Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Trebuie să fii un bucătar bun pentru a le reda atâtor tineri un nou apetit pentru viață.

Bucătăria inteligenței

de Giovanni Cesare Pagazzi

Școala este bucătăria inteligenței. Prea ușor de imaginat inteligența drept ceva exclusiv mental. În realitate, însuși numele său păstrează un mister variat. De fapt, cuvântul derivă din latinescul legere care înseamnă "a citi", a cărei rădăcină antică indică însă "a lega", "a ține împreună". De fapt, pentru a citi este necesar să se unească literele, silabele, cuvintele și frazele. Exprimând capacitatea de a lega, legere este și fundalul altor verbe, precum "a plăcea", "a îndrăgi" - adică "a iubit" - și "a dispune", adică "a alege", "a se decide pentru ceva sau cineva". Nu se iubește nici nu se alege fără a se lega. Prin urmare, "inteligență" înseamnă capacitatea de a percepe legăturile în cadrul lucrurilor, legăturile dintre lucruri. De aceea este aproape imposibil a avea o minte deschisă fără o inimă largă, sensibilă la ceea ce unește și leagă.

Așadar, inteligența este făcută din diferite ingrediente: mintea, inima, dar și mâinile și picioarele fără de care nu am fi cine suntem. Numărăm în baza zece pentru că sunt zece degetele de la mâini și reușim să percepem mai mult decât toate viețuitoarele legăturile dintre lucruri grație privirii favorizate de poziția dreaptă, susținută de picioarele noastre. Fără mâini și picioare nu am fi așa de inteligenți. Iată, școala ajută la degustarea gustului vieții în măsura în care toate ingredientele inteligenței vor fi bine gătite. În bucătărie se transformă materii prime, alăturând, amestecând, gătind elemente foarte diferite, uneori chiar contrastante, cum ar fi dulcele și săratul, acidul și bazicul. Pentru a favoriza o astfel de integrare ingredientele trebuie să fie modificate, curățate, măsurate, adăugate, reduse, pentru ca fiecare să evidențieze caracteristicile celorlalte.

Această operă de transformare nu angajează numai un individ, ci tot ambientul. De fapt, bucătăria este rod al unei culturi. Există o bucătărie franceză, japoneză, argentiniană etc. Totuși, chiar și în felul de mâncare cel mai tipic se regăsește întreaga lume. Italia este vestită prin cafea, dar aceasta a fost descoperită în Etiopia și provine în mare parte din America de Sud. Există o știință culinară care cere o transmitere precisă și o receptare atentă. Și totuși, bucătăria promovează inventivitatea, descoperirea originală, atingerea care transformă felul de mâncare tradițional într-un fel de mâncare cu gusturi reînnoite. Fiind foarte tradițională, bucătăria este locul creativității.

A găti nu este numai în vederea hrănirii, pentru că evidențiază și un alt aspect al mâncării, adică plăcerea și complăcerea. Gătind, oamenii amplifică experiența plăcerii grație căreia Creatorul - cu un limbaj în întregime din carne - profețește cărnii însăși demnitatea sa și răscumpărarea sa viitoare. De fapt, în momentul plăcerii, carnea se simte ridicată din povara mortală a limitei; tocmai pentru aceasta plăcerea este plăcere. Desigur, am putea lua pilule de carbohidrați, proteine și lipide, am putea să ne hidratăm cu lichide izotonice și hipotonice, dar a mânca și a bea este altceva. Cel care gătește intuiește proprietățile nutriționale și potențialitățile de plăcere ale fiecărui ingredient și ale combinării lor.

Pentru a găti este necesară încrederea în calitatea ingredientelor, în posibilitatea felului de mâncare și în aprecierea celor care îl vor gusta. În afară de asta, este cerută o mare respectare a timpurilor și lucrurilor pentru a evita ca o acțiune greșită să ruineze gustul felurilor de mâncare. Celui care gătește nu-i este suficientă buna intenție, ci are datoria de a cunoaște cât de mult îi place oaspetelui său, ceea ce poate să mănânce și cea ce trebuie sau nu trebuie să mănânce. Este lipsă de grijă a pregăti vegetarianului un fel de mâncare cu carne fie el și foarte bun, sau o bezea minunată diabeticului.

Măreția unui bucătar se măsoară și după capacitatea de a face apetisante chiar și mâncăruri care nu sunt imediat plăcute, dar sunt necesare sănătății. Caz emblematic este copilul care refuză legumele sau carnea; mama sau tata pricepuți cu cuptoarele vor pregăti feluri de mâncare în care legumele și carnea nici măcar nu se văd și nu se simt, și totuși sunt foarte prezente. Dar, probabil, gloria cea mai mare a unui bucătar se află în gâdilarea apetitului la cel care nu are apetit, la cel căruia nu-i este foame, a încetat să-i mai fie foame, sau chiar și-a impus să n-o mai simtă. Dacă bucătarul reușește să redeschidă breșa închisă în carnea neapetisantă este ca și cum ar învia un mort, dat fiind că foamea și setea sunt primele cuvinte rostite de corp pentru a afirma propria naștere. În special în Occident, foarte mulți copii, adolescenți și tineri nu au apetit față de viață, față de gustul lumii. Trebuie gâdilat apetitul lor.

La începutul noului an, este frumos de amintit tuturor protagoniștilor din școală, bucătărie a inteligenței, scena simpatică și înduioșătoare a Celui Înviat care, pe malul lacului, anunță vestea bună gătind pentru prietenii săi un pic de pește prăjit și pâine.

(După L'Osservatore Romano, 20 septembrie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat