consolator, cuvânt care etimologic (con-solo-are) înseamnă a sta cu cine este singur. Conflictele sunt inevitabile, ele pot fi constructive sau distructive, în funcție de premisele și finalitățile pe care ni le stabilim.

Pr. Felician Tiba, însoțit de Eugenia Dămătăr, ne-au listat problemele complexe cu care se confruntă familia, prezentându-ne multiplele orientări pe care le cunoaște societatea de astăzi. Familia are în sine vocația rodniciei. E un criteriu de a recunoaște autenticitatea ei în întâlnirea cu formele surogat de familie propuse astăzi de diferite ideologii. Pentru timpurile noastre se recomandă un catecumenat matrimonial, prin care tinerii sunt instruiți asupra caracteristicilor căsătoriei creștine.

"Comunicarea în era digitală" s-a intitulat prezentarea făcută de conf. univ. dr. Ilie Fârte. A insistat asupra deontologiei comunicării preotului, obligația de a recurge la un vocabular îngrijit, grija de a folosi cuvinte care nu-i compromit și nici prejudiciază statutul. La final, ne-a oferit trei principii ale comunicării: sinceritate, autenticitate și viralitate.

Joi, 21 septembrie, am debutat în cursurile noastre de formare cu un test pe care ni l-a pregătit pr. Iosif Antili, profesor de Sfânta Scriptură la Seminar. Am primit 40 de întrebări legate de Biblie și de interferența ei cu activitățile pastorale din parohie. Cât de mult modelează Biblia viața noastră? Cât de mult ne definește? Biblia este vastă, ea devine oglinda vieții noastre spirituale, tot ea e cea care ne arată și limitele. Păstorii au marea responsabilitatea, spune Papa Francisc, de a-i ajuta pe oameni să cunoască Cuvântul și de a-l promova. De aceea, primatul Bibliei în organizarea și configurarea vieții Bisericii nu trebuie niciodată neglijat.

Vlad Ropotică, într-o prezentare dinamică și antrenantă, ne-a vorbit despre preot în era digitală, structurându-și expunerea pe trei mari puncte: Ethos, Logos, Pathos. Astăzi totul trebuie să fie ușor, repede, simplu, în consecință, superficial. E contextul, ethos, în care trăiește preotul. Cum trebuie să fie Logosul lui? Să aibă un scop precis, un mesaj grefat pe nevoi reale și un adevăr clar, emoțional și orientat spre viitor. Destinatarii sunt mulți; dacă e vorba de tineri, ei doresc modele, nu discursuri verbale insipide.

După-amiaza l-am avut la microfon pe pr. Marcelin Rotaru, care ne-a pus înaintea unei întrebări: Cum îmbinăm munca pastorală cu viața spirituală? Noi suntem cei care au depășit fața copilăriei spirituale: "nu putem trăi spiritual fără să mâncăm spiritual". Rugăciunea este indispensabilul din viața oricărui preot, prin care se mântuiește pe sine și pe cei încredințați lui.

În încheierea acestor momente formative, joi seară ne-am bucurat de salutul și prezența în amfiteatrul seminarului a patru episcopi: PS Iosif Păuleț, PS Petru Sescu, PS Petru Gherghel și ÎPS Ioan Robu. Păstorul Diecezei de Iași ne-a creionat anumite probleme cu care se poate confrunta preotul. Problemele există și depinde mult de preot, atât crearea, cât și rezolvarea lor. Rugăciunea a fost din nou evidențiată: "Un preot care nu se roagă nu este altceva decât un actor". Cazurile de abandonare a preoției, resimțite în ultimii ani, au de multe ori drept cauză absența rugăciunii. Apoi, trebuie cultivată comuniunea dintre preoți. Nimeni nu trebuie să opteze pentru un drum de singurătate.

Îi mulțumim Domnului pentru aceste zile, de asemenea și Seminarului pentru găzduirea atât de ospitalieră!

Domnul să ne facă preoți atenți la cerințele timpului, statornici în chemare și dăruiți în slujire!

Pr. Cristian Diac

* * *

Întâlniri de formare pentru preoții Diecezei de Iași (mai-octombrie)


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat