Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Părintele Roberto Malgesini, preotul aproapelui: în urmă cu trei ani martiriul său

de Benedetta Capelli

Cu mâinile ridicate în sus și un zâmbet schițat, un ansamblu de timiditate și deschidere față de ceilalți. Este imaginea cu care atâția, după moarte, l-au cunoscut pe pr. Roberto Malgesini, ucis în urmă cu trei ani în fața bisericii "San Rocco" în timp ce își îndeplinea slujirea sa, misiunea sa de caritate, de a oferi micul dejun celor care trăiesc pe stradă. Bărbatul care i-a luat viața, la numai 51 de ani, avea o față cunoscută, a admis premeditarea și astăzi își ispășește pedeapsa definitivă, dar închisoarea pe viață, aplicată în prima instanță, a fost redusă la 25 de ani de închisoare.

Inima deschisă a preotului Roberto, slujirea celor care suferă, închisoarea: toate sunt elemente care în viața sa s-au intersectat generând bine în pofida sfârșitului violent pe care l-a suferit. Papa Francisc a scos în evidență imediat martiriul său, cu părinții Ida și Bruno, veniți de la Rogoledo, mică localitate din Cosio Valtellino, a împărtășit în octombrie 2020 amintirea acelui fiu și povara lacrimilor pentru o moarte simțită nedreaptă, dar comprehensibilă numai în lumina iubirii lui Dumnezeu. Chiar miercurea trecută, tatăl preotului Roberto s-a stins la puține zile de la a treia aniversare a morții preotului. Este martir pr. Roberto ca atâția pe care Comisia Noilor Martiri, instituită de pontif la 5 iulie, în vederea Jubileului 2025, îi studiază; martori ai evangheliei în acest secol care și-au vărsat sângele pentru Cristos.

"Pumnul" iertării

Zef Karaci, fost deținut de origini albaneze, l-a întâlnit pe preot în închisoarea din Como. În cartea sa "Don Roberto Malgesini. Non c'è inizio senza perdono" [Pr. Roberto Malgesini. Nu există început fără iertare], editată de San Paolo, amintește că pr. Roberto atunci când se oprea în celulă cu deținuții cerea mereu și numai apă, nu voia ca pentru el să se ia cafeaua din cămara lor. Pentru a relata cine era acest preot, Zef relatează un episod. "Odată eram în sala unde se întâlnesc deținuții cu avocații și magistrații, auzim dintr-o dată urlete, ne dăm seama că doi tineri se certau. La un moment dat se pune în mijloc don Roberto pentru a-i despărți, dar primește o lovitură în stomac, o lovitură involuntară. Intervine agentul de serviciu și cei doi certăreți sunt puțin în camere separate, pr. Roberto era ghemuit de durere. Agentul se oferă să-l ducă în infirmerie și să facă o denunțare". În acel punct se schimbă ceva. "Dar dacă ar trebui să fac o denunțare, eu m-aș simți mai bine? Nu cred - spune don Roberto -, aș adăuga doar altă durere". Decizia este luată, dar preotul cere să-i vadă separat pe cei doi tineri, cel care l-a lovit este în lacrimi, cere iertare, pr. Roberto îi șterge fața și îi spune că ceea ce s-a întâmplat este numai un vis, un coșmar motiv pentru care este necesar să se trezească, "viața este minunat când suntem treji nu când suntem adormiți".

"Tu nu ești răul pe care l-ai făcut"

"Un om - relatează Zef Karaci - care știa să ierte într-o clipă, pr. Roberto era plin de Dumnezeu, de Duh Sfânt. Nu era preotul bârfelor, ci al faptelor, dispus să intre în problemele tale, în durerile tale. Dacă erai la pământ, căzut și cu adevărat disperant îți dădea mâna, dar nu te târa, adică nu atingea libertatea ta, rămânea cu tine, gata să te ridice și să facă asta împreună". Mulți l-au definit pe pr. Roberto "preotul celor din urmă", dar în realitate el, conform lui Zef, era "preotul aproapelui" pentru că îi îmbrățișa pe cei pe care-i întâlnea pe drumul său. "Am pierdut un prieten care, în timpul pandemiei, îmi spunea că el continua să facă slujirea sa, «cine mă omoară?», adăuga el. Când am aflat ceea ce s-a întâmplat, m-am gândit că probabil că în cer nu exista dreptate, că eu făcusem rău și eram acolo pentru a relata, în timp ce el făcuse mereu bine, dar nu mai era". Un vierme care-l chinuiește pe Zef, care după aceea se gândește la Cristos care învie, la titlul unei cărți - "Ne-am născut și nu vom mai muri" - dedicată lui Chiara Corbello Petrillo, la povara iertării și a milostivirii în viața preotului Roberto. De aici alegerea de a relata asta în două cărți. "El m-a învățat că în inima mea există o bucățică din inima lui Dumnezeu, că tu nu ești răul pe care l-ai făcut, că ești iubit și voit de Isus și că în viață ne putem schimba pentru că viața este făcută pentru a fi mulțumiți și nu pentru a ne mulțumi". Amintindu-l pe pr. Roberto Malgesini, episcopul său, astăzi cardinalul Oscar Cantoni, subliniase "mărturia tăcută", "delicatețea" cu care se îngrijea de cei care sufereau, dar mai ales scotea în evidență darul pe care-l avea, acela de "a inunda cu dulceață și cu duioșie fiecare persoană". O moștenire pe care și astăzi mulți o adună în numele său.

(După Vatican News, 15 septembrie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat