Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Discurs adresat credincioșilor coreeni cu ocazia aniversării martiriului Sfântului Andrei Kim Taegon
(16 septembrie 2023)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Vă spun bun-venit, bucuros să vă întâlnesc în ziua martiriului Sfântului Andrei Kim Taegon, petrecut în urmă cu 177 de ani, și cu ocazia binecuvântării statuii sale, instalată în una din nișele externe ale Bazilicii "Sfântul Petru". Îi mulțumesc Domnului pentru mărturia de viață și de credință a marelui vostru sfânt, precum și pentru a voastră, deoarece poporul coreean, atunci când îl urmează pe Isus Cristos, dă o mărturie frumoasă. Și o mulțumire specială se îndreaptă spre toți cei care s-au dedicat pentru realizarea acestui proiect, îndeosebi cardinalului Lazăr - este bun! -, Monseniorului Mathias Ri Iong-hoon, președinte al Conferinței Episcopale, și fraților episcopi din Coreea. Salut cordial și autoritățile civile prezente, preoții, consacratele și consacrații, precum și credincioșii laici: ați venit mulți ca pelerini din Coreea și din alte părți ale lumii! Exprim recunoștință vie domnului Joseph Han Jin-seop, soției sale și profesoarei Maria Ko Jong-hee, care au sculptat statuia.

În august 2014 am avut bucuria de a vizita țara voastră pentru a-i întâlni pe tinerii participanți la a VI-a Zi a Tineretului Asiatic. Cu acea ocazie am mers la Sanctuarul de la Solmoe, la casa unde Sfântul Andrei Kim s-a născut și și-a petrecut copilăria. Acolo m-am rugat în tăcere, în mod special pentru Coreea și pentru tineri. Când mă gândesc la viața intensă a acestui mare sfânt, îmi revine în inimă fraza lui Isus: "Dacă bobul de grâu care cade în pământ nu moare, rămâne singur; însă dacă moare, aduce rod mult" (In 12,24). Sunt cuvinte care ne ajută să citim cu inteligență spirituală istoria frumoasă a credinței voastre, a cărei sămânță prețioasă este Sfântul Andrei Kim: el, primul preot martir coreean, ucis la vârstă tânără la puțin timp după ce a primit hirotonirea.

Figura sa ne invită să descoperim vocația încredințată Bisericii coreene, vouă tuturor: sunteți chemați la o credință tânără, la o credință arzătoare care, animată de iubirea lui Dumnezeu și a aproapelui, devine dar. În acest sens, cu profeția martiriului, Biserica coreeană amintește că Isus nu poate fi urmat fără a îmbrățișa crucea sa și că nu ne putem proclama creștini fără a fi dispuși să urmăm până la capăt calea iubirii.

Despre Sfântul Andrei Kim aș vrea să mai spun un alt lucru: avea o mare ardoare pentru răspândirea evangheliei. S-a dedicat vestirii lui Isus cu noblețea sufletului, fără a se da înapoi în fața pericolelor și în pofida multelor suferințe: este suficient să ne gândim că și bunicul său și tatăl său au fost martirizați și că mama sa a fost constrânsă să trăiască asemenea unei cerșetoare. Privind la el, cum să nu ne simțim îndemnați să cultivăm în inimă zelul apostolic, să fim semn al unei Biserici care iese din ea însăși pentru a arunca sămânța evangheliei cu bucurie, chiar și printr-o viață dedicată pentru ceilalți, în pace și cu iubire? Și cu privire la asta eu aș vrea să subliniez un lucru: voi aveți harul atâtor vocații sacerdotale; vă rog, "alungați-le", trimiteți-le la misiuni, pentru că dacă nu vor mai fi preoții decât oamenii, și nu merge: să fie misionari în afară. Eu am experiența de a-i fi văzut în Argentina și fac mult bine misionarii voștri: trimiteți-i, ca preoții să fie cei necesari, ceilalți să meargă misionari.

Biserica voastră, care provine din laicat și este fecundată de sângele martirilor, se regenerează luând din rădăcinile sale elanul evanghelic generos al martorilor și valorizarea rolului și a carismelor laicilor. Din acest punct de vedere, este important de a lărgi spațiul colaborării pastorale, pentru a duce înainte împreună vestirea evangheliei; preoți, călugărițe și călugări, și toți laicii: împreună, fără închideri. Dorința de a dărui lumii speranța evangheliei deschide inima la entuziasm, ajută la depășirea atâtor bariere. Evanghelia nu dezbină, ci unește; determină să ne întrupăm și să devenim aproapele în propria cultură, în propria istorie, cu blândețe și în spirit de slujire, fără a crea vreodată contraste, ci edificând mereu comuniunea. Edificând comuniunea. Reflectați bine asupra acestui lucru.

Așadar, doresc să vă invit să redescoperiți vocația voastră de "apostoli de pace" în fiecare domeniu al vieții. În timp ce Andrei Kim studia teologia la Macao, a trebuit să asiste la ororile războaielor opiului; și totuși, în acel context conflictual, a reușit să fie sămânță de pace pentru mulți, dând dovadă de aspirația sa de a întâlni pe toți și de a dialoga cu toți. Este o profeție pentru peninsula coreeană și pentru întreaga lume: este stimulentul de a deveni însoțitori de drum și martori de reconciliere; este mărturia credibilă că viitorul nu se construiește cu forța violentă a armelor, ci cu forța blândă a proximității. Să încredințăm Sfântului Andrei Kim visul de pace al peninsulei coreene, care este mereu în gândurile mele și în rugăciunea mea.

Așa cum știți, am anunțat că Seul va fi sediul următoarei Zile Mondiale a Tineretului în 2027, pentru pregătirea căreia vă urez să vă dedicați cu zel răspândirii cuvântului lui Dumnezeu. Îndeosebi, aș vrea să-i încredințez Bisericii coreene tocmai tinerii. În pofida minunatei voastre istorii de credință și marii lucrări pastorale pe care o duceți înainte cu entuziasm, atâția tineri, și la voi, se lasă seduși de miturile false ale eficienței și consumismului și fascinați de iluzia hedonismului. Însă inima tinerilor caută altceva, este făcută pentru orizonturi mult mai ample: aveți grijă de ei, căutați-i, apropiați-vă de ei, ascultați-i, vestiți-le frumusețea evangheliei pentru ca, liberi în interior, să devină martori bucuroși de adevăr și de fraternitate.

Iubiți frați și surori, cu adevărat mulțumesc pentru această întâlnire. Mă rog pentru voi și invoc mijlocirea Sfântului Andrei Kim și a sfinților martiri coreeni, pentru ca să vă ocrotească și să vă arate calea. Vă binecuvântez din inimă și, vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Mulțumesc.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat