Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Mesaj adresat participanților la Întâlnirea Internațională de Rugăciune pentru Pace promovată de Comunitatea "Sfântul Egidiu" (Berlin, 10-12 septembrie 2023)

Iubiți frați și surori,

Vă reuniți anul acesta la Berlin, la Poarta Brandenburg, conducători creștini, lideri ai religiilor mondiale și autorități civile, adunați de Comunitatea "Sfântul Egidiu", care cu fidelitate continuă pelerinajul de rugăciune și de dialog început de Sfântul Ioan Paul al II-lea la Assisi în 1986. Locul întâlnirii voastre este deosebit de evocativ datorită faptului că, tocmai acolo unde vă reuniți, a avut loc un fapt istoric: căderea zidului care despărțea cele două Germanii. Acel zid despărțea și două lumi, Vestul și Estul Europei. Căderea sa, petrecută cu concursul a diferiți factori, curajul atâtora și rugăciunea multora, a deschis noi perspective: libertate pentru popoare, reunificare a familiilor, dar și speranța unei noi păci mondiale, succesivă războiului rece.

Din păcate, de-a lungul anilor, nu s-a construit pe această speranță comună, ci pe interesele particulare și pe neîncrederea față de celălalt. Astfel, în loc de a dărâma ziduri, s-au ridicat altele. Și de la zid la tranșee pasul este, din păcate, adesea scurt. Astăzi, războiul devastează încă prea multe părți ale lumii: mă gândesc la atâtea zone din Africa și din Orientul Mijlociu, dar și la multe alte regiuni ale planetei; și la Europa, care cunoaște războiul din Ucraina, un conflict teribil care nu se termină și care a provocat morți, răniți, dureri, exoduri, distrugeri.

Anul trecut eram cu voi la Roma, la Colosseum, pentru a ne ruga pentru pace. Am ascultat strigătul păcii încălcate și călcate în picioare. Atunci am spus: "Invocarea păcii nu poate să fie suprimată: urcă din inima mamelor, este scrisă pe fețele refugiaților, ale familiilor care fug, ale râniților sau ale muribunzilor. Și acest strigăt tăcut se înalță la cer. Nu cunoaște formule magice pentru a ieși din conflicte, dar are dreptul sacrosanct de a cere pace în numele suferințelor îndurate, și merită ascultare. Merită ca toți, începând de la guvernanți, să se aplece pentru a asculta cu seriozitate și respect. Strigătul păcii exprimă durerea și oroarea războiului, mamă a tuturor sărăciilor".

În fața acestui scenariu, nu ne putem resemna. Este nevoie de ceva mai mult. Este nevoie de "îndrăzneala păcii", care este în inima întâlnirii voastre. Nu este suficient realismul, nu sunt suficiente considerațiile politice, nu sunt suficiente aspectele strategice puse în aplicare până acum; este nevoie de mai mult, pentru că războiul continuă. Este nevoie de îndrăzneala păcii: acum, pentru că prea multe conflicte durează de prea mult timp, încât unele par să nu se termine niciodată, astfel încât, într-o lume în care totul merge înainte cu viteză, numai sfârșitul războaielor pare lent. Este nevoie de curajul de a ști să se schimbe direcția, în pofida obstacolelor și a dificultăților obiective. Îndrăzneala păcii este profeția cerută celor care au în mână destinele țărilor aflate în război, comunității internaționale, nouă tuturor, în special bărbaților și femeilor credincioase, ca să dea glas plânsului mamelor și al taților, martiriului celor căzuți, inutilității distrugerilor, denunțând nebunia războiului.

Da, îndrăzneala păcii îi interpelează în mod deosebit pe credincioși, în care se transformă în rugăciune, pentru a invoca din cer ceea ce pare imposibil pe pământ. Insistența rugăciunii este prima formă de îndrăzneală. Cristos în evanghelie indică "datoria de a se ruga întotdeauna și de a nu se descuraja" (Lc 18,1), spunând: "cereți și vi se va da, căutați și veți găsi, bateți și vi se va deschide" (Lc 11,9). Să nu ne fie frică să devenim cerșetori de pace, unindu-ne cu surorile și cu frații din celelalte religii și cu toți cei care nu se resemnează cu inevitabilitatea conflictelor. Eu mă unesc cu rugăciunea voastră pentru sfârșitul războaielor, mulțumindu-vă din inimă pentru ceea ce faceți.

De fapt, trebuie mers înainte pentru a trece de zidul imposibilului, ridicat pe raționamente care apar incontestabile, pe amintirea atâtor dureri trecute și a marilor răni îndurate. Este dificil, dar nu este imposibil. Nu este imposibil pentru cei credincioși, care trăiesc îndrăzneala unei rugăciuni pline de speranță. Dar nu trebuie să fie imposibil nici pentru politicieni, pentru responsabili, pentru diplomați. Să continuăm să ne rugăm pentru pace fără a ne descuraja, să batem, cu spirit umil și insistent la ușa mereu deschisă a inimii lui Dumnezeu și la ușile oamenilor. Să cerem să se deschidă căi de pace, mai ales pentru iubita și martirizata Ucraina. Să avem încredere că Domnul ascultă mereu strigătul neliniștit al fiilor săi. Ascultă-ne, Doamne!

Roma, Sfântul Ioan din Lateran, 5 septembrie 2023

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat