Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Gânduri la cinci ani de la beatificarea Fericitei Veronica Antal

(22 septembrie 2018 - 22 septembrie 2023)

Câți fiori și emoții amestecate cu lacrimi de bucurie! Când mă gândesc acuma, parcă nu-mi vine să cred că beatificarea ei a avut loc, și nu pentru că nu este sfântă, nici pentru munca pe care trebuie să o depună atâtea persoane pentru a instrui un asemenea proces de beatificare, cât mai ales pentru munca pe care trebuie să o depună un creștin pentru a ajunge să fie așezat la cinstea altarelor. În aceste momente de aniversar unicul cuvânt care-mi vine-n minte este cel de responsabilitate. Să fii, cu alte cuvinte, serios și responsabil cu viața primită în dar de la Cristos și să vrei din toată inima să devii ceea ce ești prin botez, sfânt între sfinți, chip și imagine a lui Dumnezeu. Așa a vrut Fericita Veronica să devină, așa a lucrat, așa a devenit, toate această devenire fiind posibilă numai și numai cu ajutorul altor persoane, evident al bunului Dumnezeu în primul rând, fără de care nu ne cade un fir de păr din cap.

Ajunsesem cu ceva zile înainte de beatificare în țară, pentru a pregăti bine - împreună cu mulți alți frați și seminariști și tineri - momentul beatificării, iar cu câteva zile înainte îmi stabilisem cartierul general la Nisiporești. Era o forfotă de nedescris: alergau cu toții și le vedeam bucuria pe chipuri. Unii curățeau biserica, alții montau băncile pentru pelerini; consătenii Veronicăi se pregăteau și ei pentru primirea oaspeților. Iar pe buzele tuturor era un singur cuvânt: Veronica. Veronica urma să fie beatificată și, cu acest act, era înscrisă în calendarul Bisericii Catolice pentru totdeauna, deocamdată cu titlul de fericită. Tânăra Veronica, martira curăției, terțiară franciscană și membră a Armatei Maicii Domnului, prima româncă, prima femeie, prima tânără, prima moldoveancă, prima nisiporeșteancă, titrau toate ziarele și televiziunile din țară, urma să fie beatificată în frumoasa biserică din Nisiporești închinată Adormirii Maicii Domnului.

Lumea începuse să se reverse în acest mic Betleem încă dinainte cu două zile, iar la mormântul ei era coadă, cu toții apropiindu-se de ea ca să-i mulțumească pentru bucuria pe care le-o făcea, această fată simplă de la țară, acest crin însângerat care, în fața agresorului, știuse să rămână ceea ce fusese aleasă să fie din veșnicie, Mireasă a lui Cristos. Soseau continuu credincioșii, în valuri, și cântau imnul care fusese cu puțin înainte compus de un vrednic părinte, și pus pe note de un altul: Au înflorit iar în Moldova crinii/ Grădina Maicii Domnului s-a îmbrăcat/ cu mii și mii de flori înmiresmate/ dar a-nflorit și-un crin însângerat. Îngeri ai Domnului/ în Cartea Vieții, să scrieți că eu sunt al lui Isus/ frate creștin și soră nu uita/ când ești rănit, ridică-te, nu renunța!

Visam. Era o atmosferă de rai domnesc!

În dimineața beatificării soarele răsărise mai degrabă ca de obicei, pentru a se bucura și el de sărbătoare, și pentru a face din nimbul lui coroană pe capul Fericitei Veronica. Începeau să vină și ierarhii, toți prezenți ca niciodată, în frunte cu prefectul Congregației pentru Cauzele Sfinților, pe atunci cardinalul Angelo Becciu, însoțit de episcopul nostru, Mons. Petru Gherghel. Preoții, la fel, se revărsaseră la Nisiporești din toate parohiile țării, iar credincioșii, catolici și ortodocși, nu mai conteneau.

Și... a început Sfânta Liturghie, în cadrul căreia urma să auzim clar cuvintele Sfântului Părinte Papa: "Noi, la cererea fratelui nostru Petru Gherghel, episcop de Iași..., cu autoritatea noastră apostolică..., o declarăm FERICITĂ pe Venerabila Slujitoare a lui Dumnezeu Veronica Antal, fecioară și martiră..., și poruncim ca sărbătoarea ei să fie înscrisă în calendar pentru ziua de 26 august. În numele Tatălui, și al Fiului, și al Sfântului Duh. Amin."

Terminată citirea decretului papal, toți au izbucnit în urale de nedescris. Era gata. Veronica Antal, după exact 60 de la moartea ei martirică, fusese ridicată la cinstea altarelor. Era gata, și totul începea de la capăt. Urma dezvoltarea cultului Fericitei Veronica. Și - slavă Domnului - continuă chiar foarte bine.

De atunci și până acum, mii și mii de credincioși, de orice stare socială, din țară și din străinătate, merg la mormântul ei pentru a se încredința bunului Dumnezeu prin mijlocirea ei. Iar ea, așa cum făcuse toată viața, mijlocește continuu.

Fericită Veronica, roagă-te pentru noi!

Pr. Damian Pătrașcu,
ministru provincial

*

TVR Iași: Liturghia de beatificare a Fericitei Veronica Antal:

* * *

Secțiunea specială "Veronica Antal" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat