Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Cu 70 de ani în urmă, în comemorarea Sfântului Matei, vocația la preoție a Papei Francisc

În urmă cu șaptezeci de ani, la 21 septembrie 1953, se năștea vocația sacerdotală a Papei Francisc. Jorge Mario Bergoglio avea aproape 17 ani, în Argentina este sărbătoarea studentului, pentru Biserică este comemorarea Sfântului Matei, un păcătos public chemat de Isus să devină apostol. Însuși papa a relatat ce s-a întâmplat în acea zi așa de specială:

"Înainte de a merge la sărbătoare, am trecut prin parohia unde mergeam, am găsit un preot, pe care nu-l cunoșteam, și am simțit necesitatea de a mă spovedi. Aceasta a fost pentru mine o experiență de întâlnire: am găsit că mă aștepta cineva. Dar nu știu ce s-a întâmplat, nu-mi amintesc, chiar nu știu pentru ce era acolo acel preot, pe care nu-l cunoșteam, pentru ce am simțit această voință de a mă spovedi, dar adevărul este că mă aștepta cineva. Mă aștepta de mult timp. După Spovadă am simțit că s-a schimbat ceva. Eu nu eram același. Am auzit chiar ca o voce, o chemare: eram convins că trebuia să devin preot. Această experiență în credință este importantă. Noi spunem că trebuie să-l căutăm pe Dumnezeu, să mergem la el ca să cerem iertare, dar atunci când noi mergem, el ne așteaptă. El este mai înainte! Noi, în spaniolă, avem un cuvânt care explică bine asta: «Domnul mereu ne primerea», este primul, ne așteaptă! Și acesta este tocmai un har mare: a găsi pe unul care te așteaptă. Tu mergi păcătos, dar el te așteaptă pentru a te ierta." (Veghea de Rusalii, 18 mai 2013).

Vocația lui Francisc se naște în experiența milostivirii lui Dumnezeu. Motoul papei este "Miserando atque eligendo", adică, privindu-l cu milostivire și alegându-l: este luat dintr-o omilie a Sfântului Beda Venerabilul, preot din secolul al VIII-lea, când vorbește despre Isus care-l cheamă pe Matei vameșul și îl privește cu sentiment de iubire și îl alege ca discipol al său.

Francisc a descris de mai multe ori tabloul vocației Sfântului Matei de Caravaggio din Biserica "San Luigi dei Francesi", la Roma, pe care îi plăcea să-l privească adesea:

"Isus venea de la vindecarea unui paralitic și în timp ce pleca l-a găsit pe acest om numit Matei. Spune evanghelia: «A văzut un om numit Matei». Și unde era acel om? Așezat la biroul de impozite. Unul din aceia care punea poporul lui Israel să plătească impozite, pentru a le da romanilor: un trădător al patriei. Aceștia erau disprețuiți. Acel om se simte privit de Isus. I-a spus: «Urmează-mă». «El s-a ridicat și l-a urmat». Dar ce s-a întâmplat? Aceea este forța privirii lui Isus. Cu siguranță l-a privit cu atâta iubire, cu atâta milostivire: acea privire a lui Isus milostiv: «Urmează-mă, vino». Și celălalt, privind deoparte, cu un ochi pe Dumnezeu și cu celălalt banii, agățat de bani cum l-a pictat Caravaggio: exact așa, agățat precum și cu o privire aspră, antipatică. Și Isus iubitor, milostiv. Și rezistența acelui om care voia banii - era atât de sclav al banilor - cade. «El s-a ridicat și l-a urmat». Este lupta între milostivire și păcat. Dar cum a intrat iubirea lui Isus în inima acelui om? Care a fost ușa pentru a putea intra? Pentru că acel om știa că este păcătos: știa asta. Prima condiție pentru a fi mântuit este de a se simți în pericol; prima condiție pentru a fi vindecat este de a se simți bolnav. A se simți păcătos este prima condiție pentru a primi această privire de milostivire. Unul poate să spună: «Părinte, dar este un har de a se simți păcătos, cu adevărat?». Pentru că înseamnă a simți adevărul. Dar nu păcătos în abstract: păcătos pentru asta, pentru asta, pentru asta, pentru asta. Păcat concret, păcate concrete! Și noi toți avem multe păcate! Să mergem acolo și să ne lăsăm priviți de Isus cu acea privire milostivă plină de iubire." (Omilie la Sfânta Marta, 21 septembrie 2017).

Francisc afirmă că se simte ca Matei:

"Acel deget al lui Isus așa... spre Matei. Așa sunt eu. Așa mă simt. Ca Matei. Gestul lui Matei mă impresionează: ia banii săi, ca și cum ar spune: «nu, nu pe mine! Nu, acești bani sunt ai mei!». Iată, acesta sunt eu: un păcătos spre care Domnul și-a îndreptat ochii săi. Și asta este ceea ce am spus atunci când m-au întrebat dacă acceptam alegerea mea ca pontif" (Interviu cu părintele Antonio Spadaro, 19 august 2013).

(După Vatican News, 21 septembrie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat