Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Angelus (17 septembrie 2023)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Astăzi, evanghelia ne vorbește despre iertare (cf. Mt 18,21-35). Petru îl întreabă pe Isus: "Doamne, de câte ori să-l iert pe fratele meu care greșește împotriva mea? De șapte ori?" (v. 21).

Șapte, în Biblie, este un număr care indică totalitate, așadar, Petru este foarte generos în fundamentele întrebării sale. Dar Isus merge mai departe și îi răspunde: "Nu-ți spun până la șapte ori, ci până la șaptezeci de ori șapte" (v. 22). Adică, îi spune că, atunci când se iartă, nu se calculează, că este bine de iertat tot și întotdeauna! Exact cum face Dumnezeu cu noi și cum este chemat să facă acela care administrează iertarea lui Dumnezeu: a ierta mereu. Eu asta o spun mult preoților, duhovnicilor: iertați mereu așa cum iartă Dumnezeu.

Isus ilustrează după aceea această realitate printr-o parabolă, care are mereu de-a face cu numerele. Un rege, după ce a fost rugat, îi iartă unui servitor datoria de 10.000 de talanți: este o valoare exagerată, imensă, care oscilează între 200 și 500 de tone de argint: exagerată. Era o datorie imposibil de plătit, chiar și muncind o viață întreagă: și totuși, acel stăpân, care îl amintește pe Tatăl nostru, îl iartă din pură "milă" (v. 27). Aceasta este inima lui Dumnezeu: iartă mereu, pentru că Dumnezeu este milostiv. Să nu uităm cum este Dumnezeu: este aproape, milostiv și îndurător; așa este modul de a fi al lui Dumnezeu. Însă, după aceea, acest servitor, căruia i-a fost iertată datoria, nu folosește nicio milostivire față de un coleg care-i datorează 100 de dinari. Și aceasta este o cifră consistentă, echivalentul a circa trei luni de salariu - ca și cum ar spune că iertarea între noi costă! -, dar deloc comparabilă cu cifra precedentă, pe care stăpânul o iertase.

Mesajul lui Isus este clar: Dumnezeu iartă în mod incalculabil, excedând orice măsură. El este așa, acționează din iubire și din gratuitate. Dumnezeu nu se cumpără, Dumnezeu este gratuit, este în întregime gratuitate. Noi nu putem să-i plătim, dar, atunci când îl iertăm pe fratele sau pe sora, îl imităm. Așadar, a ierta nu este o acțiune bună care se poate sau nu se poate face: a ierta este o condiție fundamentală pentru cel care este creștin. De fapt, fiecare dintre noi este un "iertat" sau o "iertată": să nu uităm asta, noi suntem iertați, Dumnezeu și-a dat viața pentru noi și în niciun mod nu vom putea compensa milostivirea sa, pe care el nu o retrage niciodată din inimă. Însă, corespunzând gratuității sale, adică iertându-ne reciproc, putem să-i dăm mărturie, semănând viață nouă în jurul nostru. De fapt, în afara iertării nu există speranță; în afara iertării nu există pace. Iertarea este oxigenul care purifică aerul poluat de ură, iertarea este antidotul care vindecă otrăvurile supărării, este calea pentru a dezamorsa furia și a vindeca atâtea boli ale inimii care contaminează societatea.

Așadar, să ne întrebăm: eu cred că am primit de Dumnezeu darul unei iertări imense? Simt bucuria de a ști că el este gata mereu să mă ierte atunci când cad, chiar și atunci când ceilalți nu fac asta, chiar și atunci când nici măcar eu nu reușesc să mă iert pe mine însumi? El iartă: cred că el iartă? Și după aceea: știu să iert la rândul meu pe cel care mi-a făcut răul? În această privință, aș vrea să vă propun un mic exercițiu: să încercăm, acum, fiecare dintre noi, să ne gândim la o persoană care ne-a rănit și să-i cerem Domnului forța de a o ierta. Și s-o iertăm din iubire față de Domnul: fraților și surorilor, acest lucru ne va face bine, ne va restitui pacea în inimă.

Maria, Maica Milostivirii, să ne ajute să primim harul lui Dumnezeu și să ne iertăm unii pe alții.

________________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

Vineri, voi merge la Marsilia pentru a participa la încheierea lui Rencontres Méditerranéennes, o inițiativă frumoasă care se desfășoară în orașe importante din zona Mediteranei, reunind responsabili ecleziali și civili pentru a promova parcursuri de pace, de colaborare și de integrare în jurul lui mare nostrum, cu o atenție specială față de fenomenul migrator. El reprezintă o provocare care nu este ușoară, așa cum vedem și din știrile din aceste zile, dar care trebuie înfruntată împreună, deoarece este esențial pentru viitorul tuturor, care va fi prosper numai dacă este construit pe fraternitate, punând pe primul loc demnitatea umană, persoanele concrete, mai ales pe cele mai nevoiașe. În timp ce vă cer să însoțiți această călătorie cu rugăciunea, aș vrea să mulțumesc autorităților civile și religioase și celor care lucrează pentru a pregăti întâlnirea de la Marsilia, oraș bogat în popoare, chemat să fie port de speranță. Deja de acum îi salut pe toți locuitorii, așteptând să întâlnesc atâția iubiți frați și surori.

Și vă salut pe voi toți, romani și pelerini din Italia și din diferite țări, îndeosebi reprezentanții din câteva parohii din Miami, Fanfara Gaitas del Batallón de San Patricio, credincioșii din Pieve del Cairo și din Castelnuovo Scrivia, Surorile Misionare ale Preasfântului Răscumpărător din Biserica greco-catolică ucraineană. Și să continuăm să ne rugăm pentru martirizatul popor ucrainean și pentru pace în fiecare țară însângerată de război.

Și salut tinerii Neprihănitei!

Urez tuturor o duminică frumoasă și, vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat