Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Scrisoarea cardinalului Grech adresată tuturor episcopilor și eparhilor din lume

Sinodul este un eveniment de rugăciune și de ascultare

Sinodul este înainte de toate "un eveniment de rugăciune și de ascultare care nu implică numai membrii Adunării sinodale, ci pe fiecare botezat, fiecare Biserică particulară". Subliniază aceasta cardinalul secretar general Mario Grech într-o scrisoare datată la 12 septembrie 2023 și trimisă tuturor episcopilor și eparhilor din lume. Este vorba de o invitație adresată păstorilor și credincioșilor să participe cu rugăciunea la a XVI-a Adunare Generală Ordinară care se va deschide în Vatican, duminică, 4 octombrie.

Toți, evidențiază cardinalul, "suntem chemați în acest moment să ne unim în comuniunea rugăciunii și în invocarea insistentă a Duhului Sfânt, pentru ca să ne conducă în discernământul a ceea ce Domnul cere astăzi Bisericii sale". Cardinalul Grech le cere tuturor păstorilor ca din toată Biserica "să se înalțe la Dumnezeu o rugăciune neîncetată pentru Papa Francisc și pentru toți membrii adunării sinodale". De aici, invitația de a se ruga și de a implica în această experiență fiecare comunitate din respectivele dieceze, cu o privire deosebită la cele monastice. În această privință, cardinalul scrie că rugăciunea este "una din formele de participare a fiecărui episcop la acțiunea colegială și semn eminent al grijii față de Biserica universală".

Pentru a facilita participarea și a solicita sprijinul de rugăciune dat membrilor adunării din partea comunităților locale, Secretariatul General al Sinodului a pregătit o "Binecuvântare solemnă" de recitat, îndeosebi, la sfârșitul liturghiilor duminicale împreună cu niște rugăciuni de mijlociri. Textul în latină al binecuvântării a fost definit de Dicasterul pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor. În invitatoriu se citește că Isus a promis că va fi mereu în mijlocul discipolilor săi reuniți în numele său și se amintește că în zilele următoare, la Roma, Papa Francisc va deschide prima sesiune a celei de-a XVI-a Adunări Generale Ordinare. Urmează, invocarea binecuvântării Domnului, așa încât, cu favoarea Duhului Sfânt, să întărească în comuniune, să scoată în evidență adevărul și să lumineze neîncetat participanții la Adunarea sinodală.

Respectând bogăția tradiției liturgice a Bisericilor orientale catolice sui iuris, scrisoarea a fost expediată și responsabililor acelor comunități ecleziale cu cererea de a realiza o asemenea binecuvântare și mijlociri și Dumnezeieștile Liturghii.

În același mod, au fost propuse rugăciuni de mijlocire de utilizat într-o zi din timpul săptămânii fie ca rugăciune universală în celebrarea euharistică, fie ca mijlociri la vespere. În mod asemănător, a fost oferită și o propunere de rugăciune pentru zilele festive.

În textul din timpul săptămânii se invită la rugăciune pentru unitate, pentru ca Duhul să facă "rodnice truda, speranța, dorința fiecăruia care se dedică Adunării Sinodului Episcopilor"; pentru ca să redea "vigoare trestiei frânte", să pună "în dialog limbaje care nu se recunosc", și "să ardă și să transforme orice tristețe în bucuria nașterii noi", să edifice "mireasa frumoasă a Mielului, prin lacrimile celor care iubesc pacea și le este foame de dreptate", să convertească "respirația sa care reconciliază pentru o nouă fraternitate", să umple "cu darurile sale pe sinodali", să trezească "vise și dorințe după inima lui Dumnezeu, ceea ce pare imposibil ochiului omenesc".

Mijlocirile pentru liturghia duminicală sunt dedicate Bisericii, pentru ca prezența evangheliei s-o facă precum "via din parabolă, loc vital în care toți bărbații și femeile care așteaptă să regăsească un sens pentru viață, să găsească loc, cuvânt, respirație de speranță". Se fac rugăciuni pentru episcopi și pentru toți participanții la Adunarea sinodală, pentru ca "din ascultarea Duhului Sfânt să rezulte propuneri, pentru ca întregul popor al lui Dumnezeu, într-o dinamică de comuniune, să se poată simți realmente părtaș la viața Bisericii". O intenție este dedicată teologilor, pentru ca "un dar de înțelepciune și revelație să însoțească contribuția lor la lucrările sinodale", dar și tinerilor, pentru ca "grație drumului sinodal să se poată simți tot mai implicați în viața și în misiunea Bisericii în mijlocul provocărilor lumii de astăzi". În sfârșit, pentru participanții la Sinod, pentru ca să primească de la Domnul "o privire nouă asupra aproapelui" și să fie "făcuți martori de gratuitate în lumea în care trăim".

Apelul cardinalului Grech se inserează într-o serie de inițiative menite să amintească de caracterul eminamente spiritual al adunării sinodale și să promoveze participarea întregului popor al lui Dumnezeu prin rugăciune. Între acestea: realizarea în 2021 a unui sit internet (www.prayforthesynod.va) în colaborare cu Rețeaua mondială de rugăciune a papei și Uniunea Internațională a Superioarelor Generale (UISG), care propune în fiecare prima luni din lună un timp specific de rugăciune pentru Sinod; veghea ecumenică de rugăciune (www.together2023.net) din 30 septembrie în ajunul Sinodului, care va fi transmis în direct începând de la ora 16.30 (17.30 ora României) pe canalele vaticannews.va; o reculegere spirituală pentru membrii adunării care precedă deschiderea lucrărilor (1-3 octombrie 2023).

(După L'Osservatore Romano, 15 septembrie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat