Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

În sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci

A redescoperi forța vindecătoare

de pr. Francesco Patton

În ziua în care se celebrează sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci publicăm o reflecție a părintelui custode al Țării Sfinte. Joi, 14 septembrie 2023, frații franciscani din Custodie s-au reunit în Bazilica Sfântului Mormânt la Ierusalim, unde au celebrat Sfânta Liturghie în capela Răstignirii și apoi au făcut procesiunea tradițională cu relicva prețioasă a lemnului sacru, până la capela Mariei Magdalena.

Suntem în inima vechii peșteri de piatră, care sus păstrează resturile muntelui Calvar: un pic mai jos găzduiește Mormântul gol al lui Cristos și în locul și mai jos păstrează amintirea regăsirii adevăratei Cruci de către Sfânta regină Elena. Este ca și cum acest loc complex care este Bazilica Sfântului Mormânt ar fi martor al unei tentative progresive mai întâi de a-l elimina fizic pe Isus Cristos și apoi de a-i șterge amintirea. Dar este o tentativă destinată să eșueze, încă de la început.

Eliminarea fizică a avut loc prin moartea sa pe cruce și înmormântarea care a urmat. Tentativa de a elimina amintirea sa a avut loc prin persecutarea și dispersarea discipolilor (mărturisită în Faptele Apostolilor), apoi prin ascunderea crucii în locul cel mai de jos al peșterii, iar în timpul împăratului Adrian (secolul al II-lea) prin acoperirea Calvarului și a Mormântului sub temple păgâne.

Însă providența divină a dispus în mod diferit. Morții și înmormântării lui Isus îi corespunde învierea sa în a treia zi. Persecutării primei comunități creștine din Ierusalim îi corespunde răspândirea Bisericii în toată lumea. Ascunderii Crucii, a Calvarului și a Mormântului îi corespund regăsirea lor și transformarea acestui loc în inima creștinătății, în locul din care speranța provine și dă sens vieții fiecăruia dintre noi și istoriei omenirii. De-a lungul istoriei, periodic, s-a repetat de mai multe ori tentativa de a șterge amintirea Paștelui lui Isus, de a înlătura crucea sa ca și cum ar fi o prezență deranjantă și de a elimina prezența creștină. În ultimul secol, au încercat toate regimurile totalitare, independent de inspirația lor ideologică. În timpul mai recent, au încercat și continuă să încerce fie fundamentalismele religioase, fie ideologiile seculare. Numele lui Isus nu trebuie rostit și cuvântul său trebuie redus la tăcere, crucile trebuie eliminate fie acolo unde guvernează ISIS, fie unde guvernează guverne foarte liberale care au făcut din laicism un idol. Iar și iar, creștinii sunt constrânși să părăsească patriile lor de origine prin forme de persecuție directă sau prin forme de discriminare ipocrite.

Noi înșine suntem martori ai acestui lucru. Dar Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu întrupat, mort și înviat pentru noi și pentru mântuirea noastră, este mai viu ca oricând. Golgota continuă să ne relateze misterul și gloria Crucii și a Răstignitului, care manifestă iubirea cea mai mare: iubirea lui Isus Cristos care ajunge să iubească până la dăruirea de sine însuși pentru a ne răscumpăra din incapacitatea noastră de a iubi, pentru a ne revela demnitatea noastră cea mai profundă, pentru a ne ajuta să înțelegem cât de mult ne iubește Dumnezeu și cât de mult valorăm pentru el.

Astăzi, noi celebrăm regăsirea adevăratei Cruci și încă o dată suntem invitați să ne ridicăm privirea spre Isus Cristos înălțat pe Cruce. Este unicul antidot eficace împotriva mușcăturilor atâtor șerpi care otrăvesc cultura contemporană și care derivă dintr-o insuficientă capacitate de încredere în Dumnezeu și în cuvântul său, așa cum s-a întâmplat poporului ales peregrin prin pustiu. Avem nevoie să ne ridicăm privirea spre Răstignit pentru a fi vindecați de mușcăturile egoismului care ne face să ne gândim la noi înșine până acolo încât să fie imposibil să-i iubim pe ceilalți. Avem nevoie să fim vindecați de mușcăturile murmurării și ale plângerii care ne împiedică să recunoaștem și să gustăm binele. Avem nevoie să fim vindecați de mușcăturile dușmăniei și ale urii care la nivel personal produc neînțelegere și violență și la nivel colectiv alimentează războaie și samavolnicii de tot felul, la scară locală și internațională. Avem nevoie să fim vindecați de mușcăturile unei culturi care l-a eliminat pe Dumnezeu din propriul orizont și lasă persoanele singure și dispersate în fața misterului și a realității crunte a suferinței și a morții.

Fie ca fiecare dintre noi să poată regăsi adevărata Cruce și semnificația sa cea mai profundă în vârf, în profunzimea propriei conștiințe creștine.

(După L'Osservatore Romano, 14 septembrie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat