Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Note despre o reconstrucție istorică

Pius al XII-lea, papa care "știa"

de Matteo Luigi Napolitano

La Lettura, săptămânalul cultural de la Corriere della Sera, a publicat un interviu interesant cu Giovanni Coco, oficial de la Arhiva Apostolică Vaticană, care a prezentat un document inedit despre lagărele de exterminare din est. Este vorba despre o scrisoare din 14 decembrie 1942, trimisă de iezuitul german Lothar König confratelui Robert Leiber, secretar personal al lui Pius al XII-lea. În anexă, scrisoarea conține o statistică despre preoții deținuți în lagăre de concentrare și menționează lagărele de la Auschwitz și de la Dachau, amintind de destinul tragic al evreilor. "Ultimele informații din «Rawa Russka» cu furnalul SS, unde în fiecare zi erau ucise până la 6.000 de persoane, mai ales polonezi și evrei, le-am găsit ulterior confirmate de alte surse."

Coco a considerat enormă valoarea acestei scrisori, după cum spune el "un caz unic, pentru că reprezintă singura mărturie a unei corespondențe care trebuia să fie hrănită și prelungită în timp". Părinții König și Leiber erau prieteni. Amândoi erau antinaziști. König era parte integrantă din cercul Kreisau care, amintește Coco, era "o rețea a rezistenței germane compusă din catolici și protestanți, a cărei intelligence era în măsură să facă să ajungă la Roma știrile cele mai rezervate despre crimele hitleriste". Leiber, ne relatează documentele, era un cunoscut "iezuit german anti-hitlerist, fost profesor la Facultatea Teologică din München, secretar al cardinalului Pacelli, fost nunțiu în Germania și viitorul Pius al XII-lea, profesor la Universitatea Gregoriana din Vatican". Așadar, se înțelege pentru ce König începe scrisoarea către Leiber cu un "dragă prieten".

Informații ca acelea transmise de König ajunseseră deja la Vatican, la aliați și la organizațiile ebraice din diferite părți ale Europei ocupate de Germania nazistă. În aceeași scrisoare, părintele König apare foarte prudent, recomandând confratelui Leiber "să folosească acele informații cu atenția maximă, fără a spune un singur cuvânt care ar putea să trădeze sursele". Atenție, prudență, tăcere: acestea erau și ingredientele cercului Kreisau și ale Rote Kapelle, cele mai mari organizații care își propuneau eliminarea nazismului din Germania. Așa încât același König, după atentatul împotriva lui Hitler, a trebuit să fugă, pentru că era căutat. Așadar, recomandarea lui König făcută lui Leiber, așa cum afirmă Coco, "era o invitație la tăcere pentru a nu arde rețeaua rezistenței germane împotriva nazismului". Acestea sunt cuvintele exacte ale lui König: "Numerele sunt oficiale... Există și un raport al unor martori [...]. Ambele anexe au fost obținute cu riscul maxim. Nu numai cu riscul capului meu, ci și capul celorlalți dacă nu sunt folosite cu maxima prudență și grijă...".

Cu acest document, pentru Coco "de această dată există certitudinea că de la Biserica catolică germană ajungeau la Pius al XII-lea știri exacte și detaliate despre crimele care se comiteau împotriva evreilor. Se vorbește despre lagărul din Belzec, nu departe de orășelul ucrainean Rava-Rus'ka unde între 5 și 11 decembrie 1942 au fost împușcați peste cinci mii de evrei [...]. Dar în scrisoare se amintește și un alt raport pe care încă nu-l cunoaștem, referitor la Auschwitz". Această observație trebuie totuși temperată, luând în considerare timpurile de război și dificultățile de verificare a informațiilor.

De exemplu, la 1 iunie 1943, consulul italian de la Odessa comunica guvernului său că Pius al XII-lea "ar fi exprimat dorința de a influența direct guvernul român pentru a ajunge la un tratament mai uman al evreilor" și că pentru acest scop a trimis pe nunțiul apostolic de la București, Andrea Cassulo, în Transnistria. "Nunțiul - scria consulul italian - nu a luat ca adevăr absolut ghetoul «domesticit» care i-a fost arătat." Cât privește violențele antisemite, consulul afirma că era "greu de dat cifrele, dar multe mii, probabil zeci de mii de evrei au fost eliminați și arestați". Apoi, descriind evacuarea evreilor din Odessa și tratamentul inuman rezervat lor de germani în "cea mai cruntă iarnă" (decembrie 1941 - ianuarie 1942), consulul afirma că era dificil de spus dacă măsurile represive ar fi încetat și că depindea mult de situațiile locale.

A constata realitatea multiplelor situații și mai ales credibilitatea surselor era și neliniștea tuturor organizațiilor antinaziste. Juristul internațional Paul Guggenheim, care conducea sediul Congresului Mondial Ebraic de la Geneva, a blocat știrile despre lagărele de exterminare pe care subordonatul său, Gerhart Riegner, urma să le transmită evreilor englezi și americani și organizațiilor lor de ajutor. Guggenheim i-a cerut lui Riegner, în primul rând, să șteargă menționarea marilor crematorii; și apoi să adauge (în aceea care este partea a doua a comunicatului, așa cum este cunoscut astăzi) o avertizare despre neverificabilitatea surselor.

Arhivele engleze ne informează că la sfârșitul lui octombrie 1942, Guggenheim a mers la consulatul american din Geneva pentru a prezenta știrile pe care le-a primit cu privire la soarta evreilor în Europa de est. Aici se poate lăsa să vorbească însuși consulul american, Paul C. Squire, care a verbalizat cuvintele: "Informatorul profesorului Guggenheim confirmă că pentru toate știrile rele aduse de dr. Gerhart Riegner, secretar al Consiliului Ebraic Mondial de la Geneva, și de domnul Lichtheim, de la agenția ebraică pentru Palestina din Geneva, referitoare la situația ebraică în Letonia, cu excepția celor referitoare la detaliile asasinării evreilor și la numărul celor uciși, există numeroase divergențe în diferite rapoarte. Numai în esențial sunt unanime aceste rapoarte". Desigur, nicio mențiune nu era făcută de Guggenheim cu privire la crematorii.

Așa cum se știe, la 17 decembrie 1942 era dată o declarație inter-aliată de condamnare a crimelor naziste. Acest document era rodul și încoronarea justă a insistenței puternice a ebraismului internațional la președintele Roosevelt, căruia la 8 decembrie i-a fost înmânat personal un memorandum important despre tragedia ebraică. În acest pro-memoria, împărtășit apoi de Washington cu Londra, se afirma că "soluția finală" reprezenta "dispariția probabilă a tuturor popoarelor non-germanice care trăiesc în Lebensraum ["spațiul vital", n.r.] german". Trebuie notată contemporaneitatea între aceste evenimente și documentul găsit de Coco.

La 24 decembrie 1942, legat cu știrile primite în lunile precedente, venea și radio-mesajul de Crăciun al lui Pius al XII-lea. Acest radio-mesaj, bine primit de mass-media aliate, așa cum se știe a fost judecat de unii prea blând, pentru că papa (care vorbea și despre un "neam", înțeles ca "neam ebraic") nu vorbea explicit despre evrei. Și totuși, arhivele păstrează rezumatul unui colocviu din 29 decembrie 1942 dintre Pius al XII-lea și ministrul britanic în Vatican, Osborne.

"Am avut în această dimineață audiența obișnuită de anul nou cu papa", scria Osborne ministrului său de externe. "Mi-a spus să trimit saluturile sale cordiale Maiestăților Lor, primului ministru, dumneavoastră și națiunii britanice. Am îndeplinit instrucțiunile telegramei dumneavoastră nr. 195 și el a promis că va face orice lucru în favoarea evreilor. Mă îndoiesc că va există vreo declarație publică, în special din moment ce pasajele din radio-mesajul său de Crăciun se aplicau clar la persecutarea evreilor."

Concluzie la care au ajuns și diferiți istorici studiind documentele deschise recent.

Întorcându-ne la credibilitatea știrilor care proveneau din estul european, trebuie semnalat un alt episod singular cu privire la condamnarea crimelor hitleriste. În 1943, Statele Unite și Marea Britanie intenționau să publice o nouă declarație despre crimele de război germane în Polonia.

Declarația a fost transmisă la 30 august 1943 și publicată în culegerea oficială a Departamentului de Stat american. Un paragraf din acea declarație ar fi trebuit să menționeze camerele de gazare, dar după aceea a fost eliminat. De ce? Să lăsăm să vorbească documentele americane. "La sugestia guvernului britanic, care afirmă că nu există probe suficiente pentru a justifica o declarație cu privire la execuții în camerele de gazare, a fost concordat să se elimine ultima frază din paragraful al doilea din declarația despre crimele germane din Polonia de la «unde» la «camere de gazare», lăsând să se termine astfel al doilea paragraf cu «lagăre de concentrare»".

Cu alte cuvinte, nu erau siguri că la Auschwitz și la Birkenau existau camere de gazare.

În orice caz, despre știrile tragice care proveneau de la Rava-Rus'ka se vorbea pe prima pagină din "Jewish Post" deja la 1 februarie 1943. Nu este decât un exemplu al masei de știri mai mult sau mai puțin controlabile venite din estul european.

Așadar, dezbaterea istoriografică despre Pius al XII-lea se intensifică, îndeosebi prin angajarea tuturor arhivarilor vaticani care au reordonat și au deschis documentele despre pontificatul său (amintim aici seria "Evrei" de la Secretariatul de Stat, nu numai digitalizată ca și celelalte, ci și accesibilă complet pe internet de peste un an).

Gestionarea materialului arhivist atestă, așadar, o profesionalitate foarte înaltă a întregului personal, fără diferențe. Ceea ce nu poate decât să folosească la aprofundarea cercetărilor despre pontificatul pacellian.

(După L'Osservatore Romano, 19 septembrie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat