Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Sfântul Robert Bellarmin a știut să adapteze evanghelia la cotidian

Umilință și slujire pentru gloria lui Dumnezeu

de Gianluca Giorgio

Urcând spre Quirinale la Roma, se întâlnește Biserica "Sant'Andrea". În decursul timpului, a fost sediul noviciatului Societății lui Isus. Călugări, cardinali și sfinți au trecut prin ea, ca iezuitul Robert Bellarmin. Cardinal, episcop și scriitor, numele său deschide o pagină ilustră a istoriei Bisericii, prin cultură, dar mai mult prin sfințenie. Născut la Montepulciano în 1542 și intrat când era adolescent în rândul iezuiților, a fost primit de părintele Diego Laínez, succesor al Sfântului Ignațiu de Loyola. Consultând izvoarele istorice despre formarea tânărului, aflăm că în serviciile cerute, simple sau solicitante, angaja aceeași disponibilitate. În 1570, după ce a terminat itinerarul formativ, a fost hirotonit preot.

Ales superior al provinciei napolitane, n-a voit nimic în camera sa, cu excepția unui crucifix și a câtorva cărți. Anecdota este indicativă pentru modul său de a fi: un stil caracterizat de simplitate, coerență și iubire față de voturile călugărești. Privirea asupra lui Dumnezeu și asupra lumii înțeleasă ca destinatară a pericopelor evanghelice. A ocupat funcții importante și de natură diplomatică și jurisdicțională, dar a rămas mereu o persoană coerentă și umilă în slujba Bisericii. Între ele se amintește numirea ca arhiepiscop de Capua. Era anul 1602. Ajuns în arhidieceză, se interesează de persoanele aflate în nevoie, ajutându-le material. Este atent la dimensiunea socială și spirituală a fiecăruia, dorind binele colectivității sub fiecare punct de vedere. Angajat în pastorație, nu uită sfera economică, realizând mici intervenții pentru a susține profiturile mai scăzute. Rămâne numai trei ani la conducerea comunității, dar semnificativi pentru binele făcut.

Părinte spiritual al Sfântului Alois Gonzaga și profesor la Colegiul Roman, Bellarmin este amintit pentru pregătirea și bunătatea sa. Între cei doi se naște o prietenie bazată pe stimă și puncte de vedere identice. Doi călugări autentici și îndrăgostiți de Cristos pe care istoria îi are înmormântați, la câțiva metri unul de celălalt, în Biserica "Sfântul Ignațiu". Teolog și scriitor, rămân multe texte ale sfântului, între care un catehism important. Între ele este interesant de citit Ridicarea minții către Dumnezeu, unde descrie importanța de a trăi în Domnul și pentru Domnul.

Privind întreaga experiență a Sfântului Robert Bellarmin, se descoperă mărturia unui călugăr atent la exigențele Bisericii și aproape de persoane. Știe să asculte și să sfătuiască și în decizii urmează caritatea, luminată de acea discreție care știe să privească la binele sufletelor și la finalitățile apostolice. În diferite slujiri încearcă să înțeleagă necesitățile prezentului, făcând un discernământ special față de semnele timpurilor. Nu este un om închis și nici intransigent, ci mărturisește evanghelia adaptând-o la acel cotidian, uneori, complex și greu de citit. Cel care a trăit cu sfântul îl amintește ca un călugăr primitor, cult și deosebit de simpatic. Ca iezuit, trăiește pentru cea mai mare slavă a lui Dumnezeu, înțeleasă ca o slujire, calificată și autentică, pentru vestirea evangheliei. Acest lucru se înțelege citind "Principiu și Fundament" pe care Sfântul Ignațiu l-a pus la începutul Exercițiilor spirituale. Cu aceeași autenticitate, în ultima perioadă a vieții, cere să locuiască în acea comunitate pentru a trăi din rugăciune. Moarte la 17 septembrie 1621, la Roma, privind la Cristos, slujit și iubit în cursul existenței.

(După L'Osservatore Romano, 16 septembrie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat