Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

PS Cristian Dumitru Crișan

Scrisoare deschisă
Ziua Mondială a Migrantului și Refugiatului
24 septembrie 2023

Excelențele Voastre,
dragi confrați preoți,
iubiți credincioși,

Harul Domnului nostru Isus Cristos și dragostea lui Dumnezeu Tatăl și împărtășirea Spiritului Sfânt să fie cu noi, cu toți cei care, așa cum ne spune Sfântul Părinte, călătorim împreună, dornici "să ajungem la destinația comună a călătoriei noastre". Suntem în plină desfășurare a parcursului sinodal și de aceea ne simțim mai mult impulsionați să mergem împreună, construind comunități gata "să primească, să protejeze, să promoveze și să integreze pe toți, fără deosebire".

Vă salut cu drag pe toți, împărtășind aceeași dorință a Papei Francisc de a ne simți liberi în drumul călătoriei noastre pe pământ. De fapt, de garantarea acestei libertăți se leagă și tema celei de-a 109-a Zile Mondiale a Migrantului și a Refugiatului de anul acesta, "Liberi de a alege dacă să emigreze sau să rămână", ce va fi celebrată la nivelul Bisericii Universale la data de 24 septembrie 2023.

Aplecându-ne cu atenție asupra mesajului Sfântului Părinte, constatăm că decizia de a migra a celor mai mulți oameni nu este dictată de libertate, ci de constrângere. De prea multe ori aceștia sunt forțați să-și părăsească țara și pământul pentru o altă viață, pentru un trai mai demn. Teama pentru viața proprie a constrâns milioane de oameni să-și caute refugiul în alte țări, iar lucrul acesta ni-l poate povesti însăși Sfânta Familie, Iosif și Maria, cum l-au luat pe copilul Isus și au fugit în Egipt (Mt 2,13). Lipsa hranei și a apei, precum și dezastrele naturale au forțat zeci de milioane de oameni să-și caute un viitor în altă parte, iar lucrul acesta ni-l pot relata membrii familiei lui Iacob, care au părăsit Canaanul și au căutat adăpost în Egipt, la Iosif devenit guvernator (Gen 46,6).

Papa Francisc amintește aceste întâmplări din Sfânta Scriptură pentru a ne ajuta să înțelegem mai bine cauzele migrației; iar vorbind despre idealul primei comunități (Fap 2,44-45) și celebrarea jubileului pentru poporul lui Israel (Lev 25,13) ne pune înainte adevărate modele de comportament care ar putea diminua fenomenul migrației. Garantarea accesului tuturor la bunul comun și la dezvoltarea umană integrală, precum și respectarea drepturilor fundamentale, sunt o datorie a tuturor. Toți, oameni cu putere de conducere, guverne, organizații sau oameni simpli, suntem datori să apărăm viața și să-i ajutăm pe cât mai mulți să nu devină "victime ale iluziilor și ale traficanților fără scrupule".

Cuvintele lui Isus din Matei 25,35-36 ne pun pe gânduri, pentru că El "însuși bate la ușă". De modul în care îl recunoaștem și îl slujim în cei "vulnerabili" depinde răsplata noastră.

Preiau cuvintele Sfântului Părinte și o rog pe Maica noastră Cerească să ne ajute să mergem împreună, pentru a merge departe, pentru a ajunge la destinație. Amin.

Ep. Cristian Dumitru Crișan
președinte,
Comisia pentru Migranți
din cadrul Conferinței Episcopilor din România

 

 

 

 

 

* * *

Scrisoarea Comisiei pentru Migranți din cadrul Conferinței Episcopilor Catolici din România

Scrisoarea deschisă a PS Cristian Dumitru Crișan pentru Ziua Mondială a Migrantului și Refugiatului 2023

Comisia pentru Migranți a CER: Materiale propuse pentru Ziua Mondială a Migrantului și Refugiatului 2023

Papa Francisc: Mesaj pentru a 109-a Zi Mondială a Migrantului și a Refugiatului (24 septembrie)


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat