Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Slujitorul lui Dumnezeu preotul Dumitru Matei a ajuns la Roma

Cercetând viața și activitatea lui Dumitru Matei nu am descoperit vreun document care să ne indice că ar fi pășit vreodată în Cetatea Eternă, dar iată că în ziua de vineri, 15 septembrie 2023, cu ajutorul "purtătorului" preot Isidor Iacovici, acest Slujitor al lui Dumnezeu a ajuns la Dicasterul pentru Cauzele Sfinților din Roma.

Această instituție bisericească este condusă acum de cardinalul Marcello Semeraro, originar din Monteroni di Lecce (Italia), hirotonit preot la 8 septembrie 1971 și consacrat episcop la 29 septembrie 1998. La 15 octombrie 2020, a fost numit prefect al Congregației pentru Cauzele Sfinților și ridicat la demnitatea de arhiepiscop, iar la 28 noiembrie același an a fost creat cardinal. În ziua de 16 decembrie 2021, cardinalul Semeraro a emis "acordul favorabil" pentru a începe "o cercetare cu privire la viața, martiriul, faima martiriului și a puterii de mijlocire ale Slujitorului lui Dumnezeu Dumitru Matei, preot diecezan despre care se afirmă că a fost ucis in odium fidei".

Dumitru Matei nu a ajuns la Roma doar pentru a scurtă vizită, ci pentru a fi văzut, spovedit și analizat în toate aspectele vieții sale: copilăria de la Sărata (1913-1927); anii de formare în Seminarul Catolic din Iași (1927-1939); hirotonirea sacerdotală din ziua de 24 iunie 1939; activitatea pastorală în Parohia Catolică Iași (cu unele întreruperi, între iulie 1939 și octombrie 1948); misiunea de preot militar pe front și în Iași (1941-1943), activitatea de paroh supleant la Botoșani, Pustiana, Butea, Vaslui și în alte parohii; responsabilitatea de a distribui ajutoarele umanitare primite din partea Ajutorului Catolic American în mai multe județe din România (1947-1949); implicarea în rezistența anticomunistă prin credință; misiunea de "înger păzitor" pentru mii de etnici germani deportați în anul 1945 în U.R.S.S. și repatriați în anii 1946 și 1947; plecarea din Iași și activitatea pastorală în parohiile Butea, Răchiteni, Gherăești, Văleni, Pustiana, Pralea etc. (noiembrie 1948 - august 1949); misiunea primită de la Nunțiatura Apostolică din București de a se deplasa în Transilvania, la Mănăstirea Neamț și la Mănăstirea Căldărușani, pentru a se interesa de soarta preoților și credincioșilor greco-catolici forțați să treacă la ortodoxism (august 1949 - ianuarie 1950); starea de refugiat la diferite adrese din București, slujind uneori la Catedrala "Sfântul Iosif" și la Capela surorilor din Congregația "Sfânta Maria" (august 1949 - 18 mai 1950); condamnarea la un an de închisoare, dată de Tribunalul Iași la 6 decembrie 1949; arestarea, în București, din ziua de 18 mai 1950; ancheta și tortura la care a fost supus (18 mai 1950 - 21 februarie 1951); implicarea în ancheta-farsă regizată de Securitatea din București; "reconstituire" unei "întrevederi conspirative", în ziua de 29 august 1950; procesul ce a avut loc în zilele de 19-23 octombrie 1950 și pronunțarea sentinței: condamnat la moarte și confiscarea averii pentru "înaltă trădare", la doi ani închisoare corecțională pentru "complicitate la trecerea frauduloasă a frontierei" și la trei ani închisoare corecțională pentru "deținere ilegală de armă"; executarea prin împușcare, la 21 februarie 1951; constatarea morții și aruncarea într-o groapă comună.

Provenind dintr-o familie de oameni gospodari din satul Sărata, copilul Dumitru Matei nu a fost dus în excursie la Roma, ci poate abia în orașul Bacău; studiile seminariale le-a făcut doar la Iași, nu a fost trimis ca unii dintre colegii săi în Italia, Germania sau Polonia; hirotonirea sacerdotală a primit-o în capela Congregației "Notre Dame de Sion" din Iași, nu la Roma, ca ai săi colegi Petru Demșa, Andrei Gherguț, Dumitru Herghelegiu, Eduard Lang, Anton Moraru și Victor Pscheidt; activitatea pastorală a desfășurat-o pe teritoriul României și pe frontul de est, până la Cotu Donului.

Chiar dacă nu a ajuns la Roma, părintele Dumitru Matei a amintit în articolele sale de mai multe ori de evenimente petrecute în acel oraș, de sediul Bisericii Catolice care se află tot acolo, de papa de acolo etc. În continuare, am selectat trei fragmente din aceste articole publicate în revistele "Lumina creștinului".

"Biserica suferă, suferă pretutindeni. Numai un singur refugiu ne rămâne: Dumnezeu. Împotriva dușmanilor de azi nu se pot trimite cruciade înarmate ca împotriva Semilunii. Avem o singură armă, dar puternică și suficientă: rugăciunea, jertfă. De aceea, s-a întreprins anul trecut la Roma cruciada de rugăciuni pentru pace, pentru distrugerea comunismului și a rasismului. Astăzi ea s-a întins peste întregul pământ. Toate cele cinci continente jertfesc și se roagă. America, unde pericolul e mai mare, e cea mai generoasă. Elita invincibilă a acestei cruciade, căreia nu îi va rezista cerul și va salva pământul, sunt sufletele nevinovate ale copiilor. Rugăciunea și jertfa lor vor împăciui mânia divină, va cuceri pacea lumii, va elibera Biserica de dușmanii ce o înconjoară. Sfântul Părinte, îndemnând în scrisoarea către cardinalul Secretar de Stat să se facă rugăciuni pentru pace în toate bisericile, și-a manifestat dorința ca în special copiii să se roage." (Cruciada de rugăciuni, în "Lumina creștinului", mai 1939).

"Ce bine ar fi fost dacă se ar fi ascultat de îndemnul papei la încheierea păcii. Nu au voit să știe nimic de papa de la Roma, ca și cum s-ar fi temut de pacea prea îndelungată. Unii cred că nu este pace, fiindcă nu se urmat planul unor conducător, care voiau nimicirea totală a învinșilor. Ce greșeală! Cu cât nedreptatea e mai mare cu atât răzbunarea e mai crudă. Războiul actual mai mult ca cel din trecut voiește să fie pe viață și pe moarte. Se va întâmpla oare ce se zvonește că de data aceasta acela care va fi învingător va nimici pe învins? Să ne ferească Dumnezeu! Ne așteaptă numai un măcel care va întuneca în urgie pe acesta. Dumnezeu poate scoate din pământ popoare, care vor fi instrumentul răzbunării lui Dumnezeu pentru nimicirea nedreaptă a altui popor. Acum, ca întotdeauna, Sfântul Părinte cere neîncetat popoarelor: pace, pace, dar duhul cel rău se vede că și de data aceasta conduce lumea. Glasul papei nu se aude. E înăbușit de vuietul patimilor răscolite de duhul cel rău." (Principiile propuse de Sf. Părinte pentru stabilirea și închegarea păcii să fie urmate de toți, în "Lumina creștinului", februarie 1941).

"La 23 noiembrie 857 îl găsim pe Ignațiu exilat și în locul lui e ales Foțiu, secretarul Imperiului, foarte învățat și talentat. (...) Însuși își dădea seama că nu putea fi patriarh legiuit, dacă Ignațiu nu abdică și dacă el nu va fi aprobat de Roma. Trimite de aceea delegați la Roma spre a fi aprobat, spunând că Ignațiu a abdicat de bunăvoie din cauza bătrâneților, și că el a fost silit de popor, cler și împărat să primească succesiunea. Ignațiu însă nu abdicase și nici nu voia să abdice. L-au chinuit în fel și chip. L-au legat în lanțuri și așa legat l-au ținut între un staul de capre. Îl băteau, nu îi dădeau de mâncare etc. Ignațiu însă rămase statornic. Atunci Foțiu adună un conciliu, apoi altul, în fine și pe al treilea în care îl depuse pe Ignațiu. În al treilea conciliu au fost de față și delegații papei corupți prin promisiuni și amenințări. Actele falsului conciliu au fost trimise la Roma. Ignațiu însă nu era lăsat în pace. Foțiu avea nevoie de moartea sau abdicarea lui. Una din două. Altfel nu putea avea nici o speranță de aprobare a Romei, fiindcă Ignațiu fiind fără vină nu putea fi depus." (Sfântul Ignațiu în luptă cu Foțiu, autorul schismei, în "Lumina creștinului", februarie 1942).

Suntem încântați că, după 110 de la nașterea pe acest pământ și după aproape 73 de ani de la nașterea pentru cer, Dumitru Matei a ajuns la Roma, fiind convinși că sufletul său este în paradis și veghează ca aceia care îl poartă dintr-un loc în altul să acționeze corect și rapid, fără a-l rătăci prin birouri și arhive.

Pr. Alois Moraru,
vice-postulator al Cauzei "Dumitru Matei"

* * *

Din arhiva ercis.ro:

Iași: Sesiunea de încheiere a fazei diecezane a Cauzei de beatificare și canonizare a preotului martir Dumitru Matei (13 septembrie 2023)

Încheierea fazei diecezane a Cauzei de beatificare a Slujitorului lui Dumnezeu preotul martir Dumitru Matei (anunț)

110 ani de la nașterea Slujitorului lui Dumnezeu preotul Dumitru Matei (28 iulie 2023)

72 de ani de la execuția prin împușcare a Slujitorului lui Dumnezeu preotul Dumitru Matei - un martir ce așteaptă să fie beatificat (21 februarie 2023)

TVR Iași: Emisiunea "Lumina creștinului", ediția "Preotul Dumitru Matei - erou al carității creștine" (19 noiembrie 2022)

Cauza "Preot Dumitru Matei" a fost binecuvântată de Papa Francisc (6 octombrie 2022)

Sărata: Hramul comunității și lansarea cărții Dumitru Matei, erou al carității creștine (25 septembrie 2022)

Editura "Sapientia": Pr. Dumitru Matei. Erou și martir al credinței (septembrie 2022)

Editura "Presa Bună": Dumitru Matei, erou al carității creștine (mai 2022)

Cauza "Dumitru Matei": noi pași spre beatificare ( septembrie 2022)

71 de ani de la execuția Slujitorului lui Dumnezeu preotul Dumitru Matei (21 februarie 2022)

Sărata: Pr. Dumitru Matei, erou al iubirii, al carității și al credinței (20 februarie 2022)

Iași: Liturghie solemnă și prima sesiune a cauzei "Dumitru Matei" (30 ianuarie 2022)

Iași: Va fi deschisă faza diecezană a cauzei de beatificare și canonizare a slujitorului lui Dumnezeu preotul Dumitru Matei (30 ianuarie 2022)

Sărata: Sfințirea monumentului dedicat preotului martir Dumitru Sandu-Matei (1 august 2021)

Numirea unui responsabil diecezan pentru Cauza "Dumitru Matei" (12 martie 2021)

Sărata: Preotul martir Dumitru Matei, comemorat în localitatea natală (21 februarie 2021)

Iași: Dublu aniversar în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" (21 februarie 2021)

1951 - 21 februarie - 2021: 70 de ani de la execuția prin împușcare a preotului Dumitru Sandu Matei (21 februarie 2021)

Părintele Dumitru Sandu Matei, apostol al carității creștine (februarie 2021)

La TVR 2, în cadrul serialului "Memorialul durerii", va fi un episod dedicat preotului erou Dumitru Sandu Matei (11 mai 2019)

In memoriam pr. Dumitru Sandu Matei (21 februarie 2006)

Comemorare (Din revista "Lumina creștinului", nr. 3/2001)


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat