Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Mesaj cu ocazia întâlnirii despre "Pacem in Terris", organizată de Academia de Științe Sociale

Eminenței Sale cardinalul
Peter K.A. Turkson,
cancelar al Academiei Pontificale de Științe Sociale

Trimit un salut călduros dumneavoastră și tuturor participanților la conferința internațională organizată de Academia de Științe Sociale și de Institutul de Cercetare despre Pace din Oslo pentru a comemora a șaizecea aniversare a publicării lui Pacem in Terris, enciclica istorică a Papei Ioan al XXIII-lea. Conferința este deosebit de oportună, din moment ce lumea noastră continuă să fie în mușcătura unui al treilea război mondial dus câte puțin pe rând și, în cazul tragic al conflictului din Ucraina, nu fără amenințarea de a recurge la armele nucleare.

De fapt, momentul actual se aseamănă în mod îngrijorător cu perioada imediat precedentă lui Pacem in Terris, când, în octombrie 1962, criza rachetelor din Cuba a dus lumea pe marginea unei distrugeri nucleare răspândite. Din păcate, în anii care au urmat după acea amenințare apocaliptică, nu numai numărul și puterea armelor nucleare au crescut, ci s-au mărit și alte tehnologii de război și chiar consensul de lungă durată despre interzicerea armelor chimice și biologice este în pericol. Astăzi mai mult ca oricând, trebuie să ascultăm avertismentul profetic al Papei Ioan conform căruia, în lumina forței distructive terifiante a armelor moderne, este și mai evident că "relațiile între state, ca și între indivizi, trebuie să fie reglementate nu de forța armată, ci după principiile rațiunii drepte: adică principiile adevărului, ale dreptății și ale cooperării viguroase și sincere".

În această privință, este foarte oportun ca această Conferință să dedice reflecțiile sale acelor părți din Pacem in Terris care discută despre dezarmare și despre parcursurile pentru o pace durabilă. Sper ca deliberările voastre, în afară de a analiza actualele amenințări militare și tehnologice la adresa păcii, să includă o reflecție etică disciplinată despre riscurile grave asociate la posesia de arme nucleare, despre necesitatea urgentă a unui progres reînnoit în dezarmare și despre dezvoltarea de inițiative pentru construirea păcii. Am declarat în altă parte convingerea mea că "folosirea energiei atomice pentru scopuri de război este imorală, așa cum este imorală posesia de arme nucleare" (Discurs la Memorialul Păcii din Hiroshima, 24 noiembrie 2019). Este responsabilitatea noastră a tuturor să menținem vie viziunea că "o lume liberă de arme nucleare este posibilă și necesară" (Discurs adresat Corpului diplomatic, 10 ianuarie 2022). În acest caz, munca Națiunilor Unite și a organizațiilor asemănătoare în sensibilizarea opiniei publice și în promovarea de măsuri normative corespunzătoare rămâne fundamentală.

În mod asemănător, preocuparea față de implicațiile morale ale războiului nuclear nu trebuie să facă să treacă pe planul al doilea problemele etice tot mai urgente ridicate de folosirea în războiul contemporan a așa-numitelor "arme convenționale", care ar trebui să fie utilizate numai în scop defensiv și nu îndreptate spre obiective civile. Sper ca o reflecție aprofundată despre această temă să ducă la un consens cu privire la faptul că acest arme, cu puterea lor distructivă imensă, nu vor fi folosite în așa fel încât să provoace "leziuni superflue sau suferințe inutile", pentru a folosi cuvintele din Declarația de la Sankt Petersburg. Principiile umanitare care au inspirat aceste cuvinte, întemeiate pe tradiția lui ius gentium, rămân valabile astăzi ca atunci când au fost scrise pentru prima dată, în urmă cu peste o sută cincizeci de ani.

Conștient de temele importante aflate în discuție în Conferință, exprim aprecierea mea raportorilor și participanților. Reafirm cu plăcere dorința de rugăciune exprimată de Papa Ioan la încheierea enciclicei sale, pentru ca "prin forța și inspirația lui Dumnezeu, toate popoarele să se poată îmbrățișa ca frați și surori, și pentru ca pacea la care tânjesc să poată înflori și domni mereu între ei". Trimit tuturor binecuvântarea mea.

Din Vatican, 12 septembrie 2023

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat