Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Comisia pentru Migranți - Ziua Mondială a Migrantului și Refugiatului (24 septembrie)

Suntem în pragul celei de-A 109-a Zi Mondială a Migrantului și Refugiatului care va fi celebrată pe data de 24 septembrie 2023, la nivelul Bisericii Universale. Pentru această zi Sfântul Părinte ne-a transmis un mesaj cu titlul "Liberi de a alege dacă să emigreze sau să rămână", amintindu-ne că de cele mai multe ori fenomenul migrației nu are la bază libertatea de a alege, ci nenumărate constrângeri. Comisia pentru Migranți din cadrul Conferinței Episcopilor din România, prin glasul PS Cristian Dumitru Crișan, președintele comisiei, alături de Secțiunea Migranți și Refugiați din cadrul Dicasterului pentru Promovarea Dezvoltării Umane Integrare, îi invită pe toți să se roage pentru o lume mai bună.

Biserica Universală a fost mereu sensibilă față de suferința oamenilor și se apleacă cu multă compasiune asupra lor, de aceea, mai ales în ultimii ani, ne-a invitat să privim cu mai multă milă la drama milioanelor de oameni care anual sunt nevoiți să migreze.

Sfântului Părinte ne invită anul acesta să analizăm cu atenție fenomenul migrației, cu precădere fluxurile migratoare, care sunt un "fenomen complex și articulat". Cel care dorește să înțeleagă mai bine realitatea și să tragă o concluzie corectă trebuie să țină cont de toate cele trei etape ale migrației: plecare, sosire și eventuală întoarcere. Nimeni nu poate înțelege corect fenomenul dacă nu înțelege cauzele și cât de liberă este decizia de a părăsi propria țară.

Mesajul pentru Ziua Mondială a Migrantului și Refugiatului este dedicată, așadar, libertății de alegere dacă să rămână sau să părăsească propria țară. Textul este structurat în trei părți distincte: 1. Cauzele migrației, așa cum reies din realitate și Sfânta Scriptură; 2. Modele de comportament pentru diminuarea fenomenului migrației; 3. Conștientizarea responsabilității noastre ca discipoli ai lui Cristos.

1. Cauzele Migrației:

Plecând de la Fuga Sfintei Familii în Egipt (Mt 2,13) și continuând cu refugierea familiei lui Iacob în Egipt (Gen 46,6), Sfântul Părinte ne conștientizează că, de cele mai multe ori, migrația oamenilor nu este o alegere liberă, ci una influențată de constrângeri. Fie că e vorba de cauze externe (conflicte, dezastre naturale, amenințări ale vieții), fie că e vorba de cauze interne (frica de sărăcie, de mizerie, de persecuții), de cele mai multe ori, omul alege să fugă din constrângere și nu în urma unei alegeri libere. Toți oamenii, dar mai ales Biserica, trebuie să se implice pentru a elimina motivele migrației, adresându-și două întrebări: "Ce anume putem face?" dar și "Ce anume trebuie să încetăm să facem?". Răspunsul la aceste întrebări îl regăsim în mesaj: "trebuie să ne străduim pentru a opri cursa înarmărilor, colonialismul economic, jefuirea resurselor altora, devastarea casei noastre comune."

2. Modele de comportament:

Idealul primei comunități creștine (Fap 2,44-45) și celebrarea jubileului pentru poporul lui Israel (Lev 25,13), pomenite de Sfântul Părinte în mesaj, devin modele de comportament greu de conceput astăzi: "Idealul primei comunități creștine pare așa de distant de realitatea de astăzi!". Migrația va deveni o alegere liberă atunci când toți se vor implica pentru a respecta drepturile fundamentale ale omului, pentru a împărți în mod egal bunurile pământului și a garanta accesul tuturor la dezvoltarea umană integrală. Misiunea de a se implica le revine tuturor, în primul rând "țărilor de origine și guvernanților lor", care trebuie să exercite politici bune și în slujba tuturor; iar pentru a evita ca "atâția bărbați, femei și copii să cadă victime ale iluziilor riscante sau ale traficanților fără scrupule" este nevoie ca cei care migrează să facă o alegere "informată și ponderată". Papa vorbește și de "un efort comun al fiecărei țări și al comunității internaționale pentru a asigura tuturor dreptul de a nu trebui să emigreze, adică posibilitatea de a trăi în pace și cu demnitate în propria țară", altfel vor fi încă "mulți care vor trebui să plece pentru a căuta o viață mai bună".

3. Conștientizarea responsabilității noastre:

Citând textul din Matei 25,35-36, Sfântul Părinte ne spune că "aceste cuvinte sună ca un avertisment constant de a recunoaște în migrant nu numai un frate sau o soră în dificultate, ci pe Cristos însuși care bate la ușa noastră". Ține de natura noastră de discipoli ai lui Cristos să ajutăm pe cel sărac și în nevoie, să arătăm un respect "maxim față de demnitatea fiecărui migrant".

Conferința Episcopilor din România, prin glasul PS Cristian Dumitru Crișan, împreună cu Comisia pentru Migranți, își dorește ca Ziua Mondială a Migrantului și Refugiatului să devină un punct de reper pentru modul în care credincioșii din România ar trebui să se raporteze la migranți și refugiați. Dorința Sfântului Părinte, dorința Bisericii Universale, devine și dorința noastră - "Oriunde decidem să construim viitorul nostru, în țara unde ne-am născut sau în altă parte, important este ca acolo să fie mereu o comunitate gata să primească, să protejeze, să promoveze și să-i integreze pe toți, fără deosebire și fără a lăsa în afară pe nimeni."

Încheiem preluând cuvintele PS. Cristian Dumitru Crișan, așternute în Scrisoarea deschisă pentru Ziua Mondială a Migrantului și Refugiatului: "O rog pe Maica noastră Cerească să ne ajute să mergem împreună, pentru a merge departe, pentru a ajunge la destinație. Amin."

Pr. Florin-Petru Sescu,
referent al Comisiei pentru Migranți

* * *

Scrisoarea Comisiei pentru Migranți din cadrul Conferinței Episcopilor Catolici din România

Scrisoarea deschisă a PS Cristian Dumitru Crișan pentru Ziua Mondială a Migrantului și Refugiatului 2023

Comisia pentru Migranți a CER: Materiale propuse pentru Ziua Mondială a Migrantului și Refugiatului 2023

Papa Francisc: Mesaj pentru a 109-a Zi Mondială a Migrantului și a Refugiatului (24 septembrie)


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat