Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Discurs adresat participanților la al XXVI-lea Colocviu Ecumenic Paulin (14 septembrie 2023)

Preacucernice părinte abate, distinși profesori, dragi studioși, bună ziua tuturor!

Vă mulțumesc pentru vizita voastră, care se desfășoară în timp ce sunteți reuniți aici la Roma, în cadrul splendid al Bazilicii "Sfântul Paul din afara zidurilor", pentru Colocviul Ecumenic Paulin.

Această inițiativă, născută la puțin timp după Conciliul Vatican II de un grup de studioși care provin din circa zece țări și din diferite tradiții creștine, a ajuns la a douăzeci și șasea ediție. Așadar, se poate lăuda cu un intens drum de studii și de cercetare care, grație competenței voastre și pasiunii voastre, a contribuit la cunoașterea biblică și spirituală a Scrisorilor Apostolului Neamurilor. Este vorba de un eveniment și mai important, deoarece colocviile au loc între confesiuni creștine diferite, iar voi înșivă, studioși pasionați ai lui Paul, proveniți din diferite națiuni, purtând cu voi nu numai specificul studiilor, ci și originalitatea culturii de origine și viața de credință a comunității creștine căreia îi aparțineți.

Aceasta - aș vrea să spun - este marea contribuție a lui Colloquium: întâlnirea dintre creștini diferiți între ei, și totuși uniți de înțelepciunea magisteriului paulin; dialogul dintre puncte de plecare diferite, care caută un teren comun pornind de la Scriptură; confruntarea exegetică riguroasă și științifică, ce își află propria matcă vitală într-un context de rugăciune și de spiritualitate, ca să se evidențieze frumusețea epistolarului Apostolului și importanța sa pentru viața creștină și eclezială.

Așadar, există ceva curajos și profetic în inițiativa voastră. Există curajul de a depăși barierele neîncrederii, care se ridică adesea atunci când suntem chemați să-l întâlnim pe celălalt și, mai mult, atunci când celălalt are o tradiție diferită de a mea. Și apoi există profeția ecumenică, aceea a sănătoasei "nerăbdări a Duhului" la care suntem invitați noi toți creștinii, ca să continue drumul spre plinătatea unității și să nu dispară angajarea în mărturie. Dacă în decursul istoriei diviziunile au fost motiv de suferință, astăzi trebuie să ne angajăm să schimbăm direcția, înaintând pe parcursuri de unitate și de fraternitate, care încep tocmai rugându-ne, studiind și lucrând împreună.

Dorința voastră de a aprofunda Scrisorile Apostolului, aportul studiilor voastre, valoarea contribuțiilor pe care le schimbați între voi și pe care după aceea le veți publica, anul acesta se concentrează pe capitolele 9-11 din Scrisoarea către Romani.

Este vorba de o expunere extraordinară a misterului mântuirii, care pune în relație - și de aceea în dialog - darurile și chemarea lui Dumnezeu pentru Israel, pe care Apostolul le definește "irevocabile" (Rom 11,29), cu speranța evangheliei. Apostolul ne încredințează un mesaj de importanță fundamentală, care reprezintă încă acel fundament pe care nu numai că trebuie să aprofundăm studiile biblice, ci și să continuăm să cultivăm dialogul ecumenic: Dumnezeu nu renunță la promisiunile sale de mântuire și le duce înainte cu răbdare și pe căi negândite și surprinzătoare. Dar certitudinea de fond este că "credincioșii se pot baza pe milostivirea și pe promisiunile lui Dumnezeu. Chiar și în slăbiciunea lor și în amenințările multiple care pun în pericol credința sa, ei se pot baza, în virtutea morții și învierii lui Cristos, pe promisiunea eficace a harului lui Dumnezeu" (Declarație comună despre doctrina justificării între Biserica Catolică și Federația Luterană Mondială, nr. 34).

Preaiubiților, pe acest fundament de speranță doresc să susțin munca voastră prețioasă. Este frumos să continuați în dialogul academic, biblic, spiritual și fratern și să puneți în circulație bogăția originală pe care o poartă fiecare. Continuați, fiecare, cu rigoare și competență cercetarea voastră biblică, dar lăsați-vă uimiți mai ales și de nenumăratele resurse spirituale conținute în Scrisorile pauline, pentru a oferi comunităților creștine "cuvinte noi", în măsură să comunice bunătatea milostivă a Tatălui, actualitatea mântuirii lui Cristos, speranța reînnoitoare a Duhului. Fie ca prin munca voastră, adesea obositoare și ascunsă, să poată crește în rândul credincioșilor spiritul ecumenic, spirit de dialog și de fraternitate care ajută drumul comun de căutare a Domnului.

Drumul ecumenic. Odată, unui mare teolog ortodox i-a fost adresată întrebarea: "Ce credeți despre unitatea creștinilor, cum merge, când va fi momentul unității depline?". Și acel teolog bun, decedat în urmă cu câteva luni, a spus: "Eu știu când va fi unitatea deplină: în ziua de după judecata finală!" [râd]. Asta nu elimină speranța: între timp, trebuie să mergem împreună, să ne rugăm împreună și să lucrăm împreună. Adevăratul ecumenism se face pe cale: nu trebuie să ne fie frică să mergem, să mergem cu ceilalți, cu încrederea în ceilalți; și în slujire: slujirea celor săraci, ajutarea comunităților creștine și chiar a celor necreștine. Drum și slujire: mergeți înainte așa.

Așadar, mulțumesc pentru tot ceea ce faceți și pentru angajarea din aceste zile. Vă amintesc în rugăciune și voi, vă rog, rugați-vă pentru mine. Și acum vă invit, împreună, să ne rugăm Tatăl nostru, fiecare în propria limbă.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat