Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

In memoriam pr. Ioan Beșleagă: "Mă duc să alerg prin paradis..."

Pentru cei care l-au cunoscut, pr. Ioan Beșleagă a fost "părintele cu cârje". Ferm, atât în vestirea cuvântului lui Dumnezeu, cât și în administrarea cu responsabilitate a bunurilor încredințate prin mandat din partea episcopului, pr. Ioan Beșleagă, cel puțin pentru credincioșii din Parohia Oțeleni, a rămas părintele care a renovat una dintre cele mai "frumoase" biserici din Dieceza de Iași.

După cei 22 de ani în care a slujit în Parohia Oțeleni, după ce mai înainte slujise la Cireșoaia, Butea, Izvoarele (IS), s-a retras la Focșani pentru a se bucura de anii de pensie.

În anul 2018, împreună cu ceilalți colegi, printre care și IPS Ioan Robu, a celebrat 50 de ani de preoție, ocazie cu care a concelebrat împreună cu Papa Francisc în capela "Sfânta Marta" din Vatican, primind și binecuvântarea papei.

Om jovial, foarte priceput în multe, și-a dorit mereu din partea credincioșilor să corespundă mesajului lui Isus Cristos pe care el l-a vestit prin predică, cateheză și prin celebrarea sacramentelor. Aparent "dificil" din pricina "cârjelor", pr. Ioan Beșleagă avea un suflet sensibil, gata să lăcrimeze la nevoie și plin de entuziasm și bucurie acolo unde împrejurarea o cerea.

Nu s-a dat înlături de la muncă, indiferent de natura ei! Nu-i plăcea să se spună că un preot a "stat" în parohia X timp de..., ci că "a slujit", ceea ce știa din experiență. "Episcopul nu te trimite într-o parohie ca să stai, ci ca să slujești", spunea deseori, iar el a dovedit-o din plin în parohiile unde a avut bucuria să slujească.

Țintuit la pat de mai mulți ani, părintele Ioan s-a resemnat la gândul că într-o zi se va întâlni cu Cel pe care l-a slujit o viață, pe care l-a celebrat și l-a vestit până în ultima clipă. Deseori spunea cu haz: "Mă duc să alerg prin paradis, dacă aici nu am putut să alerg prea mult!"

Dumnezeu știe ce înseamnă viața unui om, cu atât mai a mult a unui preot: îi știe nopțile nedormite, preocupat de turma încredințată, îi știe limitele, îi știe entuziasmul în slujire, dar îi știe și suferința în eșec! Pr. Ioan Beșleagă și-a dorit mereu de la viață maximum, dar a primit atât cât a considerat "bunul Dumnezeu", așa cum îl numea deseori.

Acum, noi, cei care l-am cunoscut mai de aproape sau mai de departe, cei care am primit sacramentele prin mâinile sale, care l-am ascultat, vorbindu-ne despre Isus Cristos, care ne-am bucurat să-l vedem și să-l auzim, care l-am însoțit în suferința sa, îi mulțumim lui Dumnezeu pentru că l-am avut ca om, ca paroh, ca prieten, ca o călăuză spre Împărăția Tatălui ceresc!

Dumnezeu să vă odihnească în pace, părinte Ioan!

Pr. Felician Tiba

* * *

A trecut la Domnul pr. Ioan Beșleagă


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat