Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizita episcopului Iosif Păuleț în Dieceza de Erfurt din Germania

În contextul unui parteneriat mai vechi între Dieceza de Iași și Dieceza de Erfurt din Germania, în perioada 15-18 septembrie 2023, a avut loc vizita episcopului diecezan Iosif Păuleț în Dieceza de Erfurt, însoțit de pr. Egidiu Condac, director general al Asociației Centrul Diecezan Caritas Iași, și pr. Vasile Petrișor, cancelar.

Păstorul Diecezei de Iași a fost primit chiar de episcopul de Erfurt, Ulrich Neymeyr, însoțit de directorul departamentului pentru bisericile din alte țări, domnul Sebastian Ulbrich. Programul stabilit de gazde a cuprins mai multe vizite în câteva comunități parohiale și călugărești de pe teritoriul diecezei, care numără aproape 140.000 de credincioși. Și ei, la fel ca și credincioșii și populația din țara noastră, au cunoscut experiența dificilă a perioadei socialismului, până la căderea Cortinei de fier de la sfârșitul anului 1989, moment de cotitură, care a însemnat reunirea cu Germania Federală și intrarea într-un ritm alert de restructurare și de dezvoltare.

Sâmbătă, 16 septembrie, cei doi ierarhi s-au întâlnit în cursul dimineții cu un grup de credincioși din Parohia "Sfântul Gerhard din Heiligenstadt", care, coordonat acum de părintele paroh Ludger Draeger, organizează de mai bine de 30 de ani, în preajma sărbătorilor de Crăciun, un transport anual de ajutoare umanitare în comunitatea parteneră din Rădăuți. În după-amiaza aceleiași zile, delegația a fost primită de surorile din Congregația "Surorile Sfintei Maria Magdalena Postel", care este prezentă și pe teritoriul Diecezei de Iași de mai bine de 20 de ani, în Parohia Schineni, unde se ocupă de un număr de 30 de copii și adolescenți defavorizați, găzduiți în centrul de plasament.

© www.bistum-erfurt.de
Punctul culminant al vizitei a fost duminică, 17 septembrie, când a avut loc pelerinajul diecezan tradițional, care a reunit în piața domului din Erfurt aproximativ 2.000 de credincioși și un număr de 35 de preoți. Tema pelerinajului din acest an a fost "Privire plină de speranță spre viitor". La finalul celebrării pontificale, episcopul Iosif Păuleț a avut ocazia să mulțumească episcopului Neymeyr pentru invitația pe care i-a adresat-o de a vizita și a cunoaște realitățile Bisericii locale din regiunea istorică Turingia din Germania de Est, invitându-l la rândul său să ne viziteze țara și dieceza.

Momentele de comuniune din aceste zile de vizită au constituit și un bun prilej prin care episcopul Diecezei de Iași și-a exprimat recunoștința față de preoții Diecezei de Erfurt, care în fiecare an contribuie, prin donațiile lor, pentru crearea și menținerea unui fond de solidaritate destinat diferitelor proiecte de susținere a preoților și a activităților pastorale din dieceza noastră.

În cursul după-amiezii de duminică, înainte de încheierea oficială a pelerinajului, episcopul Păuleț a avut ocazia să intre în dialog cu un grup de credincioși germani, dar și români care locuiesc temporar în Germania. Aceștia i-au adresat episcopului întrebări cu privire la viața socială, religioasă și economică din România și din Dieceza de Iași și au putut împărtăși din bucuriile și preocupările lor.

Închei acest mic jurnal de vizită pastorală cu un moment emoționant care a avut loc la începutul Liturghiei de pelerinaj, când episcopul Diecezei de Erfurt, în semn de comuniune, a purtat stola și crucea pectorală aduse în 2014, ca amintire de la Iași, de vicarul general care a participat la beatificarea episcopului martir Anton Durcovici.

Pr. Egidiu Condac


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat